İrrasyonel bir sayının irrasyonel kuvveti rasyonel olabilir mi?

Yazının devamında kullanacağım ifadelerin anlamı:
  • Kök 2 = sqrt(2)
  • Kök 2 üssü Kök 2 = sqrt(2)^sqrt(2)
Sorumuz, irrasyonel üzeri irrasyonel bir sayının rasyonel olup olamayacağı. Bunun cevabını bulmak için en az bir tane "irrasyonel üzeri irrasyonel eşittir rasyonel" eşitliğini sağlayan ifadeye ihtiyacımız olacak. Seçeceğimiz sayıların ikisi de sqrt(2) olsun. Yani ifademiz sqrt(2)^sqrt(2) olacaktır. Kök 2 irrasyonel bir sayı olduğu için sorunu istediği bütün şartları sağlamış oldu.

Sıradaki adım sqrt(2)^sqrt(2) ifadesinin ne olduğunu bulmak. Gözünüz korkmasın çünkü bunu hesaplamamıza gerek bile kalmayacak. Hesaplama yapmadığımız için sqrt(2)^sqrt(2) ifadesinin rasyonel mi irrasyonel mi olduğunu bilmiyoruz. O yüzden önümüzde 2 tane seçenek var. İlk seçenek şu:

sqrt(2)^sqrt(2) ifadesi rasyonel bir sayıdır. Eğer bu doğruysa sorunun cevabını zaten bulmuşuzdur. Asıl önemli olan ikinci seçenek. O da şu şekilde:

sqrt(2)^sqrt(2) ifadesi irrasyonel bir sayıdır. Eğer bu doğruysa henüz istediğimizi elde edemedik. En azından artık elimizde irrasyonel bir ifade var. Şunu tekrar etmek istiyorum, olay sqrt(2)^sqrt(2) ifadesinin rasyonel veya irrasyonel olması değil, bizim onu nasıl yorumladığımız. Zaten rasyonel ise sorunun cevabını bulmuşuzdur. Şuan bu ifadenin irrasyonel olduğunu var sayıyoruz.

Elimizdeki yeni irrasyonel ifade olan sqrt(2)^sqrt(2)'ün sqrt(2) dereceden bir kuvvetini daha alalım. Yani yeni sayı [sqrt(2)^sqrt(2)]^sqrt(2) olacaktır. Üslü sayılardaki işlemlerde bilindiği üzere (a^b)^c şeklindeki ifadeler a^b*c'ye eşittir. O zaman bizim sayımız da sqrt(2)^[sqrt(2)*sqrt(2)]'ye eşittir. sqrt(2)*sqrt(2) = 2 olduğundan sayımız sqrt(2)^2 olur. Kökün derecesi 2 ve kuvvetimizin değeri 2 olduğundan sayımız 2'ye eşit olur. Peki 2 nedir? Rasyonel bir sayıdır. İrrasyonel kabul ettiğimiz bir sayının irrasyonel kuvvetinin 2 olduğunu bulduk. Demek ki irrasyonel bir sayının irrasyonel kuvveti rasyonel olabiliyormuş.

Bunun hakkında hazırladığım video da burada:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 

Geri
Yukarı