Kendilerinde sorun çıkarmadı diye RX 5700 XT önerenler

Sizce güncel fiyatıyla alınır mı?

  • Evet

    Oy: 51 34,2%
  • Hayır

    Oy: 98 65,8%

  • Oy verenlerin toplamı
    149
Gerçekten yazınız çok mükemmel bir şekilde yazılmış. Sizin belirttiğiniz bilgilerden de yola çıkarak size şu soruyu sormak istiyorum. ASUS, AMD kartlara üretim ve kalite tarafında önem vermiyor dediniz, peki biz AMD tarafında hangi markayı seçmeliyiz? AMD'nin bazı mühendislik bölümlerinde Sapphire'in el attığını belirttiniz, fakat Sapphire'de de oluşan sorunlar ortada, o zaman Sapphire'in ASUS'un AMD'ye yaptığından bir farkı kalmıyor. XFX deseniz, AMD'nin anavatanından fakat RX 5700 XT serisinde yüksek sıcaklık sorunları var (3 fan ve aşırı iri boyutta bir soğutma bloğuna sahip olmasına rağmen). Geriye PowerColor, HIS ve ASRock kalıyor. Siz AMD tarafında hangi markayı önerirsiniz RX5000 serisi olarak, düşüncenizi öğrenmek isterim :).
Teşekkür ederim.

Ben MSi Gaming X 5700XT modelini kullanıyorum. Kararımı "buradaki" videodan yola çıkarak ve ülkemizdeki fiyatlara da bakarak vermiştim. Seçenekler zaten sınırlı. XFX ve PowerColor firmalarının ürünleri ülkemizde zaten doğru düzgün yollarla gelmiyorlar.

Bir parçaya karar verirken benim tavsiyem markaya değil; modele ve garantiye bakmaktır. Örneğin Asus'a yeni AMD 5000 serisinde güvenmezsiniz ama -atıyorum- bir anakartı çok kaliteli yapabilirler. Dolayısıyla "Asus benim için bitmiştir" demek de yanlış olur, "Asus'a sonsuz güvenim var" demek de yanlış olur. En güzeli ürün bazlı incelemelere bakıp kendinize 2-3 ürün belirlemek, ve ülkemizde bunları en güvenilir ve en iyi fiyattan kim satar diye bakıp uygun olanını almaktır. Çok düşük ihtimalle de olsa her elektronik üründe garantiye başvurma ihtimaliniz var sonuçta.

Bir de üstteki yazıma ek olsun, şöyle bir gerçek var: devir artık "Alfa" ürün devri. Windows'un kendisinden tutun oyunlara kadar, yazılımdan tutun donanıma kadar bir çok şey "bitmeye yakın" halde kullanıcıya sunuluyor ve sonradan toparlanmaya çalışılıyor. Biz kullanıcılar için acı bir gerçek bu. Windows 10 alıyorsunuz, daha yarışı hazır değil. Hem ayarlar menüsü var hem eski Denetim Masası duruyor. Şaka gibi. Üstüne bir de Microsoft biz kullanıcıların bilgilerini -izinli/izinsiz- toplayıp bir sonraki güncellemede en çok neye iş gücünü kaydıracağına karar veriyor. Çünkü böylesi hem daha ucuz hem de 1 yıl piyasaya erken çıkıp para kazanmaya başlayabiliyor.

Oyunlar da böyle, donanımlar da.. AMD Radeon 5000 serisini 6 ay geç sürebilirdi piyasaya, ama o zaman Nvidia'nın piyasasıyla rekabet edemezdi. Onun yerine, ürünlerinin %5-10'unu değiştirmeyi göze alarak hızlı giriş yaptı.

Nvidia da aynısını 3000 serisiyle yaptı. Akıl almaz performans ve akıl almaz fiyat vaadleri ile bir tanıtım yaptılar. Sonra gördük ki dünyada üretilmiş 3000 serisi kartların toplam adedi 3000 tane bile değil :) Amazon'da script'ler yazdı insanlar fiyatları şişirmek için.

Eskiden piyasaya girmek için müşteriye saygı göstermek ve onurlu davranmak şarttı. Kalitenin tanımı buydu. Şimdi herkes laçka. 1500 liralık işletim sistemini alıp kuruyorum, açılış ekranında senli-benli konuşuyor. 1 aylık asgari ücretsin sen, kendine gel.

Maalesef eskisi gibi hareket etmek isteyen ve bitmiş ürünlerle piyasaya girmek isteyen herkes rekabette geriye düşmeye mahkum. AMD için de aynısı geçerli haliyle. 7-8 senede bir işlemci çıkarma hayali kurdular, Intel az daha batırıyordu AMD'yi. Üstelik Intel bunu her sene aynı işlemciyi %5 daha hızlı %5 daha enerji tasarruflu olacak şekilde, ısıtıp ısıtıp önümüze koyarak yaptı. Üstüne de 2 senede bir yeni anakart almak durumunda bıraktı bizi. AMD'nin yaklaşımı daha müşteri dostuydu ama az daha batmalarına sebep olacaktı.

Bu yüzden günümüz ekonomisinde artık devir "bitmeye yakın ama tam bitmemiş" ürün devri. Bu yüzden de alışverişlerinizi yaparken %1 ihtimalle bile olsa garanti ihtiyacınızın doğabileceğini bilerek satın alacağınız yeri seçmekte fayda var.

Radeon 5000 serisine dönersek; MSi ve Sapphire bence hala alınabilir markalardır, ancak Media Markt, Vatan gibi muhattap bulacağınız yerlerden ya da çok çok güvendiğiniz bir bilgisayarcıdan almak kaydıyla. Bir de satışların yüksek olduğu, stok tutmayan yerler su yüzden avantajlıdır: bu ürünler arada isim değişmeden revize ediliyorlar. Benim aldığım MSi Gaming X modeli 2. jenerasyon mesela. Arada dikkatimize sunulmayan ufak tefek hata gidermeler yapılıyor. Elindeki stoğu hızla tüketen bir mağazada büyük ihtimalle yeni jenerasyon ürün olacaktır.

Bu söylediklerimi toparlayıp kendi sağlıklı alışveriş kurallarımı paylaşayım (hem yazılım hem donanımda geçerlidir)

1) asla bir ürünün ilk alıcılarından olmayın. Onlar sadık müşteriler değil, parası bol kobaylardır.

2) markaya değil modele göre araştırma yapın, incelemelerin birikmesini bekleyin. (Hardware Unboxed iyi bir kanal mesela)

3) alışverişi yapacağınız yer mutlaka garanti veren ve güveninizi kazanmış bir yer olsun.

4) her zaman piyasanın en güçlüsü en hızlısı olan ürünlerden uzak durun. Onlar fiyat/performans skalasında karlı değillerdir ve çok parası olan lüks severler için üretilirler. 2. ve 3. olan ürünlere yönelin.

5) aklınızda alternatif ürünler de olsun (B planınız olsun yani). Ülkemizde fiyatlar dünya incelemelerinden bağımsız bir şekilde ayarlanıyor. O an aklınızdaki 2. ürün daha çarpıcı bir fiyatla karşınıza çıkarsa onu tercih edin.
 
Seasonic focus Plus 750W 80+ Gold tam modüler güç kaynağı ile beraber sorunsuz kullanıyorum. Bu kartta sorun yaşayanlar yetersiz güç kaynağı kullandıklarını düşünüyorum. PC toplayanlar PSU'ya önem vermiyorlar.
 
Önceki sistemimde MSI RX 5700 XT Gaming X vardı şimdi ise yeni bir sistem satın aldım içinde Asus Dual RX 5700 XT var. Yine benzer sorunlar oluştu ve yine ekran kartı hatasıymış. Ne yapın ne edin bu ekran kartına para vermeyin adamlar hurdadan birleştirdikleri parçalar ile yapıyor herhalde bu ekran kartını. Yemin ediyorum gına geldi.
 
Önceki sistemimde MSI RX 5700 XT Gaming X vardı şimdi ise yeni bir sistem satın aldım içinde Asus Dual RX 5700 XT var. Yine benzer sorunlar oluştu ve yine ekran kartı hatasıymış. Ne yapın ne edin bu ekran kartına para vermeyin adamlar hurdadan birleştirdikleri parçalar ile yapıyor herhalde bu ekran kartını. Yemin ediyorum gına geldi.
Hiç araştırmadınız mı? Asus en kötü RX 5700XT yapan firma. Memory sıcaklıkları 104 dereceye çıkıyor. Araştırmadan alırsanız böyle olur tabi ki.
 
Önceki sistemimde MSI RX 5700 XT Gaming X vardı şimdi ise yeni bir sistem satın aldım içinde ASUS Dual RX 5700 XT var. Yine benzer sorunlar oluştu ve yine ekran kartı hatasıymış. Ne yapın ne edin bu ekran kartına para vermeyin adamlar hurdadan birleştirdikleri parçalar ile yapıyor herhalde bu ekran kartını. Yemin ediyorum gına geldi.

Marka kötülemek gibi olmasın ama AMD GPU alırken marka cephesinde AMD partnerlerinden birini tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır, çünkü sorun yaşama ihtimaliniz daha düşük. Bu markalar; Sapphire, PowerColor, XFX ve ASRock...
 
Bütçem yetse Nvidia alırım, ama öyle bir lüksüm ne yazık ki yok. Bir de bana AMD'yi bir sürü öneren kişi oldu, yapabildiğim kadar araştırma yaptım. Ona rağmen bu kadar hata ile karşılaştım ekranda garip garip çizgiler çıkacağını veya 5 yıllık oyunda 30 FPS alacağımı ben nasıl bilebilirdim ki? Sorduğum herkes olumlu cevap vermişti. Neyse iade ederlerse bir ömür de bilgisayar kullanmam kader benim bilgisayar almamdan yana değilmiş :D.
 
Bütçem yetse Nvidia alırım, ama öyle bir lüksüm ne yazık ki yok. Bir de bana AMD'yi bir sürü öneren kişi oldu, yapabildiğim kadar araştırma yaptım. Ona rağmen bu kadar hata ile karşılaştım ekranda garip garip çizgiler çıkacağını veya 5 yıllık oyunda 30 FPS alacağımı ben nasıl bilebilirdim ki? Sorduğum herkes olumlu cevap vermişti. Neyse iade ederlerse bir ömür de bilgisayar kullanmam kader benim bilgisayar almamdan yana değilmiş :D.
Ekran kartı markanız ve PSU markanızı ve hatta anakartınızı da göz önünde bulundurmanız lazım. Onları da yazar mısınız?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı