Kadınlar Günü Kutlanmalı mı?

Kur'an'ın ayetlerini kafanızın estiği gibi anlamlandırabilirsiniz. Ama ben ne yazıyorsa ona göre karar veririm. Keşke sizlerde ayetlerini kafanıza göre yorumlamasanız. Ayetler neyse odur. Kitabınız bile apaçık indirildiğini söylüyor. Ben fikirlerimi sağdan soldan duyarak değil gerçekten okuyarak elde ettim. Ha bu arada ateist değilim. Seni üzmek istemem ama ben ne müslüman olurum ne hristiyan ne de başka bir dine inanırım. Toplumun daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için kendimizi ve çocuklarımızı; müslüman olarak değil, okuyan sorgulayan araştıran kendisine ve çevresine saygılı, uyum sağlayabilecek nesiller yetiştirmeliyiz.

Bakın ben de sorgulamasını bilirim. Bu kadın meselesi yüzünden hep arada kaldım dinde. Ama gerçekten tarafsız bir şekilde okuysaydınız Kur'an'ı, anlardınız kadınlara verilen önemi. Ben sizin Gayrimüslim çocuk yetiştirmenize karşı değilim. Siz de sırf reklam için dinden uzak duruyor gibi görünmüyorsunuz. Ama cidden ciddi bir şekilde Yüce Kitabı okusaydınız, ne demek istediğini anlardınız. Çevirmenler bir ayeti, bir fiili farklı çevirmiş diye Müslümanlıktan uzaklaşmak doğru değildir. Tüm kitabın geneline bakarsak kadınlara verilen önem yüksektir. Kadın-erkek eşitliği vurgulanmıştır. Fikrinize saygı duyuyorum, gündelik hayatınızda da düzgün biri olduğunuzu düşünüyorum. Müslüman olup erkekleri yücelten bir toplum da var. Her yerde görebiliyoruz.

Ben ayetleri kendi kafama göre yorumlamıyorum. Diyanet'in tefsirlerinde de kadının önemi vurgulanmıştır. Fiziki güç dışında kadın ve erkeklerin eşit olduğu belirtilmiştir. Ki şu an benim görüşümün yanlış olduğunu düşünüyorsanız da, eğer Kur'an‘da kadına değer verilmiyorsa anında Müslümanlıktan çıkarım. Sizi temin ederim. Din konusu biraz karışıyor nedense. Ama eğer konu cinsiyet eşitliğiyse, tamamen yanınızdayım. Ben de internette dini çıkarları için kullanan hocaların tefsirlerini okudum. Kadınların dövülmesi gerektiği yazıldığını söylediklerinde, ateist olmayı bile düşünmüştüm. Cidden toplumda canavarlar var. Kur'an'ı okudum, ve artık Müslümanlıktan vaz geçeceğimi düşünmüyorum.
 
Birçok ülkede sözde kadın-erkek eşitliği var. Sizce cidden kadınlara eşitlik sağlanıyor mu? Daha geçen gün Samsun'da iğrenç bir olay oldu. Sizce ülkemizde bu bile oluyorken kadın-erkek eşitliğinden bahsedilebilir mi? Cinsiyet eşitliğini herkes desteklemiyor. Hatta biliyor musunuz, bir sürü insan Allah'ın erkekleri daha üstün yarattığını, bunu da ayetlerinde belirttiğini sanıyor. Biz Kadınlar Günü'nü gerçek bir eşitlik olsun diye kutluyoruz. Onla
O Allahın erkekleri üstün yarattığını zannedenler muhtemelen bunu kasdediyorlar;

Nisâ Suresi - 34 . Ayet Tefsiri

Meal (Kur'an Yolu)​

﴾34﴿
"Allah’ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılmasına bağlı olarak ve mallarından harcama yapmaları sebebiyle erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudurlar. Sâliha kadınlar Allah’a itaatkârdırlar. Allah’ın korumasına uygun olarak, kimsenin görmediği durumlarda da kendilerini korurlar. (Evlilik hukukuna) baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve onları dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür."

-Gerçi genel olarak islamın yaygın olduğu ülkelerde kadın-erkek eşitliği yoktur. Yanlış anlamayın ülkemizde ki kadın-erkek eşitliğinin olmamasını islam'a bağlamıyorum sadece genelleme yapıyorum. Bence daha çok "mükemmel" adaletimiz sorunlu böyle şeylerden o yüzden insanlar bu kadar rahat hatta diğer İslam ülkelerinde de cezasının yeterince ağır olmadığı için insanların bu kadar rahat olduğunu düşünüyorum. Böyle şeyleri ben umursamıyorum. Kutla geç yani.
 
Bakın ben de sorgulamasını bilirim. Bu kadın meselesi yüzünden hep arada kaldım dinde. Ama gerçekten tarafsız bir şekilde okuysaydınız Kur'an'ı, anlardınız kadınlara verilen önemi.
Zaten kuranı bir müslüman olarak okudum. Okuyum da hemen ateist olayım kafasında değil.
Ben sizin Gayrimüslim çocuk yetiştirmenize karşı değilim.
Amacım gayrimüslim çocuk yetiştirmek değil aklı vicdanı hür sorgulayan okuyan bir çocuk yetiştirmek.
Çevirmenler bir ayeti, bir fiili farklı çevirmiş diye Müslümanlıktan uzaklaşmak doğru değildir.
Çoğunluk olarak çevirmenleri okudum kuran ayetlerini tek bir kişinin çevirisine göre okumadım.
Tüm kitabın geneline bakarsak kadınlara verilen önem yüksektir. Kadın-erkek eşitliği vurgulanmıştır.
Size göre öyledir.
Fikrinize saygı duyuyorum, gündelik hayatınızda da düzgün biri olduğunuzu düşünüyorum.
Bunun için teşekkür ederim. :)
Diyanet'in tefsirlerinde de kadının önemi vurgulanmıştır.
Tefsirler genellikle bu ayet aslında bunu anlatmak istemiyor şunu anlatıyor gibi söylemler var. Kuranında dediği gibi ayet apaçık ortada.
Kur'an‘da kadına değer verilmiyorsa anında Müslümanlıktan çıkarım
O konuda size karışmam. Siz ister çıkarsınız ister çıkmazsınız. Benim bir kazancım olmaz bu durumda.
Kadınların dövülmesi gerektiği yazıldığını söylediklerinde, ateist olmayı bile düşünmüştüm.
Ateist olma konusu çok ayrı bir şey. Siz dinden bile çıksanız ateist olmazsınız.
 
O Allah'ın erkekleri üstün yarattığını zannedenler muhtemelen bunu kasdediyorlar;

Nisâ Suresi - 34. Ayet Tefsiri

Meal (Kur'an Yolu)​

﴾34﴿
"Allah'ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılmasına bağlı olarak ve mallarından harcama yapmaları sebebiyle erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudurlar. Sâliha kadınlar Allah'a itaatkârdırlar. Allah'ın korumasına uygun olarak, kimsenin görmediği durumlarda da kendilerini korurlar. (Evlilik hukukuna) baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve onları dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür."

-Gerçi genel olarak İslam'ın yaygın olduğu ülkelerde kadın-erkek eşitliği yoktur. Yanlış anlamayın ülkemizde ki kadın-erkek eşitliğinin olmamasını İslam'a bağlamıyorum sadece genelleme yapıyorum. Bence daha çok "mükemmel" adaletimiz sorunlu böyle şeylerden o yüzden insanlar bu kadar rahat hatta diğer İslam ülkelerinde de cezasının yeterince ağır olmadığı için insanların bu kadar rahat olduğunu düşünüyorum. Böyle şeyleri ben umursamıyorum. Kutla geç yani.

Evet hocam, bunu kastediyorum. Daha önce birçok kez bu ayet yüzünden tartışmalar yaşandı. Bir türlü de anlatamadım ne olduğunu, demek ki anlamak istemiyorlar. Burada çeviri hatası var. Ayette bulunan ‘dövmek' fiilinin Arapça'da 15 farklı anlamı var. Eğer ‘dövmek' fiili dövmek anlamında kullanılsaydı, diğer kadınların iyiliğini isteyen ayetler ne için var? Peygamberimiz neden hep kadınların eşitliğini istedi?
 
Hediye falan gereksiz. Bunlar hep para kazanmak isteyen insanların tuzağı. Kutlarsın öğretmenin, anneninkini aileninkini geçersin. Hediye almak anlamsız.
Ya bu konuyu nasıl dine getirebiliyorsunuz tövbe yarabbim.
Konu kilitlensin, amacının çok dışına çıkmış.
 
Zaten kuranı bir müslüman olarak okudum. Okuyum da hemen ateist olayım kafasında değil.

Amacım gayrimüslim çocuk yetiştirmek değil aklı vicdanı hür sorgulayan okuyan bir çocuk yetiştirmek.

Çoğunluk olarak çevirmenleri okudum kuran ayetlerini tek bir kişinin çevirisine göre okumadım.

Size göre öyledir.

Bunun için teşekkür ederim. :)

Tefsirler genellikle bu ayet aslında bunu anlatmak istemiyor şunu anlatıyor gibi söylemler var. Kuranında dediği gibi ayet apaçık ortada.

O konuda size karışmam. Siz ister çıkarsınız ister çıkmazsınız. Benim bir kazancım olmaz bu durumda.

Ateist olma konusu çok ayrı bir şey. Siz dinden bile çıksanız ateist olmazsınız.

Hocam ateistlik konusunda eğer Yaratıcı böyle bir kitap getiriyorsa, kendisinin de varlığını reddederim anlamında söylemiştim. O anlamda değil yani.

Hocam arkadaşın verdiği ayetten yola çıkıyorum. Oradaki ‘dövmek' fiilinin 15 farklı anlamı var Arapça'da. İsteyen istediği gibi anlar, ben diğer ayetlerde belirtilen davranışlara göre yorumladım. Hz. Muhammed de kadın-erkek eşitliğini savunduysa, böyle bir anlam çıkarmanın yanlış olduğunu düşünüyorum.

Çocuğunuzun kendi dinini seçmesi için olanak tanıdığınız için mutlu oldum. Birçok aile, çocuklarını zorla Müslüman yapıyor. Çocuklar da zorlandığı için Kur'an'a değil, zorunluluğa bakıyor. Hele ergenlikteki yasakların üstüne gitme isteği, onları saptırıyor. İyi bir evlat yetiştireceğinizi düşünüyorum.

Kadın-erkek eşitliğini vurgulayan ayetler var. Kendi kafama göre söylemedim. İnternette zaten bulursunuz neler yazdığını. Kur'an'da bir yerde kadınların önemini vurgulayıp bir yerde onları değersizleştirmeye çalışmak pek mümkün değil diye düşünüyorum. Çünkü zaten Kur'an'ı okuyan kişi bir çelişki olduğunu anlayacaktır. Bu da Müslümanlığın yaygınlığını önemli ölçüde etkileyecektir.
 
Konuyu kilitleyebilir misiniz?

Neden hocam? Burada bir tartışma olduğunu düşünmüyorum. İnsanlar istediği gibi düşünebilir. Her insanın düşünce özgürlüğü var. Biz saygı çerçevesi içinde fikirlerimizi paylaşıyoruz. Sözlerimizde hakaret bulunmuyor. Konunun kilitlenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Biz konunun amacından sapmadık. Okursanız, hala kadın-erkek eşitliğinden bahsettiğimizi görebilirsiniz.
 
Neden hocam? Burada bir tartışma olduğunu düşünmüyorum. İnsanlar istediği gibi düşünebilir. Her insanın düşünce özgürlüğü var. Biz saygı çerçevesi içinde fikirlerimizi paylaşıyoruz. Sözlerimizde hakaret bulunmuyor. Konunun kilitlenmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Soruya bak. Yazdığına bak. Nasıl birleştirebilirsiniz bu 2 konuyu? Bunu böyle bir konu da değil. Başka bir konuda yapın. Herkes istediği fikiri belirtebilir, ama istediği yerde belirtemez.
 
Soruya bak. Yazdığına bak. Nasıl birleştirebilirsiniz bu 2 konuyu? Bunu böyle bir konu da değil. Başka bir konuda yapın. Herkes istediği fikiri belirtebilir, ama istediği yerde belirtemez.

Biz hala kadın-erkek eşitliğinden bahsediyoruz. Yazdıklarımızı tekrar okuyun. Asla konunun dışına çıkmadık. Bu akşamlık benden bu kadar. İyi akşamlar.
 

Geri
Yukarı