İnceleme iPhone 15 256 GB Kullanıcı Deneyimim

Merhaba arkadaşlar.

Yaklaşık 2 haftadır telefonu kullanıyorum, öznel olarak telefon ile ilgili yaşadığım deneyimleri aktaracağım. Öncelikle kendi kullanım amacımı anlatayım. Telefonda oyun oynamam. Genel olarak çoğu kişi gibi sosyal medya, web, iş ve gündelik uygulamaları kullanırım. Profesyonel kamera gibi bir kriterim yok ama fotoğraf çektiğimde de bu olmamış hissini yaşamayı sevmem. Bu özellikleri değerlendirdiğimde iOS bana büyük bir göz kırptı. Tabii ki bu işlemleri Android'de de yıllarca yaptım ancak benim amacım teknoloji seçerken farklı sistemleri deneyimlemektir.

iOS:

Öncelikle işletim sistemiyle başlayayım. Gayet sade ve kullanımı karışık gibi olsa da alıştıktan sonra çok konforlu gelen bir dizaynı var. Bazı çok basit şeyleri kısıtlasa da (örneğin uygulamaları hep yan yana dizmek zorundasınız) bunları kafaya takmayınca gündelik kullanıcı için gayet akıcı.

Ekran:

Bu parayı verdikten sonra 60 Hz ekran kullanmak beni sinirlendirse de, kesinlikle Android'in 60 Hz'siyle bir alakası yok. Öğrendiğime göre iOS akıcılığı sayesinde 60 Hz'yi 90 Hz gibi hissettirmeyi başarabiliyorlar. Yine de bu bir bahane değil, bu bütçede 120 Hz sunmaları gerekirdi. Ama bunu yaparlarsa Pro vs. satmak içinde ellerinde koz kalmayacak. Ekran kalitesi ve parlaklığı güzel, renkler keyifli. Video izlerken tatmin ediyor.

Batarya:

Batarya performansı benim için yeterli oldu zira hafta içi çalışırken yoğun bir telefon kullanımı yapmıyorum. Örneğin bugün 92 şarjla evden sabah 06.00'da çıktım, 16.00 gibi geldiğimde şarjım 65 seviyelerindeydi. saat 22.00 civarında 45 seviyelerinde. Bu da demek oluyor ki 20'ye kadar 1-2 saat yoğun kullanımı kaldıracak seviyede hakkım var. Hafta sonu daha yoğun kullandığımda da 20 altına düşmeden günü tamamlayabiliyorum.

WhatsApp Görsel 2024-02-08 saat 22.20.47_f6b87d16.jpg


Kamera:

Çok şey demeyeceğim. iPhone'un iyi olduğu konulardan birisi. Düşük ışıkta da, güneş ışığında da çektiğim fotoğraftan tatmin oldum. Benim için yeterli. Sonuç olarak vlogger ya da fenomen olmadığım için abartı bir beklentim yok zaten.

Dynamic Island:

Klasik iPhone çentiğine göre (eski serilerdeki, adını bilmiyorum) bence daha hoş olmuş bu, çoğu uygulama için animasyon da geliştirmişler. Günlük kullanımda uygulamadan uygulamaya geçerken, şarkıyı kontrol ederken, bazı işlemlerde hemen ekranın üstünde bilgi sağlarken kullanması keyifli ve rahat oluyor.

Hoparlör:

Kaliteli, gömecek bir şey bulamadım.

Performans:

Ağır oyunu bırak, satranç dışında hiçbir oyun oynamadığım için bir şey diyemeyeceğim. Gündelik işlemlerde kasmadı hiç, e kasmasın bir zahmet :D

Ekosistem:

Ekosistem tamamen para üzerine kurulu. Sistem sizi Apple kullanmaya itiyor birçok konuda çünkü kendi cihazlar arasındaki uyum doğal olarak müthiş. Bilerek ya da istemeyerek Android gibi çoğu özgürlüğü de kısıtladıkları ya da yapmak istemedikleri için bir farklı marka saati Android'deki kadar efektif kullanamıyorsunuz. Ya da ne bileyim en basitinden bir dosya aktarmak bile çile olabiliyor ekosisteme karşı çıktığınız zaman.

Genel Değerlendirme:

Android'den iOS'a geçişte pişman olmadım, abartıldığı kadar yabancılık da çekmedim. Uzun süre rahat rahat gitmesi için de 256 GB tercih ettim. 5-6 yıl büyük bir teknoloji devrimi olmadığı sürece de kullanırım herhalde. Her yıl telefon değiştirecek kadar hızlı bir teknoloji akışı yok zaten, bunu yapanların parasına acıyorum ama yapacak bir şey yok, herkesin kendi hayatı ve parası.

Benim için tek eksisi şu an 60 Hz olması. Dediğim gibi göze batmıyor ama 120 Hz iPhone 13 Pro ile kıyaslayınca dandik kaldığı da göze çarpıyor :D Yine de 60 Hz Android'den geçtiğim için çok takılmıyorum.
 
Eşimde 13 Pro var, 120 Hz ekrana sahip. İkisini yan yana koyunca farkı anlamak için bile çok kasmak gerekiyor. Evet, cihazın 60 Hz olması saçmalık ama deneyimlemeden standart bir 60 Hz gibi bakmak da yanlış. Animasyonları ve ekranda geçişler gayet akıcı, Android 60 Hz'lerine kıyasla çok çok daha pürüzsüz geçişlere sahip.
Bugün 60HZ panelli bir Android amiral gemisi çıksa arada pek fark olacağını zannetmiyorum hocam. Elbetteki frameler IOS'da çok daha stabildir ama farkın asıl sebebi bu cihazın arayüzünde hiçbir stutter yaşamamasından dolayı. 60 HZ eski bir Android getirin takılma yaşarsınız. O yüzden tâbi ki iPhone 15 daha akıcı olacak. iPhone 15 ayarında bir 60 HZ panelli amiral gemisi çıksa iPhone 15'i arkasından yakalayan bir akıcılık yaşarsınız diye düşünüyorum.
 
@mr.esat Gündelik kullanımda problem yaratmıyor bana, oyun oynamıyorum zaten. Tek sıkıntısı ilerde 120 Hz bir iPhone'a göre akıcılık farkları daha belirginleşebilir eskidikçe.

Dediğim gibi bu paraya 60 Hz satmaları saçmalık ama 120 Hz koyarsa Pro satamayacağını da biliyor vs. Klasik Apple politikası.
 
Pil için 6-7 ay sonra bu yorumu yapamayacağından adım gibi eminim. iPhone'lar ilk alındığında bataryası mükemmel gider, kendimden biliyorum. Şarjı günlerce bitmez. Ama sonra çöküş başlar. Batarya hakkında sağlıklı bir yorum yapabilmek için üzerinden aylar geçmesi gerekli.
 
Evet, en çok şarj yiyen uygulama sanırım Instagram. Sabah 06.00'da 79 şarjla çıktım, saat 20.00 olacak 48 şarjım kalmış. Azalan şarjın %38'ini Instagram sömürmüş.

Bir de bende bir sorun başladı, WP'den foto geldiğinde galeride sende de çift kopya gözüküyor mu?

Eki Görüntüle 2144259

Ben de bugün telefonu 6:30'da şarjdan aldım ve 22 gibi eve geldim. 80 ile çıkmıştım 20 ile girdim. Instagram'ı tarayıcıdan açıyorum zira kesinlikle batarya sıkıntısı var. Onun dışında cihazın bataryası beklediğim gibi gidiyor.

Kocaman çentiği ve 60HZ olması dışında güzel cihaz, elinize sağlık.

90HZ giriş seviyesi M14 cihaza sahibim ve 60HZ panelli bir iPhone'a baktığımda kasmayı baya hissediyorum. O noktada size mâlesef katılmıyorum.

Bence çentik o kadar kötü değil hatta Android'e göre çok daha iyi değerlendirmişler.

Bu Dynamic Island olayı seneler önce Samsung S10e'de yüzen bildirimler olarak gelmişti. Benzer şekilde bildirimler ekranın üstünde küçük adacık olarak çıkıyordu. Ama Samsung 4 sene boyunca o özelliği sadece bildirimler için tuttu. Apple'ın yaklaşımı ise daha verimli. Ben de Samsung kullanırken Dinamik Ada'yı basit bildirimlerden ibaret sanıyordum ama Apple burada güzel bir iş çıkarmış. Samsung'da bahsettiğim kısım:

1710790706986.png


Tabii ki de bir mühendislik harikası değil ama telefonun ergonomisini ve kullanım kolaylığını arttırıyor.

Ekran konusu ise bana göre kişisel bir konu.

Eşimde 13 Pro var, 120 Hz ekrana sahip. İkisini yan yana koyunca farkı anlamak için bile çok kasmak gerekiyor. Evet, cihazın 60 Hz olması saçmalık ama deneyimlemeden standart bir 60 Hz gibi bakmak da yanlış. Animasyonları ve ekranda geçişler gayet akıcı, Android 60 Hz'lerine kıyasla çok çok daha pürüzsüz geçişlere sahip.

Evet, standart bir 60 Hz değil. Hele ki parlaklık, renk canlılığı vs. denilince standart bir 60 Hz Android ekranı hiç değil. bana göre bu modelde yüksek Hz'li ekran olmaması batarya kaygısından geliyor. A16 değil de A17 ile gelseydi belki daha hızlı ekranı daha verimli çalıştırabilirdi telefon. Zira bu ekranlar ciddi batarya yiyor.
 
Pil için 6-7 ay sonra bu yorumu yapamayacağından adım gibi eminim. iPhone'lar ilk alındığında bataryası mükemmel gider, kendimden biliyorum. Şarjı günlerce bitmez. Ama sonra çöküş başlar. Batarya hakkında sağlıklı bir yorum yapabilmek için üzerinden aylar geçmesi gerekli.
6.1 inc telefonu bilerek aldik, bataryanin kucuk oldugunu biliyoruz. Ben cok yogun kullanmadigim icin telefonu sorun yasayacagimi sanmiyorum. Ornegin bugun telefonu en son 18 saat once yuzde 78’e sarj ettim. Su an sarji 25. 20 olmadan sarja takip tekrar 80 seviyesinde cekecegim.

Batarya kullandikca asinan bir sey, bunu engelleyemezsin cunku dogasi boyle. Ama 6 7 aylik bir omur bicmek de abarti.

Dinamik Ada’yi ben de begendim. Buyuklugu rahatsiz etmiyor, uyumlu uygulamalarla kisayol olarak yonergeler cikarmasi da kullanimi keyifli yapip kolaylastiriyor.
 
60Hz 90Hz gibi gösteriyor dışında incelemenizi beğendim. Gayet yazılımsal olarak da donanımsal olarak da amiral gemisi telefonunuz hayırlı olsun. Genel düşüncelerim ise şöyle Apple ve genel hakkında: Donanimsal olarak 90Hz yoksa cihazdada olmayacaktır bence telefonda 120Hz gereksiz olsa da o özelliği isteyen adama amiral gemisi bu özelliği vermelidir. Ben telefon oyuncusu değilim telefonu arama+Google için kullanırım.
Apple MacBook'larda 8 GB 256 GB saçmalığını 'yükselebilir olsa neyse' telefonda ise 60Hz saçmalığını bitirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir iki nesil içinde bitirecektir. Apple'in RAM, özellik cimriliği NVIDIA'nın VRAM cimriliği Intel'in yıllarca özelliksel benzer işlemcileri bir firmanın tekel olmaması gerektiğinin en büyük örneğidir.
 

Geri
Yukarı