İşlemci soğutucu üzerine fan takmak zorunda mıyız?

Tepesinde fan olmadığı zaman pasif soğutma sistemine dönüşür bu soğutucu. Kaldı ki aktif hali bile yeterli değil o soğutucunun.

Modern islemcilerde zorundayiz.
Pentium 1-2 zamaninda yoktu fanlar daha dogrusu zorunlu degildi. Pasif sogutma yeterliydi. Artik cok fazla transistor var ve fabrika cikisli OC yapiliyor bir miktar ve fan destekli sogutucu kesinlikle gerekli.

Olmazsa bilgisayar patlamaz, yanmaz. ( Eger sensorler duzgun calisiyorsa ). Once termal limite ulasir ve voltaji azaltir, sonra kritik termal limite ulasir ve gucu tamamen kesip bilgisayari kapatir sistem.

@SandyBridge

Ukalık yapmana gerek yok. Belki senin yaşın kadar bilgisayar ile uğraştım. Taktığın islemciyi zorlamıyor isen ve taktiğin soğutucu fansız soğuk tutabiliyor ise fana gerek yoktur. Pasif soğutma terimini duymamış olabilirsin. Abi tavsiyesi internetten pasif soğutma nedir bir bak istersen.

Not: Her soğutucuyu bu şekilde kullanamazsınız.
Masaüstü bir bilgisayardan bahsediyoruz ve sen pasif soğutmanın işe yarayacağını savunuyorsun. Bilgisizsin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Cevap yazma gereği duydum başta, sonraki mesajından sonra kendini gösterdi. Neyse.. Blokladım geçtim.

@bitwise YouTube inceleme yapan bir yabancı var linkini bulursam atarım. 1 sene önce sanırım evdeki bilgisayarını temizleme videosu atmıştı. Güncel sistemin halen pasif soğutucu kullanıyor.
Ayrıca günlük işler için kullanılan bilgisayarlarda bazı soğutucular halen pasif kullanılabilir durumda. Tabii stok soğutucudan bahsetmiyorum.😁

Yanlış Bilgilendirme
Işlemci fansız çalışmayacaktır. Bilgisayarı başlattığınız zaman birkaç dakika içinde ya işlemciniz yanar ya da işlemcinizin koruma modu devreye girip bilgisayarınız anında kapanacaktır. Siz daha Chrome'a ve ya Steam'a girmeden kapanacaktır. Soğutucu şart.

Cevap yazma gereği duydum başta, sonraki mesajından sonra kendini gösterdi. Neyse.. Blokladım geçtim.

@bitwise YouTube inceleme yapan bir yabancı var linkini bulursam atarım. 1 sene önce sanırım evdeki bilgisayarını temizleme videosu atmıştı. Güncel sistemin halen pasif soğutucu kullanıyor.
Ayrıca günlük işler için kullanılan bilgisayarlarda bazı soğutucular halen pasif kullanılabilir durumda. Tabii stok soğutucudan bahsetmiyorum.😁

Tabi yapabilir, hic fan kullanilmadan tum bilgisayar komponentlerini pasif sogutabilen ozel kasalar var.
Sogutmayi esas yapan parca radyatorler, fanlar sadece bu sureci hizlandiriyorlar.

Ama arkadasin durumunda, islemci blogunun uzerine koydugun stok radyator tek basina yeteri kadar hizli pasif sogutma saglayamayacak, cunku yuzey alani yetersiz. Ya fan kullanacaksin ya da daha buyuk yuzey alani, termodinamik boyle bir sey.

BIOS üzerinden "CPU Fan Fail Warning" veya anakart markasına göre değişen bu ayarı kapattığınızda bilgisayarınız hata vermeden çalışır ancak bir süre sonra ısınmadan kaynaklı bilgisayarınız kapanacak veya işlemciniz thermal throttlinge düşecektir.

Arkadaşlar konu içerisinde genel yargılarda bulunmuşlar "Hayır kullanılamaz.", "Fansız işlemci soğutucusu mümkün değil." gibi. Yanlış bilgilendirmedir, fansız işlemci soğutucusu kullanılabilir.

Belirtmekte fayda olacak olan şey ise soğutucunun türüdür. Büyük bloklu ve pasif soğutma amaçlı üretilen işlemci soğutucular vardır. Tavsiye ediyor musunuz diye soracak olursanız asla tavsiye etmem çünkü pasif soğutma bloğu etkin soğutma bloğundan nereden baksanız bir 3 kat büyük olmalıdır ki benzeri veya yakın performans gösterebilsin.

Sizin durumunuza gelecek olursak, stok işlemci soğutucuyu fansız kullanmayın. Oyun oynuyorsanız veya işlemciye yük bindirecek uygulamalarla uğraşıyorsanız bir süre sonra işlemciniz yanabilir, ısınmadan kaynaklı anlık yavaşlayabilir (thermal throttling) veya sisteminiz kapanabilir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı