Kara Delik Nedir?

Remous

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba. Kara deliğin tam olarak ne olduğunu çözemedim. Bazıları içi var diyor, bazıları içi yok diyor. Bazıları içinde uzaylı var diyor. Tam olarak ışığı bile içine çekebilen şey nedir? Biri bana bunu açıklarsa sevinirim. :)

Evet kara delikler devasa büyüklüğe sahiptir. Görünmemelerinin sebebi üzerine gelen ışığı yutmasıdır. Ve kara delikle ilgili bilinen şeyler çok azdır.

Bildiğim kadarıyla anlatayım:
Kara delik çok büyük bir kütledir. Fotonu bile saptırır. Işık foton denilen küçük taneciklerden(hem dalga hem tanecik özelliği gösteren bir taneciktir ve kütlesi çok küçüktür) oluşur. Kara deliğin büyük kütlesinin oluşturduğu kütle çekim kuvveti fotonu bile kendine doğru çeker. Bu yüzden onu siyah görüyorsun(aslında göremiyorsun).

Ölen yıldız yavaş yavaş döner ve sıkışmaya başlar. Sıkıştıkça daha hızlı döner ve hızlandıkça daha çok sıkışır. Yüz binlerce kilometrelik alan sıkışa sıkışa sadece bir kaç kilometreye düşer. Ölmüş yıldızın içi o kadar yoğundur ki atomlar bile ezilir, parçalanmış haldedir. Bu aşırı yoğun maddenin çok büyük bir kütlesi ve çekim kuvveti vardır. Evrendeki her şeyi çeker ve ağırlığı uzayı büker. Kara deliği görmenin tek yolu arkasına ışık saçan bir cisim koymaktır. Bir de beyaz delik var, o da kara deliğin yuttuğu şeyleri uzayın başka bir köşesinde çıkarır. Kara delikten bir çay kaşığı kadar alınacak parçanın ağırlığı dünyadaki tüm arabaların ağırlığının toplamından fazladır.

Kara delikler yıldızların yakıtının bitmesi sonucunda soğuması ve büzüşmesiyle oluşmaya başlar. Yıldız büzüştükçe yüzeyündeki kütle çekim alanı güçlenir ve ışık kolonileri giderek daha fazla içe bükülür. Yıldızın küçülmesi belli bir kritik yarıçapa ulaşınca yarattğı kütleçekimden ışık bile kaçamayacak duruma gelir. Görelilik kuramına göre hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez; eğer ışık kaçamıyorsa hiçbir şey kaçamıyor demektir. Oluşan bu bölgeye Kara Delik sınırınada Olay Ufku denmektedir. Einstein'ın dediği gibi zaman görecelidir. Kütleçekim kuvvetinin fazla olduğu bölgeye göre zaman uzayda daha hızlı geçer. Ki bu olay Interstaller adlı filmde çok açık bir şekilde gösterilmiştir.

Karadelikler bulundukları ortamda diğer gezegen veya yıldızlara çekme kuvveti uygular, tıpkı güneşin yaptığı gibi. Eğer bir yıldız/gezegen uzayda bir şeyin etrafında dönüyor fakat siz hiçbir şey göremiyorsanız bu yüksek ihtimalle kara deliktir. Diğer bir ispat yöntemi de Kara Deliklerin olay ufkundan çıkan karşıt parçacıklardır. Uzayda her parçacığın karşıt parçacığı bulunur fakat bunlar bing bang sırasında evrene dağılmışlardır. Bu karşıt parçacıklar -burada açıklamayacağım ben bile zor anladım anlatmam daha zor- Kara Deliğin olay ufkundan kaçmayı başarırlar. Yani ışınım yapmış olarak sayılırlar ve bu sayede yerleri tespit edilebilir.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı