İnternet kablosundan elektrik çarpar mı?

than

Decapat
Katılım
2 Mart 2021
Mesajlar
89
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bant açıldığından dolayı bandı çıkarıp tekrar takmak istiyorum elimde para bandı da kalmadı elektrik çarpma gibi bir riski var mıdır?
 

Dosya Ekleri

  • IMG_20220423_121244.jpg
    IMG_20220423_121244.jpg
    222,8 KB · Görüntüleme: 227
Merhaba. Hocam, telefon kablosu sıyrılıp açılsa bile çıplak elle doğrudan doğruya prizdeki AC şebeke akımı gibi sizi çarpamaz. Ancak eller biraz terli, ıslak iken bu şartta çıplak kablolara el temasında ayni pillerin, akülerin kutup başlarının hafifçe çarpabilmesinde olduğu gibi çok hafif çarpabilir, ancak bu akım oldukça zayıf olduğundan ölümcül riski hiçbir zaman bulunamaz.

Telefonla ilgili bazı voltaj değerlerini (bunu merak edenler için) veriyorum; telefon çalmadan sadece santrale bağlıyken yani telefon santrale bağlı olup zili çalmadan beklerken (ahizesi kaldırılınca sadece çevir sesinde) bu ikili kabloda 50-52 volt DC, telefon çalarken (AC sinyali telefon zilinin çalması için santralden gönderilirken) ise 75- 80 volt AC voltajı her zaman bulunur.

Not: 65 volt AC/DC voltun üzerindeki voltajlar insanı artık çarpmaya başlayan eşik voltaj değerleridir. Ancak vücudun el, ayakla yerden ve toprak hattından direk topraklanma şartları ve bu akımın amper değeriyle frekansı (50-60 HZ.) insan bedenini çarpabilmede en önemli olan kriterlerdir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Çarpıyor hocam, beni bi ara çarpmıştı ama o kadar çok etkisi yok. Manyetolu çakmağın manyetosunu çıkartıp kendimize bastığımızda çarpıyor ya, aynı onun gibi işte. Sanırım çarpması için elinizin ıslak veya nemli olması lazım. Ellerinizi kurutun öyle yapın, veya bir eldiven takın.
 
Merhaba. Telefon kablosundaki bu türden ekler, lehim bağlantılı olarak yapılıp üstü elektrik bandıyla sarılmazsa zaman içinde bandı açılan ekli noktalar açık havada okside olup internet download/upload hızını mutlaka bir miktar kadar düşürüyor. Bu nedenle bu tip telefon kablosu bağlantılarını elde geldiğince rj11 jaklı yekpare (kablo eksiz) telefon kablolarıyla mesafe ne kadar uzun olursa olsun modem ara bağlantılarını yapmaya çalışın. Kolay gelsin.
Çarpıyor hocam, beni bi ara çarpmıştı ama o kadar çok etkisi yok. Manyetolu çakmağın manyetosunu çıkartıp kendimize bastığımızda çarpıyor ya, aynı onun gibi işte. Sanırım çarpması için elinizin ıslak veya nemli olması lazım. Ellerinizi kurutun öyle yapın, veya bir eldiven takın.

Evet, söylediğiniz doğrudur hocam. Çünkü ıslak ellerle ellerdeki vücut dış elektrik direnci yaklaşık 2 kiloohm'dan daha alt değerlere kolayca inip (dış kablosu soyulup iç iletkeni ortaya çıkan bir elektrik kablosundaki gibi) 12 voltluk akü kutup başlarının bile bu durumda asitli, ıslak ellerle olan temasında hafifçe çarpabilmesi her zaman söz konusu olabiliyor. Ellerimiz tam kuru olduğunda dış deri direnci yaklaşık 2 kohm'luk olan dış deri direnciyle 65 volta kadar çarpılmaya karşı koruyucu kalkanı her zaman sağlıyor, bu doğrudur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Lokal telekom kablolarının üstündeki izolasyon dış şartlara karşı çok güçlüdür. Ankastre haricinde geldiği yerde bir elektrik enerjisi veya bölgesine temas ediyorsa dikkat edilmelidir. Temas riski varsa düşük ve parça parça gelen voltaj kontrol kalemi ile ölçülemeyebilir güvenlik için avometre ile ölçülmesi tavsiye edilir. Enerji temas yoksa, DSL veya telefon hattından elektrik gelmez.
 
Gelir. DSL hatlar düşük olsa bile DC elektrik taşıyorlar. Ölçü aletiyle ölçebilirsiniz. Her hattın bir elektriksel yükü vardır.

Özellikle ADSL kullanan ve zayıflaması 30-40 olan arkadaşlarda 9-10V okumak mümkün olabiliyor.
Bunu bilmiyordum, avometre sipariş verdim bayram tatiline takıldı. Avometrem geldikten sonra DSL hattından ölçüm yapacağım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı