İnceleme KIOXIA EXCERIA G2 1 TB M.2 NVMe SSD

23423.png

Merhaba, bu inceleme size EXCERIA G2 serisi M.2 NVMe SSD hakkında bilgi sağlayacak.

ÖZELLİKLER

TEKNİK

• KIOXIA 3D NAND BiCS Flash.
  • PCIe Gen 3.0 x4, NVMe 1.3c arabirimi.
  • 2100 MB okuma / 1700 MB'a varan yazma hızı.
  • 1 TB Exceria G2 için 400,000 IOPS rastgele okuma hızı.
  • Yük altındayken yaklaşık 3.5W enerji tüketimi.
  • 400 TB TBW değeri.
  • Hynix H5AN8G6NDJ DDR4 DRAM.
  • Phison E12C kontrolcü.

GENEL BİLEŞENLER

DRAM

1672947060308.png

SK Hynix H5AN8G6NDJ 1 GB DDR4 DRAM.

KONTROLCÜ

1672946978060.png

Phison E12C.

FİZİKSEL

• 22 MM genişlik, 80 MM uzunluğundaki M.2 2280 form faktörü.

KUTU İÇERİĞİ

234235345.jpg

Kioxia Exceria G2 1 TB M.2 NVMe SSD ve hızlı başlangıç kılavuzu. Kutuda bunlar haricinde herhangi bir şey bulunmuyor.

KIOXIA EXCERIA G2 1 TB

3544.jpg

34534.jpg

PERFORMANS

CrystalDiskMark:

13.png

AS SSD Benchmark:

1674423588774.png

KIOXIA SSD Utility Benchmark:

1674423835889.png

5.png
Testler MSI PRO H610M-B anakart üzerinde yapıldı.

SICAKLIK DEĞERLERİ

BOŞTA

234.png

YÜKTE

3.png

5.png
Değerler oda sıcaklığında ölçülmüştür. Teste tabii masaüstü sistem kasaya montajlı değil ve açıkta durmaktadır. Laptop türevi mobil platformlarda eğer soğutma yetersizse yükteki değer 80 dereceye kadar çıkabilir.

GARANTİ SÜRESİ

Disk 5 yıl Kioxia garantisi altında.

YAZILIM

KIOXIA'nın SSD yönetim yazılımı bulunuyor, bu yazılım üzerinden SSD'nizi kontrol edebiliyorsunuz. Aşağıdaki resmi bağlantıdan yazılımı edinebilirsiniz.

1673905192634.png

NE DÜŞÜNÜYORUM?

KIOXIA EXCERIA G2 düşük bütçe için kesinlikle tercih edilebilir. Sunduğu özellikler ve başta DRAM'i olmak üzere bu SSD $60-70 (1 TB varyasyonu için fiyat örneğidir) arasında alınabilecek, bilinen kronik sorunu olmayan güzel bir NVMe disk.

Ürün sayfası:

KIOXIA_EXCERIA_G2_1TB.png

@chaoo

İyi bile sayılır çünkü fiyatı çok düşük bir NVMe disk. Hız günlük kullanıcı için sorun olan bir faktör değil zaten, pek önemli sayılmaz. Exceria'nın asıl güzelliği Dram'i.

DRAM olması vs çok iyi ama 3500/2100's olan bir SSD'ye göre kaç saniye etkiler mesela PC açılışını vesaire?

DRAM olması vs çok iyi ama 3500/2100's olan bir SSD'ye göre kaç saniye etkiler mesela PC açılışını vesaire?

3500-2100 olayı sadece dosya transferi sırasında fark edilebilir bir şey.

İşletim sistemi kurup oyun oynayacak olan adamların gidip 980 Pro, 990 Pro, SN850 falan aldığını görünce üzülüyorum. Para israfı yapıyorlar. Windows sistemi söz gelimi 9 saniye yerine 8,5 saniyede açılsa çok mu şey kazanmış olacaklar? Oyunlarda da öyle durumlar. SATA SSD ile NVMe arasındaki açılışı ve oyun yükleme süresi epey az iken 2000 MB/s veya 7000 MB/s arasındaki farkın kayda değer olacağını beklemek saçma. Hatta oyunun daha yüksek FPS vereceğini düşünen zavallılar dahi var.

Ben Adata SU630 denen aşırı kötü bir SSD'den Kingston A2000'e geçtiğimde bile Windows veya oyun oynama konusunda kayda değer fark göremedim.

Kısacası Exceria G2 gibi modeller aslında epey önemli. Biz burada hobi olarak teknolojik gelişmeleri takip ediyoruz, tartışıyoruz ve tavsiyeler veriyoruz. Üst modellerin adı da çok geçer. Oysa ki halkın büyük bir kısmı alt ve orta seviyeye yöneliyor veya zorunda kalıyor. Sokağa çıkınca aynı marka cep telefonlarını kullananlarını gözlemle. Söz gelimi Xiaomi kullananların kaç tanesi Mi 11, Mi 12T vb. kullanırken kaç tanesi Redmi Note 10/11/12 kullanıyor? Redmi cihazların ezici çoğunlukta olduğunu göreceksin. Çünkü bütçe ona yetiyor ve genelde o modeller ihtiyacı karşılıyor. İşte Exceria G2 de böyle bir model. Windows kurmak için de oyun oynamak için de gayet yeterli performans verir ve bu kullanım amacında tepe modeller ile ciddi bir performans farkı göstermez.

Son düzenleme:
Son düzenleme:
İki hafta önce SSD ihtiyacım oldu, bu modelin kontrolcüsü, DRAM'i ile ilgili hiçbir bilgi yoktu internette. Ben de garanti olsun diye internette hakkında bol bol inceleme bulunan ve doğrudan "Kioxia Exceria" olarak belirtilen modeli g2'den 100 lira daha pahalı olmasına rağmen aldım geçtim.

Şimdi konudaki ürünle kıyasladığımda kontrolcüleri bire bir aynı, RAM olarak Exceria G2 modeli Hynix kullanıyor, Exceria diye geçen modelde ise Samsung 2666MHz RAM'i mevcut ki günlük hayatta performansa etkisi yok.

Yalnız TPU'da yer alan incelemeye göre SSD'nin üzerinde bulunan yonga yoğun yük altında flır ile 100 derece ölçülmesine rağmen ürünün içerisinde bulunan sensör 60 70 derece ölçüyor öyle bir sıkıntısı var. Tabii bu hemen her SSD'de olan bir durum ki bendeki model sıcaklıktan ötürü herhangi bir performans kaybına uğramıyor. Ayrıca SLC belleği düşük olsa bile büyük dosyaları yazarken yazma hızları 600mb/s'nin altına düşmüyor ki çok iyi bir değer gibi gözükmese bile çoğu orta segment SSD'den iyi durumda.

F/P oranı yüksek, ihtiyaç varsa alınabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kontrolcüsü Phison E12C. Kioxia yazma sebebi Kioxia'nın kontrolcüye kendi isimlendirmesini vermesinden kaynaklı. E12'nin kırpılmış versiyonu. Kioxia'nın bu diski çıkarmasındaki temel amaç düşük güç tüketimi idi. Bunu da kontrolcü gücünden kısarak sağladılar.

En büyük dezavantajı SLC Size'ının çok küçük olması. 1 TB modeli için 22 GB SLC Size var. Yani bu şu demek, 22 GB yazma işleminden sonra SSD, kağıt üstünde yazan değeri sunamıyor. Bu bir kronik sorun değil. Her SSD'de SLC Size var. Ama Exceria'daki kadar küçük değil. Bunun da sebebi aslında yine başa dönüyor, "düşük güç tüketimi".

Hayırlı olsun.
Tahmini yüzde kaç düşüş oluyor hızında?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı