İyi ve kötü kavramları bize neyi açıklar?

LynxC

Hectopat
Katılım
9 Haziran 2021
Mesajlar
2.278
Çözümler
5
İyi ve kötü kavramları bize neyi açıklar? İyi olarak düşündüğümüz şeyler kötü sonuçlar doğurabilir mi?
 
Sorulara olan cevaplarım tamamen kendi düşüncelerimdir.

İyi ve kötü kavramları bize neyi açıklar?

İyi kavramını yararcılık olarak da düşünebilirsin. Hazcılık olarak da düşünebilirsin. Veyahut sadece kötü olmayan herhangi bir şeyin (nötr bile olsa) iyi olduğunu düşünebilirsin. İyi kavramı geniş kapsamda ele alınabilir. Kötü ise biraz karışıktır. Hazcılıkta bir şey kötü bile olsa iyi olarak ele alınabilir. Zira mesela kötü alışkanlıklar adı üzerinde kötü olmasına rağmen haz verdiği sürece iyi zannedilir. Ancak bu olumsuzluk, iyi yönde bir yarar sağlamaz.

İyi olarak düşündüğümüz şeyler kötü sonuçlar doğurabilir mi?

İyi olarak düşündüğün veya zannettiğin bir şeyin sana totalde zarar verebilmesi için mutlaka senin o şey hakkında iyi sanrısına sahip olman gerekir. Zira kesin iyi olarak düşündüğün bir şeyin olumsuz yanını düşünmeden hareket edersin ve bu da seni daha az dikkatli kılar. Sanrıdan bağımsız olarak eğer bu şey mutlak iyi bir şey ise kötü sonuç doğurmaz. Belli bir aşamada eğer kötü sonuç doğurduğunu düşünürsen, mutlak iyi durumumda bu düşünce ya bilgi yetersizliğindendir ya da erken bir karardır, yani yalnızca bir yanılsamadır. Mutlak iyi değil ise, belli ihtimaller doğrultusunda iyi olarak düşündüğün şeyler kötü sonuçlar doğurabilir. Yani düşüncelere hiçbir zaman mutlak iyi tutumuyla yaklaşmamak gerekir ki seni dikkatli olmaktan alıkoymasın. Kötü sonuçları ihtimal dahilinde tutmak ve önlem almak için şüphecilik tavrı elzemdir.
 
Bir seyin bizim tahayyul edebilecegimiz zaman intervalinde ve yine bizim hesaplayabilecegimiz zincirleme reaksyonlarin doguracagi sonuclarin yine bize gore pozitif ya da negatif mi olacagini aciklar.
 
İyi ve kötü kavramı, günümüz şartlarında yaşadığın topluma göre ve senin düşüncelerine göre (daha çok topluma göre) yapılması ve yapılmaması gereken şeylerdir. Bana soracak olursan iyi ve kötünün hiçbir anlamı yoktur. Düşünceyi iyi ve kötü diye değerlendirmek yerine başkalarının düşünceleriyle değerlendirmek daha iyidir. (Değerlendirmekten kastedilen şey karşılaştırmak.)
 
Bu soru kişisel bir şey. Mesela bana göre bilgisayar iyi birşeyken başkası için insanları bağımlılık haline getiren kötü bir teknoloji olabilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı