Japonya gitmek için ne gereklidir?

Eğitim için gideceksen yıllar sürecek bir süreç içine gireceksin demektir. Yarı zamanlı çok düşük ücretle çalışsan bile bu sürede 6 sıfırlı bir paraya ihtiyacın var. Sonrasında bir iş bulmak için sana bazı kriterler verilecek, bunlardan sadece 1 tanesinde bile çuvallarsan her şey çöpe gider. Yüz binler değil, milyon lazım bu plan için. Senin için burada 50,000 TL 3 yıllık birikim, orada bu para ortalama bir insanın 1 aylık maaşı. Alım gücü farkı yüzünden ne kadar fakir olduğunu anlamaya çalış.

Türkiye'deyken eğitimini ve kariyer başlangıcını iyi şekilde bitirip, Japonca ve İngilizce dillerini üst düzeyde bilerek Japon firmalarla iletişime geçebilirsin. Onlarca hatta yüzlerce yere başvurman gerekecek, eğer bir şirket seni "verimli kullanabileceğini" düşünürse istediğin şirket sponsorluğunu elde edersin. Şu anda benim için İngiltere'de bir şirket var mesela bu yöntemle, 3 yıldır sözleşmeli ancak uzaktan onlarla çalışıyorum. Bu tür bir iş modelini tercih edebilirsin, yıllar sürer ama hiç değilse kendi ülkende kendi güvenli alanındayken risklerden uzak durarak bunu yaparsın. Bu durumda sadece birkaç aylık kira, birkaç basit ev eşyası ve 1-2 aylık yaşamsal gider için 50-100 bin TL (şimdiki kurla) arası yeterli olabilir. Orada direkt işe başlayacağın ve sadece 1 ay sonrasında para kazanacağın senaryo bu.

Kısacası bu maddi durumla heyecan yapma, gereksiz heveslere kapılma. Burada doğru düzgün bir eğitim hayatını tamamla, 2-3 yabancı dili iyi düzeyde öğren, iş anlamında da hırslı bir profil çizip büyük firmalarla dirsek temasında ol. Bu süreçte onların "isteyeceği" bir düzeye gelirsen zaten karşılığını fazlasıyla alırsın. Öteki türlü ya bütün birikimini orada 2 ayda çöpe atıp dönüş yapmak zorunda kalırsın ya da orada hayatın boyunca sürünürsün yaşayabilmek için. Hiçbir ülkede asgari ücretle iyi bir hayat süremezsin.
50.000 TL tahmin olarak söyledim hocam o paraya alınmana gerek.(3 yıl sonra daha fazla birikebilir.) Asgari ücret bana göre rahat geçinebilirim gibime geliyor.(Ev kirası pahalı olmayacak şekilde.) Eğitim veya çalışmak için gitmeyi düşünüyorum. Neden asgari rahat geçinilmez ki?(Plan yapmaya çalışıyorum çok soru soruyorum kusura bakmayın.)
 
@Nakerosu Asgari ücretle iyi şekilde hiçbir ülkede geçinilmez. Mesela İsviçre'de asgari ücret şu anda TL'ye çevirdiğinde 35 bin TL'ye yakın ya, bir de bunu orada o paraya çalışana sor sen. En basit ve "yaşanabilecek bir ev" kirası 15 bin TL civarı. Bu sadece kira, bunun vergileri var yaşamsal giderleri var sağlık giderleri var derken o para ile bir kutuda tek göz bir odada yaşamak zorunda kalırsın. İstediğin hayatın çeyreğini bile elde edemezsin.

Burada insanların en az yarısı asgari ücretle çalıştırılıyor, o tür ülkelerde ise hiçbir vasfı olmayan sadece medeni kanunlardan dolayı yaşatılması gereken insanlara bu ücretler veriliyor. Asgari ücret için oraya gelmiş birine asla saygı duymazlar, yükselme şansı tanımazlar. Japonya'daki Filipinlilerin durumuna düşersin, emin ol nefret edeceğin bir hayat yaşarsın.

3 yıl sonrasına 50 bin değil istersen 100 bin TL topla fark etmez, eğitimle gitmek için o para yine çok yetersiz. 500 bin TL desen o bile yetersiz. Yıllarca oradaki bir sürü giderini, yarı zamanlı çok düşük bir para kazansan bile cebinden ödemek zorunda kalacaksın.

En iyi, mantıklı olan tek çözümün Türkiye'deyken dişini birkaç yıl sıkıp doğru düzgün bir hayat planı yapmak. İyi bir okulu bitir, 2 yabancı dili üst düzeyde öğren, yapacağın meslekte kendini geliştir ve hırslı olduğunu gösterebildiğin birkaç güçlü bağlantı sahibi kişinin çevresinde dur. Ondan sonra şirket sponsorluğu araştır. Bunun dışında mantıklı olan bir yol yok. Evlilik yoluyla gidersen de evlenme işi o kadar kolay değil, senin amacının ne olduğunu anlayacak kadar akılları var Japon kızlarının.
 
Özellikle neden Japonya diye sormadan edemeyeceğim.

Benim Japonya konusunda tecrübem yok ancak gerek iş için birkaç günlük uğrayan gerek de vize sorunu olmadığı için (eskiden) 1-2 hafta tatil yapıp dönmüş çevrem oldu geçmişte. İlk yakındıkları konu Japonca'nın J'sini bilmedikleri için çoğu kişiyle anlaşamama ve çevreyi dahi anlayamama oldu. Ulaşım, yemek sektörü, resmi işlerin çoğunda iyi bir Japonca'ya ihtiyacın var çünkü bazı şehirler hariç halk doğru düzgün İngilizce bilmiyor.

Bunun dışında Japonya'nın yaşlı nüfusu yüksek ve gençlerinde de çok büyük Amerikan sempatiliği var. Çoğu ABD'ye kapak atmak için çalışıyor. Eğer iyi bir eğitim alırsan bunu lehine çevirip kendine orada güzel bir hayat kurabilirsin.

İlla Japonya diyorsan aşağıdaki özelliklere sahip olmazsan yüzün gülmez (bence)

İyi Japonca bilmek. Yanına tabii ki İngilizce.
İyi bir eğitim kariyeri, yanına iş tecrübesi ve kaideye alınacak bir CV.
Gitmeden önce iş garantisi alabileceğin şirketler.
Her şeye rağmen seni bir süre yaşatacak kadar cebinde paran olması.

Ezbere ve plansız gidersen büyük ihtimalle başarısız olursun. Adamların kendi vatandaşlarıyla yarışıp, iyi bir yaşam istiyorsan katetmen gereken çok yol var. Buradaki para birimini de oradakine göre düşünme.

Örneğin Paris'de ortalama bir mekanda ''kafe gurman'' yeyip, içebilmek için burada vasıflı bir insan (mesela ben) neredeyse günün yarısı çalışmak zorunda. Neden? Çünkü euro 9...
 
Bilgiler için teşekkürler Nagoya'da yaşasam asgari ücret rahat geçinebilirim gibime geliyor.
Şimdi oraya 50K ile gitsem yani 670K japon yeni çıkıyor. Eğitim parası için yeterli mi?
Ortalama aylık masraf 103K japon yen çıkıyor. Yani rahat gibi duruyor.(Yanlış anlaşılma olmasın çok rahatlık anlamında demiyorum.) eğitim+part time iş yeterli gibi duruyor. Part time aylık 150K japon yeni alsam yeterli gibi.(Nagoyada bahsediyorum.)
 
Burada sana sayfalardır cevap veriyoruz üşenmeden, sen hâlâ aldığın olumsuz cevapları inatla değiştirerek sormaya devam ediyorsun. Hayat senin hayatın, madem ki söylenilenleri de umursamayacaksın başkalarını konuna çekip vakit kaybı yaşamasına neden olma. Bu konuda harcadığım nereden baksan 15 dakikamı geri veremezsin, tamamen boşa gitmiş bir zaman o artık benim için.

Git, 50 bin TL ile git. Doğru düzgün bir hayat planın olmadan, neler yapman gerektiğini bilmeden git. Sadece 2-3 ay sonra ya boynunu büküp her şeyi çöpe atmış olarak yüz binlerce insanın yaptığı şeyi yaparsın dönerek ya da hazır oradayken son paranla ucuza bir santoku alıp harakiri yaparsın artık... Daha bu kadar basit şeyleri bile araştırmayan, yapması gereken şeyleri yapacak sorumluluğa sahip olmayan birini de hiçbir gelişmiş ülke kendi sınırları içinde istemez. Haklılar da...

Madem ki yorumların hiçbir değeri yok, konunun aktif olmasına da gerek yok.
 
Burada sana sayfalardır cevap veriyoruz üşenmeden, sen hâlâ aldığın olumsuz cevapları inatla değiştirerek sormaya devam ediyorsun. Hayat senin hayatın, madem ki söylenilenleri de umursamayacaksın başkalarını konuna çekip vakit kaybı yaşamasına neden olma.

Git, 50 bin TL ile git. Doğru düzgün bir hayat planın olmadan, neler yapman gerektiğini bilmeden git. Sadece 2-3 ay sonra ya boynunu büküp her şeyi çöpe atmış olarak yüz binlerce insanın yaptığı şeyi yaparsın ya da hazır oradayken son paranla ucuza bir santoku alıp harakiri yaparsın artık...

Hocam yanlış anlıyorsunuz. Cevaplarınız için teşekkürler. Plan kurmayı çalışıyorum. Şu 50K mevzusu atalım lütfen 3 yıl birikim değişebilir. Daha fazla olur. Olumsuz cevap almadım inatla değiştirmiyorum.
 
Senin planın her şeyin yolunda olduğu bir senaryoya göre kurulu. 1 yıl önce hangimiz biliyorduk virüsün çıkıp hayatımızı mahvedeceğini? Çoğu sektörün küçülüp, insanların işsiz ve evinde kalacağını?

Orada bir sağlık sorunu yaşayabilirsin, part time iş bulamazsın ya da bulursun ama bir sorun yüzünden bırakmak zorunda kalırsın, cebindeki hazır parayı yemeye başlarsın. İşte o zaman 650K Yen'in o kadar hızlı eriyecek ki fark edemeyeceksin. Dışarıdan maddi destek alamazsan da en fazla birkaç ay dayanabilirsin.

Türkiye'de şartlar zor ancak diğer ülkelerde de dört dörtlük değil. Özellikle dışarıdan geldiysen, paran yoksa ve çok kalifiye bir iş ile yüksek sayılabilecek maaş ile garanti kadron yoksa... Bu sebeple Türkiye'de belli seviyeye çıktıktan sonra gitmenin daha mantıklı olacağını savunuyorum.

Öğrencilik için ailesel olarak maddi destek olursa rahat edersin, aksi taktirde her türlü şansın yanında olması gerek.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı