Rehber Kasa Tier List

Hava akışı, dahili fan sayısı ve kontrolcü gibi kriterler varken...
Overall değerlendirmeseydik listenin yarısını F'ye yazmamız gerekirdi ve bu da saçmalık olurdu. Direkt olarak özürlü kasaları olayın içine dahil etmiyorum, örneğin Sekira 500X özürlü bir kasadır.
Thermaltake Core P6 nasıl oldu da S+ tier'a girebildi merak ettim.
Görsellik, custom loop elverişliliği, geniş iç hacim, çoklu radyatör takılması durumunda sıkıntı yaşatmaması, alışılagelmişin dışında tasarım.
Kasanın kullanım kolaylığı da yok, istenilen konfigürasyona getirebilmek için en az 1 saat uğraşmanız gerekiyor.
Montaj zorluğunu da yine tek başına ele alsaydık Mini-ITX kasaların %90'ını çok düşük Tier'lere yazmamız gerekirdi, sonuçta hepsini montajlarken kabız oluyoruz :) Şimdi diyeceksin birisi portatif diye kabloları sokacak yer olmaması gayet normal diye. Ben de bu konuya şöyle cevap vereyim. Genelde bu tür kasaları alanlar, içerisini tonlarca fan ile ve sıvı soğutucularla doldurdukları için haliyle kablo ve kontrolcü kargaşası meydana geliyor. Konuyu şuraya bağlıyorum. Core P6 gibi bir kasa alıp içerisine Mini-ITX anakart, 3 harici fan ve kule tipi soğutucu almayacaksın herhalde. Dolayısıyla kargaşa olması normal. Ayrıca bu kasada metal braket var, o metal braket sayesinde kabloların pek çoğu kontrol altına alınabiliyor.

Ayrıca kasanın yan kapak derinliği de yeterli düzeyde.

1701881616131.png

Hava akışı desen kasanın her yerini fanla doldurup test etsen bile fanları söküp kasanın önünü, üstünü ve arkasını açtığınızda sıcaklıklar daha düşük oluyor yani hava akışı kötü.
Bu tarz kasaların amacı zaten hava akışı sunmak değil, görsellik ve custom loop potansiyeli sunmak. Bu tarz kasaları hep bilgisayar etkinliklerinde ve fuarlarda vs. görürsün, neden? Çünkü dikkat çekerler. Mesela fuarda showcase seçimi yapmanı isteseler Core P6 mı kullanırsın yoksa Sekira 500X mi? Tabii ki Core P6. Neden Sekira 500X ile kıyasladım? Çünkü o da hava akışı yerlerde gezinen bir model. Sekira 500X'in F olma sebebiyle Core P6'nın S+ Tier olması arasındaki ince çizgi bunlardan ibaret.
Bu kasaları "gerçekten" deneyip testini yapıp sıralandırdığınızdan ciddi şüphelerim var.
Böyle bir şey mümkün değil. Listede kaç tane kasa var sayısını bile bilmiyorum. Bu kadar kasayı teknoloji kanalı olmadığın sürece alıp içerisine sistem kurup Gamers Nexus gibi test etmemiz mümkün değil. Biz bu listeyi oluştururken ne yapıyoruz? Kullanıcı deneyimlerine, pcpartpicker.com üzerinde araştırdığımız kasayı kullananların "finished look" ve açıklama mesajlarına, YouTube'daki inceleme videolarına, YouTube'daki karşılaştırma videolarına bakıyoruz. Sponsorlu içerik üreticilerinden uzak duruyoruz.
Listenin kalanı da sadece internet üstünden özelliklere bakılarak yapılmış gibi bir hissiyat oluştu bende.
Bu yorumu belirten ilk kişi siz değilsiniz. Böyle düşünmenizi anlayışla karşılıyorum. Sonuçta içerik üreticisi değilim bir şey değilim, kendinize göre "kötü" olarak nitelendirdiğiniz bir ürünü başka birisi "Tier List" konusunda en tepeye konumlandırdığında "Ne anlatıyor bu ya?" tepkisini vermiş olabilirsiniz. İnanıp inanmamak size kalmış, sonuçta herkes her şeye inanacak veya saygı duyacak diye bir şey yok.

Eleştiriniz için teşekkürler.

Hocam 5K'ye Thermaltake T27 nasildir?
Pahalı, o fiyata daha iyi kasalar mevcut. "Kasa" kategorisine, bütçenizi ve sisteminizi belirttiğiniz yeni bir konu açmanız daha faydalı olur.

Görsellik, custom loop elverişliliği, geniş iç hacim, çoklu radyatör takılması durumunda sıkıntı yaşatmaması, alışılagelmişin dışında tasarım.
Kalitesi, kullanım çeşitliliği gibi konularda iyi kasa hiç lafım yok ama o kadar kriter arasından direkt facia durumda olan 3-4 kriter varken de S+ değil daha alt bir segmente atılması gerek diye düşünüyorum mantıken. Çünkü bir şey S+ ise onda 10 kriterden 3-4 tanesinin yerlerde sürünmesini beklemem açıkçası.

Sistemi ilk bu kasada topladım ama görsellerin aksine benim istediğim konfigürasyon için uygun olmadığını anladım, Core P3 TG Pro modeline geçtim. Core P6 da tüm parçaları sökülmüş, nasıl geri toplayacağımı bilmediğim şekilde bir kenarda duruyor. :D

Bu yorumu belirten ilk kişi siz değilsiniz. Böyle düşünmenizi anlayışla karşılıyorum. Sonuçta içerik üreticisi değilim bir şey değilim, kendinize göre "kötü" olarak nitelendirdiğiniz bir ürünü başka birisi "Tier List" konusunda en tepeye konumlandırdığında "Ne anlatıyor bu ya?" tepkisini vermiş olabilirsiniz.
Bu şekilde tepki vermedim, sonuçta ortada bir şekilde emek verilmiş liste var ama forumda çok görüyorum kullanım tecrübesi olmadan yorum çok fazla yapılıyor ve maalesef işin kağıt üstünde görünen kısmı her zaman doğru olmayabiliyor. O yüzden gerçekten tecrübe edilmiş olanlarla diğerleri arasında böyle bir ayrım belirtilebilirdi diye düşünüyorum. Açıkçası kullanıcı/test eden kişinin detaylı aktardığı tecrübesi olan bir inceleme ve sıralamayı daha çok dikkate alır çoğu kişi. Bu yüzden sizin test yaptıklarınız ya da tecrübeniz olan modellerle, başka şekillerle yorumladığınız modelleri belirtseniz daha iyi olabilir.

Son düzenleme:
Bu konu adını sanını bilmediğiniz marka model kasaları barındırdığı için alışılmışın dışında marka model kasalar, zamanın trendine yenik düşmüşse bu o kasaları kalitesiz yapmaz. Corsair 780T, 900D gibi kasaların bugünlerde esamesi okunmasa bile kalitesi ortadadır.

P6 çıktığında trendde temperli cam kasa furyası hakimdi. Şimdilerde önü Mesh kasa furyasında olduğu gibi.

Kalitesi, kullanım çeşitliliği gibi konularda iyi kasa hiç lafım yok ama o kadar kriter arasından direkt facia durumda olan 3-4 kriter varken de S+ değil daha alt bir segmente atılması gerek diye düşünüyorum mantıken. Çünkü bir şey S+ ise onda 10 kriterden 3-4 tanesinin yerlerde sürünmesini beklemem açıkçası.
Hocam bazı kasalar vardır, hava akışı olsun yeter dersin, bazı kasalar vardır, hedef seçersin. İlk seçenek, ucuz ve orta fiyat bandındaki kasalar için geçerli. Ancak ikincisi ise üst seviye kasalarda geçerli. Örneğin S+ Tier'daki kasaları ele alalım. P600S, O11 XL, QuadStellar ve Meshify 2 XL.

P600S'yi "sessizlik" isteyen birisi alır. Alacak kişinin gösterişle veya hava akışıyla işi yoktur -isteğe bağlı ön ve üst yalıtım panelleri sökülebiliyor-.

O11 XL'yi, "içerisindeki bileşenleri harika bir şekilde sunabilen" bir kasa isteyen birisi alır. Alacak kişinin asıl önemsediği, sisteminin güzel gözükmesidir. Dolayısıyla mesh kasalara göre olan düşük sıcaklık performansını kafasına takmaz.

Meshify 2 XL'yi, üste 420mm sıvı soğutma desteği gibi piyasada nadir rastlanan bir özelliği desteklemesini ve saf hava akışı odaklı olmasını isteyen birisi alır. Bu kasayı alan adam hava akışı ister ve gösteriş, sessizlik ve RGB gibi şeyleri önemsemez.

QuadStellar'ı, sıradan tasarımları sevmeyen, kasaya her baktığında "Şuna bak be" diyecek, prototip ve sınırlı sayıda kişide olan bir kasayı sahiplenmek isteyen birisi tercih eder.

Yani S+ diye her kasa her kullanım senaryosuna hitap etmez. Bu sebeple kasa satın alacak kişi, buna göre seçim yapmalı.

Bir de son olarak değinmediğim bir noktaya değineceğim. Kontrolcü ve fan sonradan ilave edilebilir, ama kasa kalitesi sonradan ilave edilemez. Dolayısıyla bu kriteri daha çok giriş-orta seviye kasalarda baz aldık. Çünkü 3'lü fan + kontrolcü seti olmuş 1000 TL. Şimdi 1500 TL'lik kasaya 1000 TL'lik masrafı yapmak aşırı koyar. Ama 10000 TL'lik kasaları alan birisi 1000 TL'lik fan masrafını umursamaz. Ki dahili fan ile gelen bir high-end kasanın da genellikle fanlarına burun kıvırır ve kendi aldığı harici fan seti ve kontrolcüyü takar.

Son düzenleme:
Çok güzel bir liste olmuş emeğinize sağlık. Fractal Design North Mesh modeli hakkında ne düşünüyorsunuz acaba?

Hocam bazı kasalar vardır, hava akışı olsun yeter dersin, bazı kasalar vardır, hedef seçersin. İlk seçenek, ucuz ve orta fiyat bandındaki kasalar için geçerli. Ancak ikincisi ise üst seviye kasalarda geçerli. Örneğin S+ Tier'daki kasaları ele alalım. P600S, O11 XL, QuadStellar ve Meshify 2 XL.

P600S'yi "sessizlik" isteyen birisi alır. Alacak kişinin gösterişle veya hava akışıyla işi yoktur -isteğe bağlı ön ve üst yalıtım panelleri sökülebiliyor-.

O11 XL'yi, "içerisindeki bileşenleri harika bir şekilde sunabilen" bir kasa isteyen birisi alır. Alacak kişinin asıl önemsediği, sisteminin güzel gözükmesidir. Dolayısıyla mesh kasalara göre olan düşük sıcaklık performansını kafasına takmaz.

Meshify 2 XL'yi, üste 420mm sıvı soğutma desteği gibi piyasada nadir rastlanan bir özelliği desteklemesini ve saf hava akışı odaklı olmasını isteyen birisi alır. Bu kasayı alan adam hava akışı ister ve gösteriş, sessizlik ve RGB gibi şeyleri önemsemez.

QuadStellar'ı, sıradan tasarımları sevmeyen, kasaya her baktığında "Şuna bak be" diyecek, prototip ve sınırlı sayıda kişide olan bir kasayı sahiplenmek isteyen birisi tercih eder.

Yani S+ diye her kasa her kullanım senaryosuna hitap etmez. Bu sebeple kasa satın alacak kişi, buna göre seçim yapmalı.

Bir de son olarak değinmediğim bir noktaya değineceğim. Kontrolcü ve fan sonradan ilave edilebilir, ama kasa kalitesi sonradan ilave edilemez. Dolayısıyla bu kriteri daha çok giriş-orta seviye kasalarda baz aldık. Çünkü 3'lü fan + kontrolcü seti olmuş 1000 TL. Şimdi 1500 TL'lik kasaya 1000 TL'lik masrafı yapmak aşırı koyar. Ama 10000 TL'lik kasaları alan birisi 1000 TL'lik fan masrafını umursamaz. Ki dahili fan ile gelen bir high-end kasanın da genellikle fanlarına burun kıvırır ve kendi aldığı harici fan seti ve kontrolcüyü takar.

Hocam forumda o kadar konu açtım adamakıllı kimse yazmadı bu sırada her yere bakındım. Arctic 420mm sıvı soğutma aldım ancak uyguna kasanın üst kısmına sığacak kasa bulamadım. En uygun lianli lancool 3 ancak onda da bayağı dapdar kalıyor kasa ve arka egzoz gibi benzer fanları çıkartmak gerekiyor veya ince başka model fan vs almak gerekiyormuş. Lian Li EVO XL Meshify 2 XL ve benzeri kasalar kalıyor. Birkaç tane daha vardı sanırım ama unuttum. Phanteks G500a uyumlu diye almıştım ancak sadece ön kısmına uyumluymuş bende açmadan iade edeceğim. Arkadaşta 2. el Thermaltake V71 buldum 2 420mmlik radyatör sığıyor gözüküyor. Forumun birinde sıkıntı olmadan sığdırdım derken Reddit'de yabancı biri ise anakarta değiyor soldaki egzoz fanının olduğu fanı sökmek zorunda kalmış
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sonra eski bir inceleme gördüm orada da benzerini demişler fanı sökmek gerekiyor vs diye kafam karıştı

Hocam kısacası sen veya arkadaşlar bana üst kısmına takılabilecek eski-yeni en pahalısı-en ucuzu fark etmez bütün bildiğin kasaları yazarsan makbule geçer ben ekstradan araştırayım. Phanteks Enthoo Prime-Elite GX701- Corsair 900D ya da benzer fark etmez.

14900k işlemci-MSI Z790 Pro A Max anakart- 1200W FSP PTM Pro PSU.

Yardım için şimdiden teşekkür ederim :)

Son düzenleme:
Hocam forumda o kadar konu açtım adamakıllı kimse yazmadı bu sırada her yere bakındım. Arctic 420mm sıvı soğutma aldım ancak uyguna kasanın üst kısmına sığacak kasa bulamadım. En uygun lianli lancool 3 ancak onda da bayağı dapdar kalıyor kasa ve arka egzoz gibi benzer fanları çıkartmak gerekiyor veya ince başka model fan vs almak gerekiyormuş. Lian Li EVO XL Meshify 2 XL ve benzeri kasalar kalıyor. Birkaç tane daha vardı sanırım ama unuttum. Phanteks G500a uyumlu diye almıştım ancak sadece ön kısmına uyumluymuş bende açmadan iade edeceğim. Arkadaşta 2. el Thermaltake V71 buldum 2 420mmlik radyatör sığıyor gözüküyor. Forumun birinde sıkıntı olmadan sığdırdım derken Reddit'de yabancı biri ise anakarta değiyor soldaki egzoz fanının olduğu fanı sökmek zorunda kalmış
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sonra eski bir inceleme gördüm orada da benzerini demişler fanı sökmek gerekiyor vs diye kafam karıştı

Hocam kısacası sen veya arkadaşlar bana üst kısmına takılabilecek eski-yeni en pahalısı-en ucuzu fark etmez bütün bildiğin kasaları yazarsan makbule geçer ben ekstradan araştırayım. Phanteks Enthoo Prime-Elite GX701- Corsair 900D ya da benzer fark etmez.

14900k işlemci-MSI Z790 Pro A Max anakart- 1200W FSP PTM Pro PSU.

Yardım için şimdiden teşekkür ederim :)

Hocam isterseniz bütçenizi belirttiğiniz yeni bir konu açın, orada yardımcı olalım.

Çok güzel bir liste olmuş emeğinize sağlık. Fractal Design North Mesh modeli hakkında ne düşünüyorsunuz acaba?
Bilen duyan varsa yardımcı olursanız çok sevinirim, birkaç gün içerisinde almayı istiyorum.

Bilen duyan varsa yardımcı olursanız çok sevinirim, birkaç gün içerisinde almayı istiyorum.
Fiyat durumu önemli. Çünkü bir ürünün alınabilirliğini en temel belirleyen unsurlardan birisi fiyattır.

Fiyat durumu önemli. Çünkü bir ürünün alınabilirliğini en temel belirleyen unsurlardan birisi fiyattır.
Fiyatını dikkate almayarak yorumlarınızı bekliyorum, yalnızca bir kasa olarak nasıldır onu bilmek istiyorum, teşekkür ederim

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı