Kilo verme ve kişisel bakım

Öncelikle kilondan dolayı boyun kısa değil, kilo ile kısa boylu olmanın hiç bir alakası yok. Sadece genetiğinin el verdiği kadar uzamasına yardımcı olmuyorsun. Evet yağ oranı kas yapımına, kemik yapına olumsuz etkileri var. Dolayısı ile senin sorunun psikolojik. Hatta yağlı olmak hastalıklara karşı direnci azaltır ve daha ilerlemesine sebep olur. Şimdi bırakalım tıbbi konuşmayı ve samimiyete geçelim. Ben uzun yıllardan beri dövüş sporu yapıyorum ama bende insana şiddete karşıyım. Benim yaptığım iş spor sadece, dışarıda olan her hangi bir insana asla zarar vermek istemem. Ne olursa olsun dayak atmak veya dayak yemek küçük düşürücü bir olaydır, senin ve karşındakinin açısından. Tabi bazı durumlar hariç dayak atmak serbest. Zayıflamak için diyetisyene ihtiyacın yok. Zaten özel olmayan hiç bir diyetisyen kişiye göre diyet yazmaz. Genelleme olarak belli ölçülerde diyet yazar. Sağlıklı beslen, yürüyüş yap, koş zaten zamanla kilo vereceksin. En önemlisi ekmek yemeyi kes. İnsan aşağılamak öyle bir duygudur ki buna izin verirsen sürekli aşağılarlar, çünkü bundan zevk alırlar ve zevk alıcı bir durumdur. Sorunun kendin ile kendin düşünüp yolunu bulman hayat tecrübesi olarak senin için daha iyi olacaktır. Bence hayatına değil, hayatında olan insanları yönetmenin yollarını öğren.
 
Yanlış biliyorsun dostum. Tüm vücut bölgesini çalıştıran bir program ile kas oranını arttırmak gerek. Bir çok kez ispatlanmıştır ki; yağ yakımı için en iyi uygulama fitness. Kilo çok fazla ise kısa kardiyolarla ile desteklenmeli. Ağırlık kaldırıldığında metabolizma 48 saate kadar uyanık kalır. @zbtaskirmaz
 
Konu eleştri ile ilgili olunca aklıma şu hikaye geldi..
Unutma onlar ancak karalamasını bilirler, ama asla resmi çizemezler.. ;)
Usta bir ressamın öğrencisi eğitimini tamamlamış. Büyük usta, öğrencisini uğurlarken çırağına "Yaptığın son resmi, şehrin en kalabalık meydanına koy." demiş. " Resmin yanına bir de kırmızı kalem bırak. İnsanlara, resmin beğenmedikleri yerlerine bir çarpı koymalarını rica eden bir yazı iliştirmeyi de unutma" diye ilave etmiş.

Ustasını dinleyerek yaptığı son resmi şehrin en kalabalık meydanına koyan öğrenci, birkaç gün sonra resmine bakmaya gitmiş. Resmin çarpılar içinde olduğunu görmüş. Üzüntüyle ustasının yanına geri dönmüş. Usta ressam öğrencisine, üzülmeden yeniden resim yapmasını tavsiye etmiş.
Öğrenci resmi yeniden yapmış. Usta, yine resmi şehrin en kalabalık meydanına bırakmasını istemiş. Fakat bu kez yanına 'bir palet dolusu çeşitli renklerde boya ile birkaç fırça' koymasını söylemiş. Yanına da, insanlardan 'beğenmedikleri yerleri düzeltmesini rica eden' bir yazı bırakmasını önermiş.

Öğrenci denileni yapmış. Birkaç gün sonra bakmış ki, resmine hiç dokunulmamış. Sevinçle ustasına koşmuş.

Usta ressam şöyle demiş:

"İlkinde, insanlara fırsat verildiğinde ne kadar acımasız bir eleştiri sağanağı ile karşılaşılabileceğini gördün. Hayatında resim yapmamış insanlar dahi gelip senin resmini karaladı. İkincisinde, onlardan müspet, yapıcı, olumlu olmalarını istedin. Yapıcı olmak eğitim gerektirir. Hiç kimse bilmediği bir konuyu düzeltmeye cesaret edemedi."

• Emeğinin karşılığını, ne yaptığını bilmeyen insanlardan alamazsın.

• Değer bilmeyenlere sakın emeğini sunma.

• Bilmeyenle asla tartışma...
Hayatına yön vermen için sana tavsiyelerim ise şunlar:
  • Kesinlikle ama kesinlikle bir Uzak Doğu dövüş sporuyla ilgilen.. Bu hem sana özgüven ve cesaret verecek hem de daha fit olmanı sağlayacaktır..
  • Burnun için söylenenleri takma.. Büyüdükçe burnun yüzüne uygun bir hal alacaktır.. Ayrıca burnunla çok fazla uğraşma.. Siyah nokta ve sivilceler için yapman gereken tek şey abur cuburu kesmeli ve yeşillik yemeye başlamalısın.. Emin ol sivilce ve siyah noktaların azaldığını göreceksin.. Ayrıca sıklıkla yüzünü sabunlu/sabunsuz yıka..
  • Bir hobi edin.. Resim çizmek olabilir, şiir okumak/yazmak olabilir, maketler ile uğraşmak olabilir..
  • Mümkün olduğunca aynanın karşısına geçip ciddi ve özgüvenli bir şekilde durarak kendini seyret.. Bu zamanla duruşuna da yansıyacaktır..
  • İnsanları ipleme.. Hiç kimse senden üstün değil.. Ama insanları küçük de görme; hiç kimseden de üstün değilsin.. Sadece seni ezmelerine izin verme, mümkün olduğunca ağırbaşlı ol.. (y)
  • Bir de madem PC'nin özellikleri kaliteli bir oyun oynamana el verişli değil, o zaman sende oyun yazmaya başla.. Programlama dillerini öğren.. Ne kadar erken davranırsan o kadar karlı olursun.. :)
  • Son olarak ne kadar güçlü ve özgüvenli de olsan dışarıda kimseyle kavga etme.. Daha geçenler de @Uğurhan Çavuş abimiz o kadar güçlü olmasına rağmen kafaya yediği bir taş ile hayatını kaybetti.. Devir kötü dostum, yakının dahi olsa kimse ile kavgaya tutuşma.. (n)
  • #'Burada içki içmeyin' dedi canından oldu
 
Son düzenleme:
Yanlış biliyorsun dostum. Tüm vücut bölgesini çalıştıran bir program ile kas oranını arttırmak gerek. Bir çok kez ispatlanmıştır ki; yağ yakımı için en iyi uygulama fitness. Kilo çok fazla ise kısa kardiyolarla ile desteklenmeli. Ağırlık kaldırıldığında metabolizma 48 saate kadar uyanık kalır. @zbtaskirmaz
Bu tarz şeyler de pek bilgim yoktur ama benim öğrendiğim kadarıyla öyle. Beni aydınlattığın için teşekkürler [emoji1]
 
@Bayram Şenakar Söylediklerimin, birilerinin hoşuna gidiyor olması, beğeniyor ve önem gösteriyor olması cidden mutlu ediyor insanı, çok sağol :)

Arkadaşlar 2 ay salona gidip yağ oranınızı azaltmakla sağlıklı bir düşüş yaşamazsınız. Kas oranını da yükseltmeniz gerekir. Bacak gibi en büyük kas gruplarını güçlendirmeniz ve büyütmeniz gerekir.
Kasların harcadığı kaloriler sayesinde kilo yani yağ kaybettiğinizi unutmayın. Kaslarınız olmasa vücutta kalori yakan organel kalmıyor neredeyse. Teki beyin diğeri ise iç organlarımız.

Düzgün bir vücut için kaslarınızı geliştirin ve kullanın şu gözünü sevdimin kaslarını :D Vücut geliştirme sporunu kast etmiyorum, yüzücüler de kaslarını kullanıyor ve günlük kalori ihtiyaçları normal bir insanın 3 katı kadar. Yani mesele kaslarda bitiyor, benim gibi bisiklet sürüp de kilo almak isteyen kişiler ise ağır beslenip az hareket etmeye çabalıyor. Bisiklet gibi vücudun en büyük kas grubunu uzun süre kullanan sporlar ile arasına bir miktar ara koyuyor maalesef. Kilo almak için spora giden kişilerin, sporu bıraktıktan sonra eskisine nazaran çok daha fazla yemesi gerektiği gibi de bir gerçek var. Büyük kaslar büyük yemek ister, bu yüzden varsın yağ değil kas olsun sizde. Kas olsun ki yemekler ile aranızda Edirne-Kars arası mesafe koymak zorunda kalmayın.

Sadece yağ kaybetmekle ancak kendinize eziyet edersiniz, kısa bir süre sonra da tekrar alırsınız o kiloları. O diyetleri ömür boyu yapamazsınız. Ama o kasları ömür boyu kullanabilirsiniz.
Ben diyorum ki ; Kaslarınızı kullanın, yağlar azalsın. Bu şekilde kilolu olsanız bile fit bir vücuda sahip olursunuz ayrıca istediğiniz gibi beslenirsiniz. Kaslarınızı kullanabildiğiniz kadar yemek yersiniz kısacası.
Vücutta kas olmayınca haliyle yemek de yememek gerekiyor. Meselenin özü bu kısacası umarım anlatabilmişimdir.


Arkadaşlar ben de zayıf biriydim, şuan normal sayılırım. 180 boya karşılık 55 kilo civarında geziniyordum ancak şuan 62,5 hatta 63,5KG ağırlığa ulaştım, aradaki 7-8KG insana parayla satın alabileceğin 7-8.000 liralık bir şeyden en az 7-8 kat fazla mutluluk - iç mutluluk sağlıyor, güven sağlıyor.

Hiç felsefe yapmadan işin odak noktasına gelelim ; KASLAR. Arkadaşlar sizler kaslarınızı kullanmıyorsunuz. Vücutta enerji harcayan iki önemli organel var, beyin ve kaslar.
Kaslar fazla çalıştığı zaman beyin az çalışmaya, beyin çok çalıştığında ise kaslar az çalışmaya başlar.
Sizlerin metabolizması yavaş ve şuan içerisinde bulunduğunuz beslenme düzeni ile "Aynştayıun" olsanız bile yeteri kadar enerji harcayamazsınız yine kilolu kalırsınız.
Ve kaslarımız ile enerji harcayabilmemiz için yeteri kadar kasa ihtiyacımız olması gerekir. Olimpik yüzücüler tıka basa beslenir, normal bir insandan kat ve kat fazla öğün yemek yerler. Çünkü adamın vücudundaki her bir kas grubu zaten uzun bir süreden beri çalışıyor, enerji harcıyor.
O yüzücünün kasları masa başı çalışan bir yazılımcı gibi olsa obez olur çünkü vücudun enerji harcayan bir organeli kalmaz.

Bir vücudu çirkin yapan şey yağ - kas oranıdır. Kontrol edemediğiniz o etlerdir sizi sıkıntıya sokan şey. Vücudumuzun kas oranını yükseltmediğimiz zaman harcayacak bir enerji de söz konusu olmuyor.
Kilo almanızın asıl sebebi bu : Kaslarınız gelişmemiş ve enerji harcayamıyorsunuz. O kaslar habire yatarsa, yağ oranı daha da artarsa iyice çaresiz hale düşüyorlar. Kaslar çalışmaya niyetlense bile yağların ağırlığı karşısında hezimet yaşıyor adeta, basit bir vücut bazlı hareketi bile yapamaz hale geliyorsunuz.

Yapmanız gereken kardiyo egzersizlerinin yanı sıra kas gruplarınızı güçlendirmek. Unutmayın ki eskisine nazaran daha gelişmiş olan kas grupları yine eskisine nazaran daha fazla güç tüketirler. Şehir içerisinde 125CC motor da iş görür ve çok daha ucuz yolludur. Ama aynı yolu 1000CC motorla da gidebilirsiniz. Ve sen 1000CC motorla gazlamasan bile her türlü çok daha fazla yakar 125CC motordan. Yani gelişmiş kas grupları, siz kendinizi günlük hayatta zorlamasanız bile kendiliğinden kalori harcarlar. Bisiklet süren adam neden kilo almıyor çünkü vücuttaki en büyük kas grubu olan bacak kasları gelişmiş, yürüdüğünde bile normal bir insandan fazla enerji harcıyor farkında olmadan.

Lütfen beslenmenize dikkat etmenin yanında kas gruplarınızı güçlendirmeye de dikkat edin. Kas grupları güçlenmeden verilen hiçbir kilo kalıcı değildir. Kalıcı olması mümkündür ancak çok daha fazla ilgi ister, özen ister.

Git bacak çalış kardeşim, kol gibi ufak kaslar çalışmaktansa git bacak çalış. Kolların ile kaldırabildiğin 40KG ise bacaklarınla kaldırabileceğin 100KG'dir. Büyük kas gruplarını kullan ki daha fazla enerji harcayasın, geliştir ki gündelik hayatta daha kolay kalori harcayabilesin.

Sizler yalnızca koşu yaparak, yalnızca yağ oranınızı düşürerek kilo vermenin peşindesiniz. Yaptığınız işin sonunda yine sıkı bir vücuda sahip olamazsınız. Vücudu güzel kılan kaç KG olup olmadığı değil, yağ kas oranı ve sıkılığıdır. 50 sefer söyledim ; Lütfen kaslarınızı kullanın.

Ben kilo alabilmek adına bacak kaslarımızı kullanmıyorum, en sevdiğim şeylerin başında olan bisiklet sürme hobimi %90 kısıtlıyorum. Her şeyin başında kas gruplarını güçlendirmek ve aktif olarak kullanmak yatıyor. 2 ay spora gidip günde 1 saat koşmakla kalıcı bir düşüş yaşamanız zor. Sporu bıraktığınız gibi yine alırsınız. Ama kaslarınızı yeteri kadar geliştirip 2 dirhem kullanmaya gayret ettiğinizde beslenme konusunda da kendinizi çok fazla sıkmanıza gerek kalmaz.
 
Son düzenleme:
Yağ yakımı fitness ile değil daha çok beslenmeyi düzenlemek ile ilgili olur, yağ azalıp kaslar güçlendikce güzel bir görüntü ortaya çıkmaya başlar. Yani ikisi de lazım .

Bak kafana göre beslenme programı yapma detaylı bir bilgin yoksa, boy-kilo-yaş-spor aktivitene göre belirli bir günlük kalori değeri belirlenir bir alt limit koyulur koyulur ki o limitin altına düşersen sağlığın tehlikeye girer, kilo alırken de verirkende belli bir kalori açığı olmalı o yüzden diyetisyene görün.

Kalori hesabı nedir,makro hesabı nedir,kas dinledirmek nedir gibi bir sürü ayrıntılarını bilmen gereken konular e hepsini bilemeyeceğine göre bir uzmana danış , git bir diyetisyene danış, fitness için tecrübeli bir hocaya öyle her internette yazana kanma , ha dersen sen uzmanmısın hayır(yaklaşık 2 yıla yakın ilgilendim spor dallarıdır,kilo vermektir) git o uzmanlara farklı bir şey söylemeyecektir , her işin uzmanına güvenmek gerekir.

Evet kilolu veya sivilceli olmak tabi ki eksi değil ama her şeyin bir sınırı var, mesela ben çok kilolu olup vücudunu sorun etmeyen insanları tembel olarak değerlendiririm çünkü sağlık önemlidir, kilon sağlık sorunlarına yol açmayacak gibiyse bu senin tercihindir saygı duyarım ama her şeyden önce sağlık.
 
Arkadaşım egefitness Youtube'ta arat ve videolarını izle hem zayıflamana yardımcı olur hemde özgüven kazanmana çokta eğlenceli sıkılmazsın.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı