Kali Linux oyunlarda Windows'a göre aşırı düşük FPS veriyor

885405

Femtopat
Merhaba, kendime yeni bir Gaming laptop aldım. Bu laptop FreeDOS geldiğinden ve ileride Kali Linux'u kullanmak istediğimden, Kali Linux'u kurdum. Kali Linux'u sorunsuz bir şekilde kurup, güncellemeleri yaptıktan sonra Steam'den Fallout 76'yı indirdim. Oyunu oynarken oyunda laglanmalar, ve aşırı kasmalar oluyordu. Kaliteyi hangi ayara çekersem çekeyim 20-30 FPS bandında dolaşıyordu hatta en son sinirlenip silmeden önce bir çatışmada 6FPS'e kadar düştü. Bu aldığım laptop garanti kapsamında değişimden geldi ve değişime gitmeden önce eski laptopumun bu oyunu oynarken en yüksek ayarlarda sorunsuz şekilde 60 FPS stabil çalıştığını hatırladım. Ardından cihazda bir sorun olup olmadığını öğrenmek için W11 yükledim. En son oyunu tekrar indirip girdiğimde, W11'de en yüksek ayarlarda 60 FPS stabil ve laglanma olmadan oynadım.

Benim bildiğim kadarıyla Linux ve Windows arasında oyunlarda pek bir performans kaybı olmuyordu, hatta eskiden kullandığım diğer bilgisayarlarımda Linux'da oyun oynarken Windows'a göre birkaç FPS arttığını gözlemlemiştim. Anlamadığım ise şimdi neden bu kadar kötü FPS aldığım.

Laptopa Windows yüklerken güncellemerde Windows harici Lenovo'nın bazı güncellemelerini yaptı. BIOS güncellemesi gibi şeyler, acaba önceden ben bilgisayarın bu tarz güncellemelerini yapmadığımdan olmuş olabilir mi? Bilen arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.

Ürünüm: Lenovo LOQ15IRH8.
RAM: 32 GB.
Ekran kartı: GeForce RTX 4050 (6 GB)
İşlemci: i5-12450H
SSD: 512 GB.

Test ettiğim oyunsa Fallout 76. Windows'ta ultrada stabil 60 FPS. Linux'da en düşük ayarlarda droplu bir şekilde 30 FPS ve bir çatışma anında 6 FPS'e kadar düştüğünü gördüm.

Kali Linux oyunculuk için uygun bir dağıtım değil. Günlük kullanımı amaçlayan bir Linux dağıtımı üzerinde gerekli sürücüleri kurup testleri gerçekleştirirseniz daha iyi sonuçlar alacağınızdan eminim. Kali Linux'u ana işletim sisteminiz olarak kullanmak yerine alt sistem veya sanal sistem olarak kullanmanız muhtemelen daha iyi olur. Pentesting ve siber güvenlik noktasında başarılı olsa da günlük kullanımda fazlasıyla sınıfta kalan bir dağıtım.

Kali günlük kullanıma ve oyun oynamaya uygun değil, kurup kullanmak bile doğru değil. İşi olan USB takıp kullanıp işi bitince de USB'yi çıkararak ana işletim sistemine dönmeli.

Bazzite veya Nobara Linux kur oyun oynayacaksan.

Kali Linux oyunculuk için uygun bir dağıtım değil. Günlük kullanımı amaçlayan bir Linux dağıtımı üzerinde gerekli sürücüleri kurup testleri gerçekleştirirseniz daha iyi sonuçlar alacağınızdan eminim. Kali Linux'u ana işletim sisteminiz olarak kullanmak yerine alt sistem veya sanal sistem olarak kullanmanız muhtemelen daha iyi olur. Pentesting ve siber güvenlik noktasında başarılı olsa da günlük kullanımda fazlasıyla sınıfta kalan bir dağıtım.
Dediğiniz mantıklı geldi, VirtualBox üzerinden kurmayı düşünüyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı