İnternet sağlayıcısı hızı etkiler mi?

Katılım
23 Ocak 2021
Mesajlar
8.836
Çözümler
30
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Selam, iyi Sosyaller. sorum şu şekilde: İnternet sağlayıcısı internet hızına ve pingine etki eder mi? Bu durum nasıl oluyor hepsinin kendi sunucuları ve yoğunluğu mu var? Mesela X nette 20 ping alıyordum X nete geçince aynı mı olur farklı mı?
 
Fiber üzerinden konuşuyorsak fark olur. Sonuçta kendi hatları her biri farklı. DSL olarak düşünürsek yine fark olur ama minimal farklar.
 
Mesela X nette 20 ping alıyordum X nete geçince aynı mı olur farklı mı?
Alt yapın aynı olduğu müddetçe teknik olarak aynı ping ve hızları alman lazım ama belirli başlı değişken etmenler var.

Birincisi POPlar. Her ISP'nin kendi POP'ları vardır. Eğer size uzak bir POP üzerinden bağlantınız sağlanıyorsa veya bağlanacağınız sunucu belirtilen POP'tan uzaksa ping yükselir. Bazen elektrik kesintisinden sonra ping yükselmesinin sebebi budur. Sizi farklı bir POP'a atar dolayısıyla sunuculara olan mesafeniz dolaylı yoldan değişmiş olur.

Atlama sayıları, bir sunucuya bağlanmaktan istediğinizde genelde o sunucuya giden farklı sunucular üzerinden atlama yaparak bağlanırsınız. Bu da yine gecikmeyi değiştiren etmenlerden biridir. Örneğin bir ISP bir oyunun sunucusuna doğrudan bağlanırken, diğeri 2 sunucu sokuyor araya. Normal olarak 2 sunucu sokan daha yüksek gecikmeye sahip olacak.

Hız içinse bağlandığın santralin üzerindeki yoğunluğun etkisi var. Onun dışında hız aynı olmalı hemen hemen.
 

Geri
Yukarı