Kasadan ateş çıktı

M3ymus

Hectopat
Katılım
29 Aralık 2020
Mesajlar
96
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Dün LoL oynarken bir anda ekran kapandı ancak bilgisayarın ışıkları yanıyordu. Sonra bilgisayarın fişini çektim geri taktım ve güç düğmesine bastığım an kasadan ateş attı. Hemen fişi çektim, biraz bekledikten sonra kasayı açtım. Kötü plastik yanık kokusu geliyordu ve tüm kasayı kontrol ettiğimde fotoğrafta göründüğü gibi ekran kartım yanmıştı. Ekran kartsız tekrardan kasayı çalıştırdım ve görüntü olmadan bilgisayar düzgün çalıştı. Sorun sadece ekran kartında mı? Neden durduk yere yandı?

Ekran kartım RX550 4 GB MSI yaklaşık 5 yıldır kullanıyordum.
 

Dosya Ekleri

  • IMG-20250713-WA0001.jpeg
    IMG-20250713-WA0001.jpeg
    99,8 KB · Görüntüleme: 312
Eğer EMI filtresi yoksa, şebekedeki dalgalanmalar PSU’nun iç devrelerine doğrudan yansıyabilir. Belki voltajı aynen iletmez ama primer kondansatörlere ve MOSFET’lere ekstra yük bindirir. Bu da sistem bileşenlerine zarar olarak geri döner. Konu sahibinin PSU’sunun kaliteli olduğunu pek sanmıyorum. Zaten kendisi de 'sonra bilgisayar siyah ekran verdi' demiş büyük ihtimalle PSU bu noktada kendini korumaya almıştır. Bu arada Sonradan çalışsa bile zarar görmediği anlamına gelmez bu durum.
Ayrıca elektriksel olarak sıkıntılı bir evde yaşıyorum ara ara elektrik gidiyor ve eski bir evde yaşıyorum.
Üstte dediğim şey olmuş olabilir. Akım korumalı priz alabilirsiniz. Voltaj dalgalanmalarına karşı.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
kran kartınız yüksek ihtimalle yaş ve ısıl yorgunlukla birleşen PSU dalgalanması nedeniyle fiziksel hasar almış ve yanmış. 5 yıllık bir RX550 için bu tür arızalar nadir değil ama PSU’nuzun mutlaka test edilmesi gerekir, aksi halde yeni kart da yanabilir
Nasıl test etmeliyim? Bir bilgisayarcıya mı götüreyim PSU testi için.
 
Nasıl test etmeliyim? Bir bilgisayarcıya mı götüreyim PSU testi için.
Normalde özel test cihazları var ama bilgisayarcılarda olacağını sanmam. Muhtemelen ekran kartı takıp test eder.
 

MSI burda daha ucuz bu arada.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı