Kilo vermek isteyen birisi nasıl çalışmalı?

AhmeetBrk

Yoctopat
Daha fazla  
Selamlar dostlar yaşım 18, boyum 1.67 kilomda 94. bayağı kilolu birisiyim artık bu duruma dur deme vakti geldi. Spora geçen senelerde gidip 5 kilo vermiştim sonradan hayvan gibi yemeye devam ettim ve sonuç berbat bu yüzden tekrardan spora yazıldım cumartesi ve pazara randevu aldım. Haftada 4 gün gitmeyi planlıyorum ama gidince neler yapacağımı bilmiyorum oradaki spor hocaları genelde umursamıyorlar o yüzden kendi planımı yapmak istiyorum. Ana hedefim kilo vermek bu yüzden kardiyoyu fazla mı yapmam gerekli? Yoksa ağırlık mı çalışayım? Amacım 15-20 kilo vermek. Elinde hazır resimli bir ağırlık antrenmanı planı olan abilerim var ise atarsa çok sevinirim.

Kilo almak, vermek konularında her şeyden önce psikolojik olarak kendinizden emin olmanız gerekiyor. Çabalayıp, zihinsel mücadelenizi sürdürürseniz spora bile gitmenize gerek yok. Her gün 1-2 kaşık az yemek yiyerek başlayıp daha sonrasında porsiyonları küçültebilirsiniz. Ara öğünlerden vazgeçip su tüketiminizi arttırın. Daha sık hareket edin ve yürüyüş yapın. Antrenmanla falan kendinizi boş yere yormayın. Spor yapayım kas olsun diyorsanız orası ayrı ama 6 ay sonra bırakıp tekrar eski halinize dönebilirsiniz. Spordan önce ana hedefiniz mideyi küçültmek olsun. Daha az yemeye başlarsanız mideniz sizden daha az istekte bulunacak. Çok basit bir denklem. Diyelim ki vücudunuz günde 3000 kalori istiyor, siz 2000/2500 kalori yiyeceksiniz en fazla. Günlük aldığınız kalori miktarını, ihtiyacınız olan miktardan düşük seviyede tutarsanız çok kolay bir şekilde kilo verebilirsiniz. Bu söylediklerim kilo almak içinde geçerli, tam tersini yaparak kolayca kilo alınabilir. Ben mesela zayıftım ve sadece 2-3 aylık ufak adımlarla bile ideal kiloma bu şekilde yaklaştım. Ana hedef ihtiyacınız olan kalori miktarınızı belirlemek ve o miktarın üstüne çıkmamak.

Daha fazla hareket
Her gün bir kaşıkta olsa porsiyon küçültmek
Ekstra su tüketimi (Metabolizma hızlanır, iştah keser)
Psikolojik olarak motive olmak

Bunlara uyarsanız sağlıklı bir şekilde çok kolay kilo verebilirsiniz. Ancak vücudunuzun ihtiyacı olan besin miktarından aşağıda kalori almamaya dikkat etmelisiniz. Bunlar benim şahsi fikirlerim ve önerilerim. Herhangi bir uzmanlığım yok. 2 altın kural var; kalori miktarını düşük tutmak ve motivasyon. Gerisi size kalmış.

Kilo almak, vermek konularında her şeyden önce psikolojik olarak kendinizden emin olmanız gerekiyor. Çabalayıp, zihinsel mücadelenizi sürdürürseniz spora bile gitmenize gerek yok. Her gün 1-2 kaşık az yemek yiyerek başlayıp daha sonrasında porsiyonları küçültebilirsiniz. Ara öğünlerden vazgeçip su tüketiminizi arttırın. Daha sık hareket edin ve yürüyüş yapın. Antrenmanla falan kendinizi boş yere yormayın. Spor yapayım kas olsun diyorsanız orası ayrı ama 6 ay sonra bırakıp tekrar eski halinize dönebilirsiniz. Spordan önce ana hedefiniz mideyi küçültmek olsun. Daha az yemeye başlarsanız mideniz sizden daha az istekte bulunacak. Çok basit bir denklem. Diyelim ki vücudunuz günde 3000 kalori istiyor, siz 2000/2500 kalori yiyeceksiniz en fazla. Günlük aldığınız kalori miktarını, ihtiyacınız olan miktardan düşük seviyede tutarsanız çok kolay bir şekilde kilo verebilirsiniz. Bu söylediklerim kilo almak içinde geçerli, tam tersini yaparak kolayca kilo alınabilir. Ben mesela zayıftım ve sadece 2-3 aylık ufak adımlarla bile ideal kiloma bu şekilde yaklaştım. Ana hedef ihtiyacınız olan kalori miktarınızı belirlemek ve o miktarın üstüne çıkmamak.

Daha fazla hareket.
Her gün bir kaşıkta olsa porsiyon küçültmek.
Ekstra su tüketimi (metabolizma hızlanır, iştah keser)
Psikolojik olarak motive olmak.

Bunlara uyarsanız sağlıklı bir şekilde çok kolay kilo verebilirsiniz. Ancak vücudunuzun ihtiyacı olan besin miktarından aşağıda kalori almamaya dikkat etmelisiniz. Bunlar benim şahsi fikirlerim ve önerilerim. Herhangi bir uzmanlığım yok. 2 altın kural var; kalori miktarını düşük tutmak ve motivasyon. Gerisi size kalmış.

Hocam öncelikle zamanını ayırıp bu kadar yazı yazdığın için teşekkürler. Kalori mantığını anlamış oldum, kalori hesapladım bana çıkan sonuç 2,479.68 kcal/gün bu yani benim yaklaşık 1900-2000 kalori almam lazım ki kilo vereyim. Bunun yanı sıra sporada gideceğim zaten üyelikte 18 giriş hakkı var 40TL falan bu bitsin daha da gitmem. Hocam peki yediklerimin kalorilerini nereden bakacağım?

Hocam öncelikle zamanını ayırıp bu kadar yazı yazdığın için teşekkürler. Kalori mantığını anlamış oldum, kalori hesapladım bana çıkan sonuç 2,479.68 kcal/gün bu yani benim yaklaşık 1900-2000 kalori almam lazım ki kilo vereyim. Bunun yanı sıra sporada gideceğim zaten üyelikte 18 giriş hakkı var 40TL falan bu bitsin daha da gitmem. Hocam peki yediklerimin kalorilerini nereden bakacağım?

Sporda kendini çok fazla yormamaya çalış çünkü dengesiz yaparsan bu sefer daha fazla acıkıp, daha fazla iştahlanırsın. Ters tepebilir. Ağır antrenmanlar gereksiz çünkü senin amacın kas yapmak değil fazla kilolardan kurtulmak. Daha fazla hareket sağlayacak şekilde spora devam edebilirsin.

Mobilde diyetkolik diye bir uygulama var kesinlikle öneririm. Her öğün ne yediysen oraya günlük ekleyip ne kadar kalori aldığını görebiliyorsun. Örneğin kahvaltıda 2 yumurta, 1 simit, 1 dilim peynir vs ekliyorsun ve sana ne kadar kalori aldığını gösteriyor. Kullanımı çok basit ve pratik. Kalori ihtiyacın için doktora görünmeni öneririm çünkü kan değerlerin veya diğer sonuçların nedir onu doktor hesaplayıp sana detaylıca bilgi verebilir. Biz sadece kabaca, düz mantık hesap yapabiliriz. 2500-2000 yani günlük 500 kalori vererek haftada yarım kilo verilmiş oluyor. Bu da aylık 2 kilo yapar. Yavaş bir başlangıç ama sporla beraber 3-5 kilo arasında olacaktır verdiğin kilo miktarı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı