İşlemcilerde nm nedir ve neden önemli?

Eren AK

Kilopat
Katılım
27 Ekim 2018
Mesajlar
7.379
Makaleler
21
Çözümler
29
Neden arkadaşlar bilgilendirir misiniz 14nm ile 12nm arasında ne kadar fark var?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemcilerdeki nanometre değeri düştükçe transistörler arasındaki mesafe azalır. Böylece transistörler daha az güç tüketir ve daha az ısı yayar. Bu da işlemcinin daha yüksek performansta çalışmasını sağlar. Ayrıca işlemcideki transistörler birbirine ne kadar yakınsa işlemci içerisine o kadar fazla transistör sığdırılabilir. Tabi bu da işlemcinin daha geç ısınmasına ve daha az güç tüketip daha yüksek performansta çalışmasına katkıda bulunur.

Kaynak: İşlemcilerdeki Nm Değeri Nedir ve Ne İşe Yarar
 
NM bir olcu birimi, ne kadar ufak olursa o kadar cok transistor yerlestirilebilir ve bunlar birbirine daha yakin konumlandirmak mumkun olur bu sayade birbirleri arasindaki iletisim aralarindaki mesafa daha az oldugu icin daha hizli gerceklsir. Diye biliyorum.
 
Nanometre nedir?
Nanometre (nm). Bir milimetrenin milyonda biridir. Gözle göremediğimiz maddeleri (atom, vb) ölçmek için kullanılır. g8.png metreye karşılık gelir: 1 nm =o,oooooooo1 m

Örneğin hücre zarı 12 nm (nanometre)'dir Ayrıca nanometre bir çok bilgisayar parçasının üretim tekniğinde kullanılır. yeni nesil micro işlemcilerde 22 nm teknolojisi kullanılabilmektedir.

Alıntıdır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı