Ben de bunu yazmaya gelmiştim, yurtiçi sunuculara bantgrnişliği sorunu daha hızlı çözülüyor ama özellikle Superonline tarafında yurt dışı çıkışlarına çok ciddi throttling yapılıyor. Fast.com üstünden Netflix sunucularına VPN olmadan 30mbps alabilirken VPN ile 100mbps alınıyor. Üstelik Avrupa VPN'i ile Avrupa Netflix sunucularına bağlanırken Superonline'ın saçma yönlendirmeleri sonucu ABD'ye bağlanıyorsunuz. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir. Öte yandan internette bana kalırsa asıl önemli olan bantgenişliğinden ziyada ping ve jitter değerleri. 1gbps internetiniz olsa da oyun sunucusuna 150 ping ile bağlandıktan sonra hiçbir anlamı yok. Bu aynı, Ankara'dan İstanbul'a 12 şeritli otoyoldan direkt gitmek yerine Muğla üstünden dolaşmaya benziyor. Günün sonunda iki şeritli ama doğrudan yoldan gidenler sizden hızlı gidiyor. ISP'lerin öncelikli görevi yurt dışı çıkışları stabilleştirip adam akıllı omurgalara dahil olmaları ve yurt içi pop noktaları çoğaltıp şehir içi 10ms ping gibi salakça şeylerden kurtulmaları. Internet kalitesi denince akla ilk gelen mbps değeri oluyor ama en az bunun kadar önemli olan gecikme süreleri. Türkiye'de ınternetin alacağı çok fazla yol var maalesef.
Evet Superonline başka router kullanmanıza için vermiyor fiber altyapıda fakat çok zor olmayan teknik yöntemler ile gerekli bilgileri alıp kendi router'ınızı kullanmanız mümkün, ben de kendi cihazımı kullanıyorum.