IPS vs TN vs VA

Yer
İzmir
Arkadaşlar farkları nedir acaba ? Ona göre alıcam güzel VA bir monitör buldum fazla bütçem yok. IPS'ler çok pahalı farkları nedir acaba ona göre bekleyip daha iyi bir monitör alabilirim. Almayı düşündüğüm monitörü ekledim link olarak. Şimdiden teşekkür ederim:)

Son düzenleyen: Moderatör:
IPS ve VA paneller genel olarak aynıdır diyebiliriz. İkiside yüksek renk doğruluğu ve geniş görüş açısı sunuyor. TN paneller bu iki avantaja sahip değildir. Yüksek kare hızları ve düşük tepki süresine sahiptirler. Muadil IPS ve VA panellerden daha az maaliyetlidir.

TN oyunlarda en iyi performansı verir, artık yeni nesil TN paneller IPS'in renk kalitesi ile yarışır hale geldi. IPS panel yavaş olduğu için ghosting ve color bandlin gibi sorunları var, Input lag değerleri daha yüksek. Yani renk dışında hiçbir avantajı yok ve dediğim gibi artık TN panellerde renk konusunda başarılı. Tabi her marka ve model başarılı değil. IPS ve VA daha çok grafik tasarım ve fotoğrafçılık için daha uygun paneller.

Arkadaşlar farkları nedir acaba ? Ona göre alıcam güzel VA bir monitör buldum fazla bütçem yok. IPS'ler çok pahalı farkları nedir acaba ona göre bekleyip daha iyi bir monitör alabilirim. Almayı düşündüğüm monitörü ekledim link olarak. Şimdiden teşekkür ederim:)

Bu monitörü kullanmaktayım. Asus VP228HE modelinden geçtim. Bu monitörün tek eksisi Asus VP228HE modelinde hoparlör vardı, bu monitörde yok. Harici gerçekten çok iyi. Görüntüsü güzel, ayaları da iyi. Tuş yerine joystick kullanılması da ayrı bir artı.

Bu monitörü kullanmaktayım. Asus VP228HE modelinden geçtim. Bu monitörün tek eksisi Asus VP228HE modelinde hoparlör vardı, bu monitörde yok. Harici gerçekten çok iyi. Görüntüsü güzel, ayaları da iyi. Tuş yerine joystick kullanılması da ayrı bir artı.
Sizde hangi modeli var peki ? Ayakları üçgen olan mı yuvarlak olan mı ?

Yeni nesil TN paneller IPS'in renk kalitesi ile yarışır hale geldi.
Öyle bir şey yok. IPS ve VA tercih edenler salak o zaman, neden gidip TN almıyorlar?

IPS panellerin renk doğruluğu ve canlılığı gerçekten çok iyi. TN paneller ise renkleri IPS'e kıyasla çok daha kötü gösteriyor. Fakat TN paneller yüksek yenileme hızı ve düşük gecikme değerini daha uygun fiyata sunarken IPS için daha pahalıya mâl oluyor. VA ise IPS ve TN'nin arasında. Renkleri IPS kadar güzel gösteremez ama TN'den çok daha iyi gösterir. Ayrıca yüksek yenileme hızına ve düşük gecikme süresine de uygun fiyata ulaşabiliyor. Şuan 1300₺'ye 144Hz 1ms VA panelli monitörler mevcut.

Öyle bir şey yok. IPS ve VA tercih edenler salak o zaman, neden gidip TN almıyorlar?

IPS panellerin renk doğruluğu ve canlılığı gerçekten çok iyi. TN paneller ise renkleri IPS'e kıyasla çok daha kötü gösteriyor. Fakat TN paneller yüksek yenileme hızı ve düşük gecikme değerini daha uygun fiyata sunarken IPS için daha pahalıya mâl oluyor. VA ise IPS ve TN'nin arasında. Renkleri IPS kadar güzel gösteremez ama TN'den çok daha iyi gösterir. Ayrıca yüksek yenileme hızına ve düşük gecikme süresine de uygun fiyata ulaşabiliyor. Şuan 1300₺'ye 144Hz 1ms VA panelli monitörler mevcut.
Hatalı bilgi veriyorsun. Konuyu iyice bir araştırmanı tavsiye ederim.
Ayrıca okumuyor musun mesajı oyunlarda renk dışında herhangi bşr artısı yok dedim ve dezavantajlarından bahsettim. Hala renk diyorsun.
VA ve IPS panelde 1 MS gibi bir gecikme hızı yok şu an. Ortalama 4 MS’den başlıyor.

Son düzenleme:
TN panelde kullandım şuan IPS kullanıyorum kesinlikle arasında çok fark var renk doğruluğu ve canlılığı kıyaslanamaz Size şöyle bir tavsiye verebilirim eğer bütçeniz varsa oyun için olan IPS panellere yönelin Input Lag değerleri düşük olanlara ve 144 hz üstünde olanlara ama bütçeniz yok ise sıradan bir IPS panel almayın oyun için sizi üzebilir kesinlikle VA panel alın pişman olmıncaksınız hatta şansınız varsa VA ve TN panel arasında farkı canlı görün nedemek istediğimi anlayacaksınız.

VA paneller de TN paneller gibi 1 MS saniye geçikme süresine sahip.

Renkleri çok daha iyi olan TN paneller var doğru ancak bu monitörler 6000 Tl üstünde

Eskindendi bu söyledikleriniz TN paneller çok gelişti artık. Yatay olarak daha geniş görüş açısı ve daha zengin,canlı renkler sunuyor.
Ben 4K TN panel bir monitör kullanıyorum 10bit renk derinliği yani 1.07 milyar renk gamına sahip renkler gerçekten çok canlı. Oyun kullanımında IPS panelleri aratmıyor. Tabi giriş seviyesi monitörler istisna.

Profesyonel kullanımda renk doğruluğu açısından IPS panele sahip bir monitör tercih edilmeli elbette ama söz konusu oyunlar ise olmazsa olmaz değil kesinlikle.

Son düzenleme:
TN panelde kullandım şuan IPS kullanıyorum kesinlikle arasında çok fark var renk doğruluğu ve canlılığı kıyaslanamaz Size şöyle bir tavsiye verebilirim eğer bütçeniz varsa oyun için olan IPS panellere yönelin Input Lag değerleri düşük olanlara ve 144 hz üstünde olanlara ama bütçeniz yok ise sıradan bir IPS panel almayın oyun için sizi üzebilir kesinlikle VA panel alın pişman olmıncaksınız hatta şansınız varsa VA ve TN panel arasında farkı canlı görün nedemek istediğimi anlayacaksınız.

VA paneller de TN paneller gibi 1 MS saniye geçikme süresine sahip.

Renkleri çok daha iyi olan TN paneller var doğru ancak bu monitörler 6000 Tl üstünde
VA( Samsung Curved) ve TN (XG2401)kullanıyorum, renk olarak alarında aman aman bir fark yok. Panel kalitesi renk konusunda çok önemli.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı