İşlemcilerdeki rekabet: AMD batmanın kıyısından dönebilecek mi ?

İyi akşamlar Technopat okur ve yazarları geçmiş yazımın Ekran kartı seçerken neye dikkat edilmeli ? biraz beğenilmesinden ötürü bir analizle daha karşınızdayım. Aslında az çok bu işlerle ilgilenen herkesin bildiği gibi Intel'in çok bariz önde olduğu bir karşılaştırma ama ben bu karşılaşmayı öncesi ve gelecek için yapmayı amaçladım.

Intel ve AMD PC'lerin vazgeçilmez iki CPU üreticisi. Aynı GPU'da olduğu gibi bu iki üreticinin iyi olması hangisini seçersek seçelim biz tüketicilerin işine geliyor bir taraf önde olduğunda maalesef fiyatlandırma ve performans konusunda çok büyük bir gelişim göremiyoruz. Bildiğimiz üzere AMD'nin şu anki teknolojilerinin geride olması nedeniyle Intel bu yarışta çok önde hatta AMD'nin batacağını öngören deneyimli Wall Street ekonomistleri bile var hal buyken AMD kullanıcılarının ve sevenlerinin aklında bir soru AMD batar mı ? Elbette Wall Street ekonomisti kadar bilemem fakat bu durumun bir benzerini Intel geçmişte yaşamıştı 2000'lerin ortalarında... Demem o ki AMD'nin bu finansal zorluktan çıkma ihtimali elbette var hatta belki boynuz kulağı geçer :). Gelelim AMD'nin bu konuda kurtarıcı olarak gördüğü Zen işlemcilerine:

Zen işlemcileri AMD tarafından düşük tüketime rağmen çok yüksek performans sergileyecek işlemciler olarak tanıtıldı hatta bize tam olarak göstermeseler de bazı veriler gösterdi ben de o verileri sizin için ele aldım bakalım Zen ne kadar güçlü olacak.

Cinebench 11.5 e göre İşlemci Mimarilerinin Güçleri Referans Değer:(100)AMD Piledriver dersek.
AMD Piledriver=100 Örn: FX9590 Piledriver MimarisidirIntel Ivy Bridge= Piledriver*1.495=149.5 Örn 3770k
AMD Steamroller= 1.1xPiledriver= 110 Örn: A10-7850KIntel Haswell= Ivy Bridge*1.0473=156.6 Örn: 4790k
AMD Excavator= 1.05xSteamroller= 115.5 Bristol Ridge APU larıIntel Broadwell= Haswell*1.0645=166.7 Örn:5700HQ
AMD ZEN= 1.4XExcavator= 161.7 Puanına sahip oluyor Intel SKYLAKE=166.7*1.0424=173.7 Örn:6700K
Bu durumda sıralama:
1.Skylake 173.7
2.Broadwell 166.7
3.Zen 161.7
4.Haswell 156.6oluyor.
Veriler Youtube:OZTALKSHW kanalından alıntıdır.
[TBODY] [/TBODY]

Zen Skylake'ten biraz düşük ancak Haswell'den de iyi durumda. AMD fiyat politikası ve 14nm'nin sağladığı düşük güç tüketimi ile Intel'e rakip olabilir.

Bu sıralamadan diğer bi çıkarımım ise Intel'in işlemci güç konusunda mimarilari arasında çok büyük fark olmaması tabi buna AMD'nin rakip olarak hiç bir şekilde gelememesi de neden olmuş olabilir o_O.

Bu konu içinde yanlış ve eksik gördüğünüz bir şey gördüyseniz veya o değerli fikirlerinizi paylaşmak isterseniz lütfen çekinmeyin. Sorunuz olursa da yanıtlamaya çalışırım. İyi forumlar dilerim herkese.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çok alakasız olacak ama keşke başlığı "iflasın" diye yazsaydın. Okurken "Batman" diye okuyorum her defasında :)
Diyorum AMD'nin Batman'le ne alakası var :)

Başlığı ilk okuduğumda ve sonrasında bu hususda yanlız olmadığımı görünce rahatladım. Konuya gelirsek Intel, AMD'nin FX fiyaskosundan sonra rekabetin kalmadığının farkında olsa gerek tüketicilerin ve markaların beklentisini yerine getirmek için zoraki mimari geliştirmeye devam ediyor. Tabi şu an için ortada rekabet kalmadığından ne versek yerler modundalar. İşte sırf bu yüzden tekrar rekabet ortamı sağlanması adına AMD Zen alacağım. Pişmanlık yaşarmıyım onu zaman gösterir.
 
I am Batman :)
Biri beni mi çağırdı.
Şaka bir yana, gerçekten de rekabet iyidir.
Umarım AMD gpu daki rekabetini işlemcilere de yansıtır.
 
AMD konsollara işlemci ve ekran kartı ürettiği sürece batmaz merak etmeyin. DX12 ve HBM2 belleklerdeki önceliği de artı sağlayacak. Buna ilave bu sene 14nn geçişiyle de Nvidia'ya çalım atarak yükselişe geçti.
Zen işlemcilerde de beklentiler yüksek. 14nn'nin nimetlerini kullanıp i7 işlemcilere kafa tutacak işlemciler çıkaracağını belirtiyorlar. Üstelik intel gibi 4-6 çekirdekli işlemcilerle değil 8 veya 16 çekirdekli işlemcilerle piyasaya çıkması bekleniyor. Fiyat konusunda da Intel'e çalım atacağına şüphem yok.
Rekabet her zaman son kullanıcı için iyidir. Piyasada AMD gibi bir başka üretici daha olmasını isterdim. Bu fiyatlar belki yarı yarıya düşerdi o zaman.
 
Ben iki markanında taraftarı değilim. Ama sırf yüksek performansla birlikte daha az ısınıp daha az güç tüketiyor diye Intel aldım. Bundan sonrada Intel alacağım gibi gözüküyor. Şu an sadece iki firma olduğu için birbirleri ile rakipler. Ama ben Intel'in AMD'yi rakip olarak gördüğünü düşünmüyorum. Çünkü Intel'in hep bir adım gerisinden geliyor. Tabi bu yüzdende Intel'in borusu ötüyor. AMD o kadar çalışmadan sonra Intel'in bir alt neslini bile geçememiş. Ama sırf Intel ile rekabet yaptığı için AMD'nin iflas etmemesini tercih ederim. Çünkü zaten son kullanıcıya acımadan hareket eden bir fiyat politikasıyla gidiyor. AMD giderse iyice piyasanın hakimi olur. Bu dediğim NVIDIA içinde geçerli. Biraz kendilerini en iyi gördüklerinde yapıştırıyorlar fiyatları.
 
AMD'nin I7 işlemcilere rakip çıkartması çok zor, görünen köy kılavuz istemez. I3 ve I5 seviyesi daha tercih edilebilir işlemciler çıkararak hayatta kalmaya çalışmalı. Zaten konsol işlemcileri kendisinde. Güçlü işlemcileri Intel'e bıraksın, AMD ekonomik işlemciler ve APU'lar üretmeye devam etsin.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı