Kimya mühendisliği yazılır mı?

Hocam gemi inşaatı ve gemi makinelerinin yaptığı işi işletme okuduktan sonra yapabiliyor muyum peki? Zorunlu gemide bulunma süresi var mı? Karada çalışmak istesem maaşları nasıl ve nerelerde çalışılıyor? Bunları da cevaplayabilirseniz cok mutlu olurum. Teşekkür ederim.

Zorunlu gemide bulunma gibi bir şey yok. Karada da elbet iş bulursunuz, tersanelerde yine iş kesinlikle bulunur (gemiye çıkma kadar olmasa da bulursun) kaldı ki adam ihtiyacı var gerçekten; üniversitede devam edenlerde oluyor, akademik anlamda. Kaldı ki kendini geliştirmene ve iletişim ağına bağlı bunların hepsi; mesela çizimde programlarda kendini geliştirirsen direkt dizayn firmalarında çalışırsın, parası daha az olur ama en azından pis, gürültülü ortamda olmamış olursun. Başka bir örnek, bizim hocamız vermişti; adamın sınıf arkadaşı Kore'de bir akü şirketinde çalışıyor :). Yani alan geniş gerçekten, tamamen sende bitiyor olay.

Maaş olarak net bir şey gerçekten diyemiyorum yani ülke zaten maaş anlamında birbirine girdi kim ne alıyor veya aldığı iyi mi kötü mü anlaşılmıyor ama yani bu bölümlerden mezun biri karada özelde asgari ücretin %15-20 üstü gibi seviyelerinde başlar. Zamanla ve özellikle kendini ispatladığı, geliştirdi zaman artık asgari ücretin katlarıyla maaş alır.

Parasal olarak tabii hiçbiri gemiye çıkmanın yanına bile yaklaşamaz, malum dolar üzerinden denizde maaş alındığı için. İlk 6 ay stajyerlik oluyor (yanlış bilmiyorsam 6 aydı) orada 500 civarı alırsın ama sonra 3.-4. mühendis 3 4K dolar, 2. mühendis 7 8K dolar, baş mühendis ise 11 12K dolar alır. Bu yine gemiden gemiye de değişir, LNG gibi tanker gibi veya kimyasal madde taşıyan gemiler gibi tehlikeli gemilerde daha yüksek maaş alırsın. Benim tanıdığım baş mühendis 15k dolar alıyor tanker gemisinde.
 

Geri
Yukarı