iPhone SE nasıl şarj edilmeli?

woax

Hectopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Arkadaşlar, telefonum iPhone SE. Alalı henüz 27 gün oluyor. İlk defa iPhone kullanıyorum ve internette şarj konusunda %20'de şarja takılmalı, %80'de şarjdan çekilmeli diye bir yazı görmüştüm. Bu doğru mu? Böyle mi yapmalıyım? Şimdi pil sağlığıma baktım, %98'e düşmüş. Normal mi bu kadar hızlı düşmesi? Telefonu sadece 2 gündür %100'e kadar şarjda bıraktım. Nasıl kullanmalıyım bu bataryayı, bilen arkadaşlar anlatabilir mi?

Not : İphone SE 2020 arkadaşlar bu sene çıkmış olan.

Son düzenleme:
Senelerdir iPhone kullanan biri olarak %20 veya %80 meselesi tamamen hurafe. Düşük güç modunu kapatıp sarj edin ve %100 oldugunda direk çıkarmayın biraz zaman geçsin telefonunda tamamen sarjını bitirip kapanmasına sebebiyet vermeyin %3 gibi sarjlarda telefonu yormayın kullanmayın.

Evet, ilk kullanım evresinde kalibrasyonu düzgün yapmak için %20 - %80 arasında tutulmalı. 1-2 ay sonra tamamen doldurabilirsiniz ama yine de %20’nin altına düşürmeyin.
Hocam normal mi peki %98 olması 1 ayda?
Senelerdir iPhone kullanan biri olarak %20 veya %80 meselesi tamamen hurafe. Düşük güç modunu kapatıp sarj edin ve %100 oldugunda direk çıkarmayın biraz zaman geçsin telefonunda tamamen sarjını bitirip kapanmasına sebebiyet vermeyin %3 gibi sarjlarda telefonu yormayın kullanmayın.
Daha hiç kullanmadım düşük güç modu hocam şarjda da kullanmıyordum çok dikkat etmiyordum moralimi bozdu ya.

Li-ion bataryaların en uzun ömürlü kullanımı %80-60 arası kullanımda oluyor diye hatırlıyorum. Bu konu üzerine çok araştırma yapmıştım, %80-60 arası kullanmak sürekli olarak telefonu şarj halinde tutmak demek nerdeyse o yüzden pratik değil. Bu işin en iyisi %80-40 arası kullanmak, en az %30da şarja takmak. Ben iPhone'umu aldığımdan bir süre sonra bu araştırmayı yaptım ve artık %80-30 arası kullanıyorum, ayda bir falan da %100-0 yapıyorum. Çok gerekmedikçe hızlı şarj aletlerini kullanmaktan kaçınıyorum çünkü bataryayı çok ısıtıyor ve li-ion bataryaların en büyük düşmanı sıcaklık. Uzun süre direkt ısıya maruz kalırsa pil ömrü hızla tükenmeye başlıyor. Temmuzdan beri kullanıyorum pil sağlığı şu an %96'da. Bu da ilk bir ay ve son birkaç haftada hızlı şarj aleti kullanma ve elimde çok tutmamdan bataryayı ısıtmamdan kaynaklı. Benim önerim telefonunuzun pil sağlığını yüksek tutmak için %80-30 arası kullanmanız ve daha %50'de şarja ne gerek var demeden eğer imkanınız varsa şarja takmanız. %80'i geçirmeyin %30 altına düşmeyin. Bu arada gece yatarken şarjınız %50 civarındaysa gece boyu şarjda bırakmanızda bir sakınca yok. Belli bir düzeyden sonra şarj aleti akımı neredeyse 0'a düşürerek şarj hızını azaltıyor.

İlk olarak bir Apple forumunda şuna benzer bir tez okudum. Adamın söylediği çok mantıklı geldi. Evet %50’ye yani pilin yarı doluluğuna göre dolum yapmak daha yararlıymış. Yani %20 ve %80 arası tutmak iyidir.

İlk olarak Ayarlar > pil kısmından kesinlikle iyileştirilmiş pil şarjı ayarını açın. Bu yapay zeka ile sizin kullanım zamanlarınızı belirleyerek %80’den sonrasını yavaşlatır. Uzun vadede kesinlikle yararlı olan bu ayar, pil ömrünüze elbette etki edecektir. lityum iyon piller için şu an en yararlı yöntem budur. Apple tarafından resmi olarak da işletim sistemine eklenmiştir.

Bundan başka belirli bir kural yok.18 wattlık bir hızlı şarj adaptörü alıp cihazınızı hızlı hızlı bir şekilde doldurabilirsiniz. Cihazınız şarj olurken oynamamak da çok önemli. hızlı şarj adaptörünüz varsa zaten cihazın bataryası yarım saatte doluyor gibi oluyor.

10 Kasım 2019'da iPhone 7 aldım. Pil sağlığı %86. Çok tertipli kullandığım dönemlerde bile %95'in altına inmişti hızlıca. "Garantisi var. Bitmeden yenilerim beleşe." diyerek tertipsiz kullanmaya başladım. %86'ya kadar geriledi. Telefona zarar verir mi bu durum?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı