İslam'a göre kader kavramı

İrade sahibi olduğumuz için bir nevi kendi kaderimizi kendimiz belirliyoruz. Ayriyeten (gerektiğinde) Allah'ta müdahale edebiliyor.
 
"Dini geleneğe göre kader, Allah'ın ezelden ebede kadar olacak her şeyin zaman ve yerini, özellik ve niteliklerini, ezeli ilmiyle bilip sınırlaması değil, hem hayra hem de şerre koyduğu ölçüdür. İslam alimleri bu ölçülere göre yaşayanların başarılı olacağını belirtir."
kaynak: İSLAM’A GÖRE KADER NASIL AÇIKLANIYOR?
 
Annenin karnındayken doğuma az kala alnına 2 melek kaderini yazıp gidiyor o kader asla değişmiyor ama kaderin üstünde bir kader vardır.
 
"
İnsan, kaderinin ne olduğunu bilmemektedir. Dolayısıyla insana düşen Allah’ın verdiği akıl, irade ve imkânlar çerçevesinde görevlerini en iyi şekilde yapma gayret ve şevki içinde olmaktır. Allah’a bakan yönüyle ise kader O’nun olmuş ve olacak her şeyi bilmesidir. Esasen O’nun her şeyi bilmesi, O’nun mutlak ulûhiyetinin gereğidir. Bu açıdan bakıldığında kaderin değişmesinden söz etmek Allah’ın ilminin değişmesinden söz etmek demektir; bu ise mümkün değildir. Dolayısıyla kaderde değişme bahis konusu olamaz.
Ancak bazı İslam âlimleri Allah’ın dilemesi hâlinde kaderin değişebileceğini söylemişlerdir. Onlara göre, kader, Allah’ın takdiri, kaza ise bunun gerçekleşmesidir. Bazen Allah, kuluna lütufta bulunarak takdir ettiği hükmü gerçekleştirmeyebilir.
Kaderin değişebileceğini belirten âlimler kaderi, kader-i mutlak (değişmez kader) ve kader-i muallâk (şarta bağlanmış kader) diye ikiye ayırmışlardır. Değişmenin ilkinde değil, ikincisinde yani şarta bağlı kaderde olabileceğini kaydetmişlerdir. Onlara göre, sadakanın belayı def edeceğini, sıla-i rahim yapmanın ömrü uzatacağını belirten hadisler bunu teyit etmektedir. Esasen, Allah’ın ezeli ilmi bağlamında düşünüldüğünde, bu ikinci kaderde de bir değişikliğin olmadığını, zira Allah’ın, şarta bağlı konularda da kulların nasıl davranacaklarını bilerek kaderi belirlediğini söyleyebiliriz.
"

Kaynak: Kader değişir mi? : Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı : Dini Bilgilendirme Platformu
 
Merak ettiğim bir soru var İslam'a göre zaten yazılı çizili bir kaderimiz var ve biz onu mu yaşıyoruz? Yoksa herkes yaşayıp kendi kaderini kendisi mi belirliyor?
Kur'an Kursundaki hocama bunu sorduğumda bana ''2 kitap var. Birisi Allah'ın bizim için belirlediği yol, diğeri ise o yolda bizim yaptığımız değişiklikler'' Demişti. Ne kadar doğrudur bilmem.
 
İslam'a göre kaderinin bir kısmını kendin belirliyorsun (cüzi irade) bir kısmını da Allah belirliyor (külli irade). Kendi belirlediğin şeyler kendi kararlarınla yaptığın şeylerdir.
 
Hocam bence Allah herşeyi bildiğine göre bence kaderimiz yazılı ve o kaderde seçenekler var. Mesela sağa gittiğimizde böyle olucak veya sola gittiğimizde böyle olucak diye.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı