Çözüldü İnternet bir laptopta hızlıyken diğerinde yavaş

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

alpariz

Femtopat
Katılım
23 Haziran 2023
Mesajlar
6
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
İnternetim kullandığım laptopta 2.4 GHz'de de 5 GHz'de de zar zor 5-10 Mbit hıza ulaşıyor. Yanında duran 10 yıllık laptop ise rahat rahat 50 Mbit hızı geçiyor. Kullandığım cihazda Bluetooth kapalı, internete bağlanmak için Intel Wi-Fi 6 AX201 160MHz modelli bağdaştırıcıyı kullanıyorum. Intel'in sitesinden en güncel sürücüyü indirip tekrar denesem de çare olmadı. Bu sorunu nasıl çözebilirim?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
IP çakışması olduğunu düşünmüyorum. Bu durumda 2.4GHz'te de sorun yaşamanız gerekirdi. Eğer emin olmak isterseniz modem arayüzünden cihazınızın MAC adresi ile IP rezervasyonu yapabilirsiniz.
Öncelikle 5 g daha hızlıdır onu kullan ve şu anda kullanmakta olduğun bilgisayar yeni oluğu için arkada bir oyun güncellemesi, Discord, Steam, Google, varsa antivirüs veya Steam vb programlar arkada bilgisayarını yorar ve internetinden yer ama eski bilgisayarında programlar daha az ise veya cihaz güncellenmiyorsa uygulamaların eski sürümleri olduğu için (örnek: Google Chrome) doğal olarak daha az internet yer bence arkada çalışan uygulamaları kapat Steam falan eğer yine olmaz ise virüs olabilir bir format at yine düzelmez ise yetkilileri ara.
 
Aslında tam tersine 2.4 GHz ile daha stabil performans alıyorum 5 GHz'de sık sık kopmalar gerçekleşiyor. Aslında mesafe dolayısıyla olduğunu düşünüyordum ama dediğim gibi diğer laptop ile aralarında bu kadar fazla fark olması garibime gitti. Arka planda indirme yaparken yapmıyorum testleri, acaba Wi-Fi kartında falan mı sorun emin olamıyorum. Formatı son çare olarak denemek isterim.
 
2.4 GHz ve 5 GHz teknolojilerinin çalışma biçimi farklıdır
waves_orig.png


Kabaca dalga boylarının Wi-Fi gibi hareketli veya hareket etmesine gerek kalmadan engel ile karşılaştığında kesilebilmesi nedeni budur 2.4 daha geniş ve kolay bir yayılım yaparken 5 daha az ve kırılgan bir bağlantıdır. 1.5 Gbps bir Wi-Fi kartım var anca bende 5 GHz ile daha az hız alıyorum.
 
Ağ ve paylaşım merkezi>Bağlandığım Wifi>Özellikler>Yapılandır>Gelişmiş yapıp kanal Genişliğini otomatiğe çevirdikten sonra diğer laptop kadar olmasa da kullanılabilir seviyeye geldi internet. Biraz daha oynayacağım kanal ayarlarıyla, tam bir çözüm bulursam tekrar eklerim, bulamazsam kapatırım konuyu
 
Sorunun kablosuz modülünden veya anten pinlerinin tam oturmamış olmasından kaynaklı olabileceğini hiç gözden geçirdiniz mi?
Zamanında eski bir modemin antenlerini kurcalamış ve kablosunu uzatmıştım o sırada şunu farkettim; elektronik kart olan kablosuz antenleri çok nazik oluyor. En küçük temassızlıkta ayhh bu elektriğin tadını beğenmedim diyip olması gerekenin %10'u performans verebiliyor. Antene giden kablonun incelmiş olması dahi sorun çıkartabilir.
 
Modemimde görebilidiğim bir anten yok ama sıkıntılı bir model olduğunu görmüştüm daha önce forumlarda, Superonline'ın HG255s modemim, ama dediğim gibi diğer laptoptaki internetim gayet hızlı. IP çakışmasınden bahseden konular buldum belki o yüzdendir diye düşünüyorum ama emin de olamiyorum.
Bir de şöyle bir şey fark ettim; internete telefon üzerinden mobil etkin nokta ile bağlandığımda Speedtest'teki hız düşse de stabilitesi çok daha düzgün oluyor. Ping değerim daha stabil hale geliyor.Bir süredir lazım olduğunda o şekilde kullanıyorum ama tam olarak çözemedim bir türlü
 
IP çakışması olduğunu düşünmüyorum. Bu durumda 2.4GHz'te de sorun yaşamanız gerekirdi. Eğer emin olmak isterseniz modem arayüzünden cihazınızın MAC adresi ile IP rezervasyonu yapabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Dediğinizi yaptıktan sonra en azından hız testinde aldığım sonuç fark edilir şekilde arttı. Eski laptopla arasında pek fark kalmadı. Ping bakımından tam olarak istediğim performansı alamasam da konu çözüldü diyebilirim, yardım edenlere tekraren teşekkür ederim.
 

Geri
Yukarı