İnceleme KIOXIA EXCERIA G2 1 TB M.2 NVMe SSD

23423.png

Merhaba, bu inceleme size EXCERIA G2 serisi M.2 NVMe SSD hakkında bilgi sağlayacak.

ÖZELLİKLER

TEKNİK

• KIOXIA 3D NAND BiCS Flash.
  • PCIe Gen 3.0 x4, NVMe 1.3c arabirimi.
  • 2100 MB okuma / 1700 MB'a varan yazma hızı.
  • 1 TB Exceria G2 için 400,000 IOPS rastgele okuma hızı.
  • Yük altındayken yaklaşık 3.5W enerji tüketimi.
  • 400 TB TBW değeri.
  • Hynix H5AN8G6NDJ DDR4 DRAM.
  • Phison E12C kontrolcü.

GENEL BİLEŞENLER

DRAM

1672947060308.png

SK Hynix H5AN8G6NDJ 1 GB DDR4 DRAM.

KONTROLCÜ

1672946978060.png

Phison E12C.

FİZİKSEL

• 22 MM genişlik, 80 MM uzunluğundaki M.2 2280 form faktörü.

KUTU İÇERİĞİ

234235345.jpg

Kioxia Exceria G2 1 TB M.2 NVMe SSD ve hızlı başlangıç kılavuzu. Kutuda bunlar haricinde herhangi bir şey bulunmuyor.

KIOXIA EXCERIA G2 1 TB

3544.jpg

34534.jpg

PERFORMANS

CrystalDiskMark:

13.png

AS SSD Benchmark:

1674423588774.png

KIOXIA SSD Utility Benchmark:

1674423835889.png

5.png
Testler MSI PRO H610M-B anakart üzerinde yapıldı.

SICAKLIK DEĞERLERİ

BOŞTA

234.png

YÜKTE

3.png

5.png
Değerler oda sıcaklığında ölçülmüştür. Teste tabii masaüstü sistem kasaya montajlı değil ve açıkta durmaktadır. Laptop türevi mobil platformlarda eğer soğutma yetersizse yükteki değer 80 dereceye kadar çıkabilir.

GARANTİ SÜRESİ

Disk 5 yıl Kioxia garantisi altında.

YAZILIM

KIOXIA'nın SSD yönetim yazılımı bulunuyor, bu yazılım üzerinden SSD'nizi kontrol edebiliyorsunuz. Aşağıdaki resmi bağlantıdan yazılımı edinebilirsiniz.

1673905192634.png

NE DÜŞÜNÜYORUM?

KIOXIA EXCERIA G2 düşük bütçe için kesinlikle tercih edilebilir. Sunduğu özellikler ve başta DRAM'i olmak üzere bu SSD $60-70 (1 TB varyasyonu için fiyat örneğidir) arasında alınabilecek, bilinen kronik sorunu olmayan güzel bir NVMe disk.

Ürün sayfası:

KIOXIA_EXCERIA_G2_1TB.png

Şu an 1TB aldım eve dönüyorum. MSI B450 Gaming Plus anakartta soğutucu olmadan kullanacağım. Umarım sıcaklık ile alakalı bir durum olmaz. 7 yıllık HDD'den geçiş yapacağım. Bazı oyunlarda HDD'de %100 kullanıma bağlı FPS dropları alıyordum. Göreceğiz bakalım nasipse :)

Hazır bildirim gelmiş iken görüşlerimi bildireyim. 7 yıllık 120GB SSD ve 1TB HDD ile kullanıyordum. Windows tarafında aşırı bir fark olmasa da, oyunları HDD'den oynadığım için yükleme süreleri gayet hızlandı. Diablo Immortal gibi PC sürümü problemli oyunlarda HDD performansına bağlı average FPS 70'lerden 120 civarına çıkarttı. 1200 TL bandında alınabilecek F/P ürünlerden biri.

Son düzenleyen: Moderatör:
8 yıldır çalışan, 1 kere windows 10 görülüp midesi bulanılmış ve Embedded 8.1 kurduktan sonra 7 yılda 1 kere bile format atılmayan 850 Evo 250 GB:
850evo250.PNG

2. el aldığım 8 TB yazılmış 970 Evo Plus 1 TB:
970evoplus1tb.PNG

0 ürün olan Kioxia Exceria G2:
kioxiag2.PNG

Galiba aradaki farklar az çok belli oluyor, rastgele erişimde Kioxia daha iyi bir sonuç vermiş. Bu testler H170 Gaming M3 anakartta gerçekleştirilmiştir, Ryzen 5000 mobile platformunda ise 970 Evo Plus:
970evoplus.PNG

Ek olarak yarısı dolu olan WD SN730, dolu olmadığı taktirde vaadedilen performansı verdiğini sanıyorum:
sn730.PNG

Sonuç olarak değerler sadece kafamızı karıştırıyor, W10 eski sürüm W8.1'den sürücüleri daha çok yoruyor, en azından 3 ayda bir garip garip davranıp format attırmak zorunda bıraktığı için. Yazılım ve sürücü desteği olsa dünyanın sonuna kadar Embedded W8.1 kullanırdım ama el mahkum...

İki hafta önce SSD ihtiyacım oldu, bu modelin kontrolcüsü, DRAM'i ile ilgili hiçbir bilgi yoktu internette. Ben de garanti olsun diye internette hakkında bol bol inceleme bulunan ve doğrudan "Kioxia Exceria" olarak belirtilen modeli g2'den 100 lira daha pahalı olmasına rağmen aldım geçtim.

Şimdi konudaki ürünle kıyasladığımda kontrolcüleri bire bir aynı, RAM olarak Exceria G2 modeli Hynix kullanıyor, Exceria diye geçen modelde ise Samsung 2666MHz RAM'i mevcut ki günlük hayatta performansa etkisi yok.

Yalnız TPU'da yer alan incelemeye göre SSD'nin üzerinde bulunan yonga yoğun yük altında flır ile 100 derece ölçülmesine rağmen ürünün içerisinde bulunan sensör 60 70 derece ölçüyor öyle bir sıkıntısı var. Tabii bu hemen her SSD'de olan bir durum ki bendeki model sıcaklıktan ötürü herhangi bir performans kaybına uğramıyor. Ayrıca SLC belleği düşük olsa bile büyük dosyaları yazarken yazma hızları 600mb/s'nin altına düşmüyor ki çok iyi bir değer gibi gözükmese bile çoğu orta segment SSD'den iyi durumda.

F/P oranı yüksek, ihtiyaç varsa alınabilir.

Samsung DRAM'lı modelden memnun musunuz? Yoksa bu modeli mi alayım sanki onun limiti 400 TB idi bunun 800 mü ne çok da anlamam SSD'den alıp 2.SSD edip oyun yükleyeceğim RDR2 gibi yüksek boyutlu oyunları. Ne bileyim ısınmasın işimi uzun yıllar görsün istiyorum

Samsung DRAM'lı modelden memnun musunuz? Yoksa bu modeli mi alayım sanki onun limiti 400 TB idi bunun 800 mü ne çok da anlamam SSD'den alıp 2.SSD edip oyun yükleyeceğim RDR2 gibi yüksek boyutlu oyunları. Ne bileyim ısınmasın işimi uzun yıllar görsün istiyorum
İki model de ısınıyor. Performans olarak ne oyunda ne günlük kullanımda fark hissedeceğinizi sanmıyorum.

Isı sorununu 80 TL ye dark'ın alüminyum m2 soğutucusunu alarak çözdüm. En en yüksek sıcaklık senaryosu 80li derecelerden 65 civarına geriledi.

G2 alırdım ben olsam eğer tbw daha yüksekse.

Kontrolcüleri vs aynı.

İki model de ısınıyor. Performans olarak ne oyunda ne günlük kullanımda fark hissedeceğinizi sanmıyorum.

Isı sorununu 80 TL ye dark'ın alüminyum m2 soğutucusunu alarak çözdüm. En en yüksek sıcaklık senaryosu 80li derecelerden 65 civarına geriledi.

G2 alırdım ben olsam eğer tbw daha yüksekse.

Kontrolcüleri vs aynı.
Kasanız nedir? Aynı diske sahibim iade etmeyi düşünüyorum, bahsettiğiniz soğutucunun işe yarayıp yaramayacağından emin değilim zira M2 soketi GPU'nun tam altında duruyor ve kasa hava akışı da yeterli değil. Boşta 48-53 derece arasında dolanıyor, yükte 80 görmüşlüğü var. Tavsiye eder misiniz soğutucuyu?

Kasanız nedir? Aynı diske sahibim iade etmeyi düşünüyorum, bahsettiğiniz soğutucunun işe yarayıp yaramayacağından emin değilim zira M2 soketi GPU'nun tam altında duruyor ve kasa hava akışı da yeterli değil. Boşta 48-53 derece arasında dolanıyor, yükte 80 görmüşlüğü var. Tavsiye eder misiniz soğutucuyu?
Aynı şekilde gpu'nun altında kalıyor benim m2 de. Kasadaki hava akımı normalde iyi ama sadece gpu çok yüke girdiği zaman çalıştırıyorum kasa fanlarını, gpu boştayken çok düşük devirde çalışıyor yani hava akımı yok gibi.

Pahalı soğutucu ürünler mutlaka daha iyi performans verecektir ama dark m2 soğutucu da iş görüyor kesinlikle. İçinden termal padi, m2 vidası, mıknatıslı tornavida falan da çıkıyor. İncelemesinden okuduğum kadarıyla sensör 70 75 derece gösterse bile termal kamera (FLIR) ile yapılan ölçümlerde kontrolcü 100 dereceleri aşıyor. Yani bir nevi ya çok iyi hava akımı ya da soğutucu şart. Ürünü düzgün şekilde uyguladım, lastik ile değil ince plastik kelepçeler ile tutturdum. Hem tepe sıcaklığı düştü hem de ürünün ısınma hızı düştü. Yani yüke girince bir anda 60, 65, 70 diye hızlı şekilde ısınırken şimdi 100gb verinin yarısına geliyor ancak öyle 60 derece oluyor gibi gibi.

Ayrıca gpu altında kaldığı için düşük profil soğutucu tercih etmek zorundaydım ve yurtdışı ürünler hariç seçeneğim sadece Dark idi. Bu ürün tam pci-e slotu kalınlığında dışarı taşımıyor. O yüzden ben memnunum.

Aynı şekilde gpu'nun altında kalıyor benim m2 de. Kasadaki hava akımı normalde iyi ama sadece gpu çok yüke girdiği zaman çalıştırıyorum kasa fanlarını, gpu boştayken çok düşük devirde çalışıyor yani hava akımı yok gibi.

Pahalı soğutucu ürünler mutlaka daha iyi performans verecektir ama dark m2 soğutucu da iş görüyor kesinlikle. İçinden termal padi, m2 vidası, mıknatıslı tornavida falan da çıkıyor. İncelemesinden okuduğum kadarıyla sensör 70 75 derece gösterse bile termal kamera (FLIR) ile yapılan ölçümlerde kontrolcü 100 dereceleri aşıyor. Yani bir nevi ya çok iyi hava akımı ya da soğutucu şart. Ürünü düzgün şekilde uyguladım, lastik ile değil ince plastik kelepçeler ile tutturdum. Hem tepe sıcaklığı düştü hem de ürünün ısınma hızı düştü. Yani yüke girince bir anda 60, 65, 70 diye hızlı şekilde ısınırken şimdi 100gb verinin yarısına geliyor ancak öyle 60 derece oluyor gibi gibi.

Ayrıca gpu altında kaldığı için düşük profil soğutucu tercih etmek zorundaydım ve yurtdışı ürünler hariç seçeneğim sadece Dark idi. Bu ürün tam pci-e slotu kalınlığında dışarı taşımıyor. O yüzden ben memnunum.
Çözülmesine sevindim fakat ben ürünü iade ettim. Riske atmak istemedim. Kasamda hiç hava akışı yok, yani fanları tam devirde çalıştırsam dahi sıfır hava akışı var neredeyse. Bu sebeple soğutucu alsaydım da sizdeki gibi 60 derece değil en iyi ihtimalle 70 derecede çalışacaktı. Isınma hızı da fazla olur diye düşünüyorum, sizde en azından hava tahliyesi yapılıyor.

Artık ürünü kabul etmezlerse tek çarem bu soğutucu gibi görünüyor. Bu hafta bir kasa alacağım, MSI Forge 101M, hava akışı oldukça iyi diyorlar sanırım işe yarar. Bu şekilde kullanırım en kötü. Uzun süre yük sonrası 60 derece fena değil.
Yalnız aldığım hızlar çok kötüydü. AS SSD testinde ilk yazma testi 750MB civarındaydı, sıcaklığına verdim ama sistemin de donmasına sebep oldu birkaç saniyeliğine. Çiplerinde de arıza olabileceğini düşünüyorum eğer geri gelirse soğutucuyla bir detaylı incelerim.

Çözülmesine sevindim fakat ben ürünü iade ettim. Riske atmak istemedim. Kasamda hiç hava akışı yok, yani fanları tam devirde çalıştırsam dahi sıfır hava akışı var neredeyse. Bu sebeple soğutucu alsaydım da sizdeki gibi 60 derece değil en iyi ihtimalle 70 derecede çalışacaktı. Isınma hızı da fazla olur diye düşünüyorum, sizde en azından hava tahliyesi yapılıyor.

Artık ürünü kabul etmezlerse tek çarem bu soğutucu gibi görünüyor. Bu hafta bir kasa alacağım, MSI Forge 101M, hava akışı oldukça iyi diyorlar sanırım işe yarar. Bu şekilde kullanırım en kötü. Uzun süre yük sonrası 60 derece fena değil.
Yalnız aldığım hızlar çok kötüydü. AS SSD testinde ilk yazma testi 750MB civarındaydı, sıcaklığına verdim ama sistemin de donmasına sebep oldu birkaç saniyeliğine. Çiplerinde de arıza olabileceğini düşünüyorum eğer geri gelirse soğutucuyla bir detaylı incelerim.
Bendeki model biliyorsunuz ki kağıt üzerinde Exceria G2'den daha yavaş olan Exceria modeli. Ürünün handikapı şüphesiz SLC belleğinin 22GB gibi çok kısıtlı bir boyut ile sınırlı tutulması. Fakat erişim sürelerinde, IOPS hızlarında PCI-E 3.0 çoğu tepe model SSD'ye yakın sonuçlar veriyor. SLC belleğin düşük olması sebebiyle de 22GB veri yazıldıktan sonra hızını 650 700 mb/s civarına düşürüyor.

Benim sistemimde 4 tane SSD var bu yüzden bu ürünü büyük beklentiler ile almadım ama fiyatına göre sunduğu performanstan memnun kaldım.

Şimdi size soğutucunun performansını 156 GB'lık Steam klasörünü bir ssd'den diğerine taşıyarak anlatayım.

Boşta 44 derece.
31,2 GB veri yazdığında 54 derece
62,4 GB veri yazdığında 62 derece
93,6 GB veri yazdığında 65 derece
124,8 GB veri yazdığında 68 derece
156,0 GB veri yazdığında 69 derece

Yine neredeyse 70 dereceyi bulmuş ama hem tek bir dosya değil binlerce oyun dosyası yazılıyor, hem de benim için bu tarz büyük verileri yazmak nadiren gerçekleşen bir senaryo. Ayrıca kocaman soğutma bloklu ve hava akışı anlamında şanslı olan başka bir model PNY CS3040 SSD var, o da bu tarz büyük boyutlu veri yazma işlemlerinde 63 64 dereceyi buluyor. Test biter bitmez 1 dakika içinde SSD kendini 60 derecenin altına atıyor.

Soğutucusuz senaryoda muhtemelen 100 GB'a varmadan 82 83 diye giderdi sıcaklıklar. 😄

Technopat Haberler

Geri
Yukarı