İşletim sistemi nasıl yazılır?

TH6

Decipat
Katılım
9 Temmuz 2022
Mesajlar
769
Çözümler
18
Ben yazılımla ilgilenen birisiyim. İlk başta oyun yapımıyla ilgilendim ama sistemim eski olduğundan yapamadım. Ondan sonra bayağı bir şeylere baktım ama olmadı en son işletim sistemi yazmayı denedim. YouTube'dan kısa bir video ile Assembly ile ekrana bir şeyler yazdık. Ama benim yapmak istediğim ortalama bir işletim sistemi.

Hani arayüzü olan, renkli olan yani sadece siyah beyaz olmasın bir de uygulamaları komutla başlatmayalım. Örneğin ben bir yılan oyunu yaptım onu masaüstünde resmine çift tıklayarak açabilelim. C++, Assembly ve C gibi programlarla yazıldığını biliyorum ama hangisinin nerede nasıl kullanacağımı ve o dilleri bir arada nasıl kullanacağım. Mesela Assembly ile ekrana yazı yazabileceğim küçük bir sistem yazdım diyelim ki, C++ ile de yılan oyununu yaptım. Assembly ortamında o C++ ile yapılmış bir oyunu nasıl yazacağım. Yazdıysam da sistemde nasıl çalıştıracağım? Sorularım bunlar :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bence tamamen sıfırdan yazmak yerine Cosmos OS gibi araçlar ile yazın. Temel seviyede C# öğrenirseniz Cosmos ile normal terminal uygulaması yazar gibi yazabilirsiniz. İsterseniz basit GUI tarzı şeyler de yapabilirsiniz. Dokümantasyonu yok bildiğim kadarıyla ama GitHub'da başka proje ve örnekleri inceleyip kütüphanenin kullanımını anlayabilirsiniz.

Sağ ol :)
 
Yoo tam olarak o anlama geliyor. Konuyu tekrar okudum ve gerçekten emeklemeden uzaya çıkmak istediğine tekrardan emin oldum. Araştırmanı Türkçe kaynaklardan yaptıysan bilemem tabii ki.
Evet Türkçe kaynaklardan araştırdım genel olarak sistem bilgilerini hangi dillerde yazıldığını okumuştum.
 
Kernel ne demek, ne kadar sürede olur diye soran birisi işletim sistemi nasıl yazılır diye soruyor. :D Emeklemeden uçmayı istemeyin boşuna. Ben de Red Bull koltuğunda sürücü olarak yarışmak istiyorum ama elimi direksiyona sürmedim henüz. 🤪
Bu şekilde genç insanların hevesini kırmayınız bırakın sorarak öğrensinler araştırmamış olabilir sadece bu konuyu öğrenmek istiyor.
 
İşletim yazmak çok karmaşık bir süreç. İleri seviye bilgi gerekir. Tek kişi yapar mı yapar ama çok bilgili, sabırlı ve zeki de olamak gerekir.

Bence Linux distrolar, sanki bizim işletim sistemimiz gibi hissediyorum ben. Onları kullanmak, kendimizi Linux distrolar üzerinden geliştirmek de güzel olabilir.
 
@tensa_zangetsu Linus Torvalds bile Linux'un yüzde 2'lik bir kısmını yazdı. Cok zor değil ama öğrenilmesi gereken çok şey var ve sizin de dediğiniz gibi distro yazmak daha basit.
Linux distrolar sanki bizim gibi, bize ait oluyor. O yüzden işletim sistemi yazmak için çaba harcamak yerine Linux distrolar ile uğraşmak daha zevkli olur.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı