iPhone 13 vs 16e

Bazı noktalarda katılıyorum ama bence 16E'nin kamera tarafında hâlâ ciddi avantajları var. Donanımsal olarak Ultra geniş açı olmaması bir eksiklik gibi görünse de, Apple'ın 16E'de sunduğu yeni nesil görüntü işleme algoritmaları ve yapay zekâ destekli sahne analizi bu farkı yazılımsal olarak büyük ölçüde kapatıyor.

Ayrıca 16E'nin ISP ve neural Engine gücü 13'e göre çok daha gelişmiş. Bu da sadece sahne tanıma değil, pozlama, HDR, gece modu gibi alanlarda daha dengeli ve doğru sonuçlar veriyor. Günlük kullanıcı için bu fark daha iyi fotoğraf olarak yansıyor.

Evet, 13'te Ultra geniş kamera var ama birçok kullanıcı bu lensi nadiren kullanıyor. Öte yandan 16E'nin ana kamerası daha yeni sensör ve algoritmalara sahip olduğu için çoğu senaryoda 13'ten daha iyi sonuç veriyor.

Fiziksel olarak olmayan bir geniş açı kamerasını isterseniz muazzam bir yazılım koyun kapatamazsınız. Kullanıcı ben 0.5X fotoğraf çekmek istiyorum dediğinde ama bak biz müthiş görüntü işleme yaptık normalden çek derse firma kullanıcı doğal olarak kötü bir deneyim elde ediyor.
Bu paragrafta dediğinize katılıyorum evet 16e yazılımsal da donanımsal olarak da 13'ten güçlü ve bu daha doğru sonuçlar almasına olanak tanıyor. Ama şu an birebir aynı ışıkta ve aynı açıdan fotoğraf çekerseniz dağlar kadar bir fark olmadığını görürsünüz. Evet fark var ama günlük bir kullanıcı bunu telefondan bakıp anlayamaz.
Ayrıca nadiren kullanılan bir lens değil. Sosyal medya platformlarının tamamına bakın neredeyse tüm videolar geniş açıyla çekilmiş. Çoğu sosyal medya akımında ve araba videosu çekenler tarafından kullanılıyor.

iPhone 16e bazında konuşacak olursak, yapay zekâ testlerinde tüm iPhone 15 serisini net şekilde geride bırakıyor — üstelik bu fark az değil.
Tek ve çok çekirdekli CPU testlerinde 16 serisinin en yavaş modeli olmasına rağmen yine de 15 ailesinin tamamını geçmeyi başarıyor. Grafik performansı açısından baktığımızda ise iPhone 15 Plus ile 15 Pro arasında bir yerde konumlanıyor.
Lumafusion'da yapılan testte, 10 GB boyutundaki bir videoyu dışa aktarma süresi açısından iPhone 15 Pro Max ve iPhone 16 (baz model) ile kafa kafaya bitiriyor.
Peki, 60Hz ekrana sahip bir telefonda bu performans farkını nerede hissedeceksiniz?
14 ve 15 serileri hâlâ çoğu oyun konusunda fazlasıyla yeterliyken bu cihaz alanların da biraz mantıklı düşünürsek açıp o kadar küçük ekranda AAA oyun oynamaycağını düşünürsek, bu farkı gerçek kullanımda bu farkı nerede hissedeceksiniz.

Ben 15 Pro ailesinden iyi demedim zaten. 16'nın performans olarak gerisinde dedim ve evet bu performans farkını 16 ve 16e arasında hissedersiniz. Şu an tüm uygulamaların sınırları belli. Zamanında 14 ve 14 Pro arasındaki gibi ilk çıkış yıllarında zaten farkını anlayamazsınız. Zamanla o bahsettiğiniz lumiafusion'da gelişecek, farklı metodlarla dışarı aktarmayı kolaylaştıracak işte o zaman 16 Pro ve 16 bunları daha güçlü çipleri sayesinde daha rahat yaparken 16e bunu daha geride yapacak.

Yoksa Apple mühendisleri performans farkının olmadığından sizin gibi emin olsa 16 ailesinde de tek çekirdek eksik çıkartır ve fiyatları daha da aşağı çekebilirlerdi.

60Hz ekranda video aktarım hızını zaten neden fark etsin kullanıcı? Çubuğun dolmasını takılmadan mı izlesin? :D Işın izleme teknolojili hem grafik hem işlem birimini zorlayan bir oyun olur da çıkarsa işte o zaman 60Hz'de bile farkı hissedeceksin.

Şu an için, tekrar ediyorum şu an için evet farkları az duruyor ama yapay zeka olduğu yerde duran, gelişmeyen bir alan değil. O yüzden bu kadar emin olarak "16 ve 16e arasındaki farkı kullanıcı göremez, kafa kafaya fark var" demek sadece günümüz için geçerli bir yorum.

16enin işlemcisine kötü dendiği için yazdım zaten bunları kötü bir işlemcisi yok hatta ciddi güçlü bir cihaz.
16e zaten güçsüz bir işlemci demedi hiç kimse. 16 ailesinden güçsüz, kırpılmış bir işlemci olduğunu söyledi, ki Apple bile bunu söylüyor.

Fiziksel olarak olmayan bir geniş açı kamerasını isterseniz muazzam bir yazılım koyun kapatamazsınız. Kullanıcı ben 0.5X fotoğraf çekmek istiyorum dediğinde ama bak biz müthiş görüntü işleme yaptık normalden çek derse firma kullanıcı doğal olarak kötü bir deneyim elde ediyor.
Bu paragrafta dediğinize katılıyorum evet 16e yazılımsal da donanımsal olarak da 13'ten güçlü ve bu daha doğru sonuçlar almasına olanak tanıyor. Ama şu an birebir aynı ışıkta ve aynı açıdan fotoğraf çekerseniz dağlar kadar bir fark olmadığını görürsünüz. Evet fark var ama günlük bir kullanıcı bunu telefondan bakıp anlayamaz.
Ayrıca nadiren kullanılan bir lens değil. Sosyal medya platformlarının tamamına bakın neredeyse tüm videolar geniş açıyla çekilmiş. Çoğu sosyal medya akımında ve araba videosu çekenler tarafından kullanılıyor.
Geniş açı konusunda haklısınız, fiziksel olarak olmayan bir şeyi yazılımla birebir taklit etmek mümkün değil. Ama Apple’ın burada yaptığı şey zaten birebir geniş açı taklidi değil, eksikliği kullanıcıya hissettirmemek. Tabii bu da herkes için yeterli olmayabilir, özellikle sosyal medya odaklı içerik üreten biri için geniş açı önemli bir ihtiyaç olabilir. Bu noktada kullanıcı profili gerçekten belirleyici.

Ancak burada göz ardı edilmemesi gereken şey, 16e'nin sunduğu genel kamera deneyiminin güncel sensör, daha güçlü işlemci ve yapay zekâ desteğiyle birlikte çok daha akıllı ve tutarlı hale gelmiş olması. 0.5x yok evet, ama 1x’te bile 13’ten daha temiz, daha canlı ve doğru renklerde görüntü veriyor.

Ayrıca iPhone 13’ün çıkış tarihi ile 16e arasında ciddi bir zaman farkı var ve bu süre zarfında Apple’ın algoritmaları çok daha olgunlaştı. Bu da sadece profesyonel değil, günlük kullanıcı açısından bile fark edilebilecek daha dengeli sonuçlar demek. Her şeyin 0.5x çekilmediği düşünüldüğünde çoğu senaryoda 16e'nin daha modern teknolojisi kullanıcıya daha stabil ve kaliteli bir deneyim sunuyor.

Kısacası, kim neyi önemsiyor konusu burada kilit. Geniş açı senin için elzemse 13 mantıklı olabilir. Ama daha yeni teknoloji, daha iyi ana kamera, yapay zekâ ve güncel destek arıyorsan 16e günlük kullanımda daha önde.

Daha güncel olduğu için 16e.

Ben 15 Pro ailesinden iyi demedim zaten. 16'nın performans olarak gerisinde dedim ve evet bu performans farkını 16 ve 16e arasında hissedersiniz. Şu an tüm uygulamaların sınırları belli. Zamanında 14 ve 14 Pro arasındaki gibi ilk çıkış yıllarında zaten farkını anlayamazsınız. Zamanla o bahsettiğiniz lumiafusion'da gelişecek, farklı metodlarla dışarı aktarmayı kolaylaştıracak işte o zaman 16 Pro ve 16 bunları daha güçlü çipleri sayesinde daha rahat yaparken 16e bunu daha geride yapacak.

Yoksa Apple mühendisleri performans farkının olmadığından sizin gibi emin olsa 16 ailesinde de tek çekirdek eksik çıkartır ve fiyatları daha da aşağı çekebilirlerdi.

60Hz ekranda video aktarım hızını zaten neden fark etsin kullanıcı? Çubuğun dolmasını takılmadan mı izlesin? :D ışın izleme teknolojili hem grafik hem işlem birimini zorlayan bir oyun olur da çıkarsa işte o zaman 60Hz'de bile farkı hissedeceksin.

Şu an için, tekrar ediyorum şu an için evet farkları az duruyor ama yapay zeka olduğu yerde duran, gelişmeyen bir alan değil. O yüzden bu kadar emin olarak "16 ve 16e arasındaki farkı kullanıcı göremez, kafa kafaya fark var" demek sadece günümüz için geçerli bir yorum.

16e zaten güçsüz bir işlemci demedi hiç kimse. 16 ailesinden güçsüz, kırpılmış bir işlemci olduğunu söyledi, ki Apple bile bunu söylüyor.

Mesajınızda 16 ailesi olarak bir ifade kullandığınızı görmedim direkt olarak uygulama bazında görülebilir demişsiniz ki 15Pro Max ile yarışan bir CPU düz 15 ailesinden bile güçlü bir GPU'ya ve buna ek güçlü bir yapay zeka işlem birimine sahip, luma örnek gösterme sebebimde günlük kullanımda fark edilebilir demenizdi.

Ben anlamadım siz şimdi iPhone serisinin en ucuz modeli ile 16 serisini mi karşılaştırıyorsunuz bu telefonun yapılış amacı ve kullanım şekli kimlere hitap ettiği az çok belli zaten arada bu fark olacak bu fark olmasa neden ayrı telefonlar olsun benim anlatmaya çalıştığım işlem gücü olarak o bahsettiğiniz mesajdaki gibi girip anlayamazsınız eğer onu anlayacak kadar işlem gücüne ihtiyacınız varsa neden 16e alıyorsunuz.

Dikkatinizi çekerim bu konu 13 ve 16e karşılaştırma konusu.
Ben herhangi bir şekilde 16 ile 16e arasındaki farkı kimse göremez demedim ki şu an için evet günlük kullanıcı fark etmez, bu arada haberiniz olsun neural Engine testinde tüm 16 serisi 16e dahil birbirine çok yakın sonuçlar veriyor ve RAM miktarları aynı o alanda bir kısılma söz konusu değil.

Mesajınızda 16 ailesi olarak bir ifade kullandığınızı görmedim direkt olarak uygulama bazında görülebilir demişsiniz ki 15Pro Max ile yarışan bir CPU düz 15 ailesinden bile güçlü bir GPU'ya ve buna ek güçlü bir yapay zeka işlem birimine sahip, luma örnek gösterme sebebimde günlük kullanımda fark edilebilir demenizdi.

Ben anlamadım siz şimdi iPhone serisinin en ucuz modeli ile 16 serisini mi karşılaştırıyorsunuz bu telefonun yapılış amacı ve kullanım şekli kimlere hitap ettiği az çok belli zaten arada bu fark olacak bu fark olmasa neden ayrı telefonlar olsun benim anlatmaya çalıştığım işlem gücü olarak o bahsettiğiniz mesajdaki gibi girip anlayamazsınız eğer onu anlayacak kadar işlem gücüne ihtiyacınız varsa neden 16e alıyorsunuz.

Dikkatinizi çekerim bu konu 13 ve 16e karşılaştırma konusu.

Konuda 13 mü 16e mi demiş, üstte de kamera tartışması dönünce konu oraya evrilmiş. Kimse 16e 13'ten kötü yavaş dememiş ki. Ben dahil konudaki diğer kişiler eğer geniş açı elzemse 13 alınır, onun dışında 16e alınır demiş. Ben de 16e almasını tavsiye ettim zaten.

Performans konusunu siz açtınız ve tam olarak neresi kısılmış dediniz. Ben de fiziksel olarak 1 çekirdek azaldığını ve bunun performansa etki ettiğini söyledim ki 16 performans olarak 16E'nin önünde.

İşlem gücü çok önemliyse 16 Pro alsın zaten. İkisi arasında 16e alınır, 13 ise geniş açı lazımsa alınır dedik. Sanırım siz de 16e kullanıyorsunuz, merak etmeyin gayet güzel telefon güle güle kullanın.

Konuda 13 mü 16e mi demiş, üstte de kamera tartışması dönünce konu oraya evrilmiş. Kimse 16e 13'ten kötü yavaş dememiş ki. Ben dahil konudaki diğer kişiler eğer geniş açı elzemse 13 alınır, onun dışında 16e alınır demiş. Ben de 16e almasını tavsiye ettim zaten.

Performans konusunu siz açtınız ve tam olarak neresi kısılmış dediniz. Ben de fiziksel olarak 1 çekirdek azaldığını ve bunun performansa etki ettiğini söyledim ki 16 performans olarak 16E'nin önünde.

İşlem gücü çok önemliyse 16 Pro alsın zaten. İkisi arasında 16e alınır, 13 ise geniş açı lazımsa alınır dedik. Sanırım siz de 16e kullanıyorsunuz, merak etmeyin gayet güzel telefon güle güle kullanın.

Çok ön yargılı bir insansınız lütfen yapmayın böyle merak etmeyin 16e kullanmıyorum😀

Çok ön yargılı bir insansınız lütfen yapmayın böyle merak etmeyin 16e kullanmıyorum😀

Yok ön yargılı değilim yanlış anlaşılmasın. Düşüncelerim böyleydi, hatta 15 Pro'nun daha önde olduğunu düşnüüyordum sayenizde onu da öğrendim. Forumun amacı bu zaten teşekkür ederim bu eğlenceli tartışma için.

Yok ön yargılı değilim yanlış anlaşılmasın. Düşüncelerim böyleydi, hatta 15 Pro'nun daha önde olduğunu düşnüüyordum sayenizde onu da öğrendim. Forumun amacı bu zaten teşekkür ederim bu eğlenceli tartışma için.
rica ederim, yanlış anlaşılma olmaması adına düzeltmek için yazıyorum yanıt verdiğim mesaj tam olarak bu düz 16 konuya dahil değildi.
IMG_1141.jpeg

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı