Yeşil gözlü bir çiftin kahverengi gözlü ikiz çocuğu olabilir mi?

Çekinik gen olarak kahverengi göz vardır ikisinin de. Bu sayede düşük ihtimal de olsa olabilir tabii ki. Ayrıca yanlış bilmiyorsam tüp bebek tedavisinde ikiz hatta üçüz olma ihtimali fazladır. Çünkü basit mantıkla tutması için birden fazla yumurta döllenip anne rahmine yerleştiriliyor. Bunlardan tutma ihtimali olan da oluyor olmayan da. Bu yüzden iki yumurta da tutarsa ikiz olabilir. Ama tek değil çift yumurta ikizi oluyorlar.

Kahverengi göz, esmerten, siyah saç bunlar hep baskın genlerdir. Bu yüzden nesilden nesile aktarılmaları daha olasıdır. Mavi göz de aktarılır tabii ama bunlar daha baskındır.

Mesela bir arkadaşımın kuşaklar boyu geriden dedesi zenciymiş. Sülalede hiç çıkmazken arkadaşım zenci karakteristik özellikleri taşıyor. Saç şekli vs. yani. Yani kahverengi göz aslında baskındır. Fakat anne babada yoksa bile çekinik olarak gelecek nesillere aktarılabilir.

Keşke öğretmen olmasaymış. Bunu açıklayamıyorsa eğer. Umarım bağnaz tiplerden değildir. O zaman daha da kötü.

Hayır yeşil renk çekiniktir.

10. sınıf konusu bu arada kalıtım :D

8'de de var.

Arkadaşımın anne ve babası yeşil gözlü, ama çift yumurta ikizi olan arkadaşımın ve ikizinin göz renkleri kahverengi. Anne ve babaları çocukları olmadığı için tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmuşlar. İnternette biraz araştırdım ama bunun olması çok düşük ihtimalli bir olay, anladığım kadarıyla tüp bebek tedavisinde ikiz olma ihtimali de düşükmüş. Biyoloji öğretmenine sorduğu zaman da hep geçiştirmiş, düzgün bir cevap alamamış. Bu konuda bilgisi olan varsa bilgilendirebilir mi?
Not: Öyle internetten tanıdığım birisi değil ben de biliyorum annesi ve babasının yeşil gözlü olduğunu. Yani o konuda şüpheniz olmasın.

Bu arada kategoriden emin değilim ve böyle bir konuyu hangi kategoriye açacağıma emin olamadım. Ceza vermezseniz sevinirim.

Kanka dedesinde nenesinde veya dedesinin babasında falan kahverengi göz varsa o arkadaşının anne ve babasında da kahverengi göz rengi bulunabilir. Zaten yeşil renk çekinik gendir. Yani çocukların göz renginin kahverengi olma ihtimali var.
 
Çaprazlaması öyle bile değil. Arkadaş orayı yanlış yazmış. Yeşil renk "k" ile gösterilir yani çaprazlama normal şartlarda(mutasyon olmadığı durumda) :
kk x kk = kk / kk / kk /kk
Evet, çaprazlamanın doğruluğunu kontrol etmemiştim.
K= kahverengi göz, baskın.
k= yeşil göz, çekinik.
Çiftler yeşil gözlü ise hepsi kk olur.
 
Evet, çaprazlamanın doğruluğunu kontrol etmemiştim.
K= kahverengi göz, baskın.
k= yeşil göz, çekinik.
Çiftler yeşil gözlü ise ve melez değiller ise hepsi kk olur. Eğer yeşil gözlü ve melezlerse de;
Kk ve Kk. Bunları da çaprazlarsak KK, Kk, Kk, kk oluşur.
Hocam bildiğim kadarıyla melez yeşil gözlü olmuyor. Daha doğrusu renkli göz. "Kk" oluyor ama bu sefer bu genotip fenotipe kahverengi göz rengi olarak yansıyor.
 
Hocam bildiğim kadarıyla melez yeşil gözlü olmuyor. Daha doğrusu renkli göz. "Kk" oluyor ama bu sefer bu genotip fenotipe kahverengi göz rengi olarak yansıyor.
Evet hocam, uzun zamandır Kalıtım konusunu çalışmıyorum. 😀 O zaman yeşil gözlü bir çiftin kahverengi gözlü çocuğu olamıyor. İkisi de kk olduğuna göre.
 
Evet olabilir. Genetik sadece küçük ve büyük harflerle ifade edilemez. Olayın içine bir sürü etmen giriyor. Mesela konuyla alakasız ama siyam kedisi. Tek bir gen tüm fenotipi etkileyebilir. Göz renginde de sanırsam 2 çeşit genle fenotip belirleniyordu.
 
10. sınıftaki dandik biyoloji bilgimle böyle bir şeyin mümkün olabileceğini söylüyorum. Çünkü soy diye bir şey vardır ve çocuklar soydaki başka bir bireye benzemiş olabilir. Anne ve babanın yeşil gözlü olması çocukların da kesinlikle yeşil gözlü olmasını sağlamaz.
 

Geri
Yukarı