Kasadan ateş çıktı

M3ymus

Hectopat
Daha fazla  
Dün LoL oynarken bir anda ekran kapandı ancak bilgisayarın ışıkları yanıyordu. Sonra bilgisayarın fişini çektim geri taktım ve güç düğmesine bastığım an kasadan ateş attı. Hemen fişi çektim, biraz bekledikten sonra kasayı açtım. Kötü plastik yanık kokusu geliyordu ve tüm kasayı kontrol ettiğimde fotoğrafta göründüğü gibi ekran kartım yanmıştı. Ekran kartsız tekrardan kasayı çalıştırdım ve görüntü olmadan bilgisayar düzgün çalıştı. Sorun sadece ekran kartında mı? Neden durduk yere yandı?

Ekran kartım RX550 4 GB MSI yaklaşık 5 yıldır kullanıyordum.

Dosya Ekleri

• IMG-20250713-WA0001.jpeg
    IMG-20250713-WA0001.jpeg
    99,8 KB · Görüntüleme: 312
Şebeke dalgalandıysa PSU'da bunu aynen yansıtmıştır. Hele ki kaliteli değilse. Emi filtresi yoktur kalitesiz PSU'larda. Sonrasında çalışmasının nedeni de şebekenin normale dönmüş olmasıdır.
PSU bunu aynen yansıtamaz, primer-sekonder, blok kondansatör, varistör.... Neyse...

Artı -2 Eksi
PSU bunu aynen yansıtamaz, primer-sekonder, blok kondansatör, varistör... Neyse...

Eğer EMI filtresi yoksa, şebekedeki dalgalanmalar PSU’nun iç devrelerine doğrudan yansıyabilir. Belki voltajı aynen iletmez ama primer kondansatörlere ve MOSFET’lere ekstra yük bindirir. Bu da sistem bileşenlerine zarar olarak geri döner. Konu sahibinin PSU’sunun kaliteli olduğunu pek sanmıyorum. Zaten kendisi de 'sonra bilgisayar siyah ekran verdi' demiş büyük ihtimalle PSU bu noktada kendini korumaya almıştır. Bu arada Sonradan çalışsa bile zarar görmediği anlamına gelmez bu durum.

Son düzenleme:
Tamam siz haklısınız. Ekran kartı durduk yere bozulamaz diyorsunuz bu durumda hiçbir parça durduk yere bozulamaz, PSU'da durduk yere bozulmuş.
Ne alaka? Ekran kartı ile PSU aynı şey mi?

PSU bu arkadaşlar

hocam ekran kartını çöpe attım ama iç tarafinda herhangi bir yanık yoktu
kran kartınız yüksek ihtimalle yaş ve ısıl yorgunlukla birleşen PSU dalgalanması nedeniyle fiziksel hasar almış ve yanmış. 5 yıllık bir RX550 için bu tür arızalar nadir değil ama PSU’nuzun mutlaka test edilmesi gerekir, aksi halde yeni kart da yanabilir

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı