JAA - EASA - FAA Nedir?

Şimdi adını vermeyeyim okulun. Görüşmeye gittim. İnternet sitelerinde de "Çalışanlara EASA pilot lisansı" diye yazmışlar. Soruyorum neye göre EASA veriyorsunuz diye bizim belgelerimiz izinlerimiz var diyorlar. Çok sıkıştırınca olay ortaya çıktı. Meğerse uçuşları burada yaptırıyorlarmış sınav için Yunanistan'a gönderiyorlarmış. Tamam da o zaman ben neden yurt dışında 6000 euro olan eğitime Türkiye'de 16000 euro vereyim:) Hem günde 1-2 saat belki uçabiliyorsun burada. Yurt dışında 4-5 saat uçabiliyorlar günde. Zamandan kazanç sağlar bu da.

Bilgisi olan her zaman daha kazançlı. Bazı okullarda, bu meslekte dönen para rantından dolayı, maalesef kendilerine bunu kazanç kapısı olarak görüyorlar. Hocam şunu da merak ettim. Yunanistanda ki eğitim türkçe mi? yoksa ingilizce mi? Belki de o yüzden farketmiş olabilir. Gerçi havacılık dili zaten ingilizce, doğru olanı o olsa bile :)
 
Hocam Türkiye'de de alsanız bu eğitimi yurt dışında da alsanız İngilizce olarak tamamlamanız gerekecek. Sadece Türkiye'de PPL kısmı Türkçe verilmekte. Muazzam bir rant ve para dönüyor bu işte o yüzden okullara dikkat etmek gerekli.
 
Hocam böyle bir eğitime başlayacaksanız ilk kural şudur: Saçma veya mantıklı ayırt etmeden herşeyi soracaksınız. Sizi geçiştirmeye çalışsalar bile ısrar ede ede konuşturcaksınız okul yetkilisini. Unutmayın para sizde. Herşeyi öğrenmek hakkınız. ATPL eğitimi tamamen İngilizce'dir. Uçuştaki dökümanlar, tablolar, haritalar ve planlar hepsi İngilizce olarak hazırlanır.
 
Bugün size bana çok sorulan ve ilk zamanlar benimde kafamı karıştıran bu üç otoritenin ne olduğunu ve farklarını anlatmak istedim sizlere. Bu üç kurum şu anda dünya genelindeki havacılık otoriteleridir. Lisanslama ve yetki belgeleri konusunda pilotluk, bakımcılık, yer servisleri gibi konularda belirli standartlar getirerek yetkilendirme yaparlar. Yani havacılık sektörüne girecekseniz eğer yolunuz buralardan geçecek demektir. Şimdi bunların ne olduğunu açıklamak istiyorum sizlere.

JAA: Joint Aviation Authority. Bu kurum Avrupa bölgesinde kurulan ve çevre ülkelerinde dahil olduğu bir kurumdur. Bizim ülkemizde şu an bu kuruma dahildir. Ama Avrupa Birliği'nin kurulmasından sonra havacılıkta da avrupa kendine yeni standartlar getirdi ve EASA'yı oluşturdu. Şu anda avrupa ülkeleri havacılık kurumları JAA'dan ayrılıp EASA'ya geçiş yaptılar ve standartlarını yenilediler.

EASA: European Aviation Safety Agency. Önceki konuda da belirttiğim gibi Avrupa Birliği ülkeleri gelişen havacılık sektöründe eski sistem olan JAA'da kendilerine uymayan aksaklıklar tespit ettikten sonra yeni bir sisteme geçiş yaptılar. EASA sistemine sadece Avrupa Birliği üyeleri dahil olabiliyor. Yani siz her şartı kabul etseniz bile Avrupa Birliği ülkesi değilseniz gene dahil olamıyorsunuz. Maalesef bizim ülkemizde EASA'ya dahil olamıyor. Fakat önceden JAA ülkesi olduğumuz için EASA lisanslı kişiler bizim ülkemizde lisans değişikliği yapmadan rahatça çalışabiliyorlar. Fakat bizim gibi JAA ülkeleri yabancı ülkelerde çalışmak istediklerinde "convert licence" dediğimiz olaya takılı kalabiliyorlar. Yani lisansınızı EASA veya FAA lisanlarına değiştirmek için bir takım sınavlara girmeniz gerekiyor.

FAA: Federal Aviation Administration. Amerikan Havacılık otoritesidir. Amerikan sistemine göre ayarlanmış ve çevre ülkelere ve bazı Asya ülkelerinde kullanılmaktadır. FAA lisansı alabilmek için Amerika'da bir uçuş akademisine gitmeniz gerekmektedir. EASA ve FAA eğitimleri farklılıklar gösterdiği için tam olarak birbirlerinin yerine sayılamıyorlar.

Yukarıda üç sistemide size elimden geldiğince açıklamaya çalıştım arkadaşlar. Lisans değişimi konusuna geri gelecek olursak eğer gördüğüm kadarıyla EASA'dan FAA'ye geçiş yapmak daha kolay gibi görünüyor. Sebebi EASA'nın biraz armutun sapı üzümün çöpü mantığında çalışmasıdır:) Bu yüzden FAA lisansını EASA lisansına çevirmeye kalktığınızda sizden daha fazla talepte bulunuyorlar.

Ülkeler kendi havacılık sisteminde hangi lisansların çalışabileceğini açıklamaktadır. Mesela bazı ülkeler üç lisansıda kabul ederler. Bazıları sadece EASA-FAA lisansları kabul ederler. Bazıları ise sadece bağlı oldukları lisansları kabul ederler. Bu durum ise işe başvuruda gereklilikler kısmında geçerli lisans tipi kısmında açıklanmaktadır.

Türkiye'deki uçuş okullarına gelecek olursak, size "Biz EASA lisansı veren bir kurumuz" diyen okullar size ilk yalan söyleyen okullar olacaktır. Biz henüz Avrupa Birliği ülkesi olmadığımız için bu lisansı size veremezler.

Mümkün olduğunca ve bilgim dahilinde bu karmaşık konuyu size anlatmaya çalıştım arkadaşlar. Aklınıza takılan veya sormak istediğiniz konular veya sorular olursa sorabilirsiniz.

Çok uzatıp sıkıcı hale getirmek istemiyorum:) Teşekkürler okuduğunuz için:)
EASA üyeliği nasıl gerçekleşiyor? Adım adım açıklayabilirseniz çok memnun olurum. Teşekkürler..
 
EASA üyeliği nasıl gerçekleşiyor? Adım adım açıklayabilirseniz çok memnun olurum. Teşekkürler..
Her şeyden önce bir ülkenin EASA üyesi olabilmesi için Avrupa Birliği'ne dahil olmuş olması gerekli. Üye olamayıp ortak çalışma anlaşması olabilmesi için de EASA'nın şart koştuğu gereksinimleri ve kuralları yerine getirmiş ve uyguluyor olmak gerekli.
 
Her şeyden önce bir ülkenin EASA üyesi olabilmesi için Avrupa Birliği'ne dahil olmuş olması gerekli. Üye olamayıp ortak çalışma anlaşması olabilmesi için de EASA'nın şart koştuğu gereksinimleri ve kuralları yerine getirmiş ve uyguluyor olmak gerekli.
Bu gerekliliklerin ne olduğunu nerden bulabilirim yardımcı olur musunuz? Herhangi bir kaynak bulamadım. Teşekkürler.
 
Bu gerekliliklerin ne olduğunu nerden bulabilirim yardımcı olur musunuz? Herhangi bir kaynak bulamadım. Teşekkürler.
Sen ne yapacaksın ki bu bilgileri? Yani ülkeler düzeyinde bir şey bu. Ödev falan mı var?
 
Evet ödevim var maalesef. Dünden beri araştırma yapıyorum ancak bulamıyorum.
EASA'nın sitesinden ancak araştırman lazım ama baya zaman alır. Orada Regulations kısmı olur, büyük ihtimal oradan bulabilirsin.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı