Kiracı evden nasıl çıkartılır?

Benzeri bir olayı yaşadığım için şu örnek üzerinden yorum yapabilirim;

Kızım/oğlum evlenecek, bu dairede oturacak o yüzden kiracı evimi tahliye etsin istiyorum tarzı bir durum mahkemece değerlendiriliyor. Düğün sebebiyle evi satacağım demeniz de mahkemede geçerli olacaktır. Çok üst düzey koşullar olmadığı sürece bir/iki celsede sonuçlanacaktır ancak zaman probleminiz olması ilk duruşmanın ertelenmesi ihtimalinde ne kadar problem olur size kalmış.

Kızım/oğlum evlenecek, bu dairede oturacak o yüzden kiracı evimi tahliye etsin istiyorum tarzı bir durum mahkemece değerlendiriliyor. Düğün sebebiyle evi satacağım demeniz de mahkemede geçerli olacaktır. Çok üst düzey koşullar olmadığı sürece bir/iki celsede sonuçlanacaktır ancak zaman probleminiz olması ilk duruşmanın ertelenmesi ihtimalinde ne kadar problem olur size kalmış.

Riske atmamak için her iki yolu da denemeyi planlıyorum. Bir yandan b planı olarak resmi süreçleri ilerleteceğim, bir yandan sözlü anlaşma yoluna gidip hız kazanmayı.

Teşekkür ediyorum yanıtlarınız için.

Öyle bir dünya yok kardeşim. Evleneceğim ben oturacağım dese o ayrı. Ancak evleneceğim bu evi satmak istiyorum çık diye bir dava açamaz. Açarsa da hakim bir taraflarıyla güler bu davaya.

Evini kiraya vermeden önce kiracının hakkı hukuku yasası belli. Ev sahibinin belli. İşinize geliyorsa verirsiniz. Gelmiyorsa vermezsiniz. Kira sözleşmeleri 10 sene boyunca otomatik yenilenir. 10 sene boyunca haklı fesih sebebi yoksa kiracıyı çıkartamazsınız. Siz evi kiraya verdikten sonra belirlenmedi haklar hukuklar. Öncesinde zaten belliydi. Adam tüm düzenini kursun çoluğunu çocuğunu işini okulunu ona göre ayarlasın evini tutsun. Sonra 1-2 sene sonra gel çık de. Oldu hocam başka bir şey?

Şimdi ev benim evime ortak mı oldun vs. diyecekler içinde dediğim gibi, hak hukuk yasa belli.
Bu şeye benziyor. Yemekte alınan KDV %20. Bunu herkes biliyor. Ben gidip dükkan açıyorum. Sonra diyorum ki rezilliğe bak devlet %20 KDV alıyor benim malıma ürünüme ortak olmuş böyle saçmalık mı olur diyorum. Bir kişide gelip, kardeş dükkanı açmadan önce bu belliydi zaten açmasaydın diyor. Olay bu kadar basit...

Arkadaşlar kiracı ile karşılıklı anlaşarak belli bir miktar karşılığında çıkarttım.

İnternetten bulduğum bir avukat ile görüştüm, konuyu aktardım ve bilgilenmeniz adına buraya da yazıyorum.
Benim yaptığım sözel bir anlaşma olduğu için kiracı parayı alıp çıkmayabilirmiş, parayı geri almak içinde mahkemeye başvurmam gerekirdi.
Evleneceğim deyip evime geçme hakkım var, bunun için mahkemeye gitmem gerekirdi ve en erken 2-3 ay içerisinde sıra gelirmiş, tek celseyle çıkartılıyor genelde dedi.

Eğer arabulucu eşliğinde kiracıyla görüşüp belli bir miktar karşılığında hemen çık diyebiliyormuşum, karşılıklı anlaşma olduğundan resmi olarak sıkıntı yok. Devlet kontrolünde ilerleyeceği için süreç bu daha doğru, sözel olarak anlaşıp para göndermektense o anlaşmada arabulucuyu bulundurmak daha resmi ve doğru olacak.

Kiracıya gönderdiğin para kanıt olması açısından IBAN hesabına açıklamaya da not düşerek gönderilmesi gerekiyor, aksi taktirde kiracı parayı aldığını inkar edebilecek.

Çok şükür ki bu kadar uğraşa gerek kalmadan, maddi olarak cebimden çok para çıkmasına rağmen evden çıkartabildim ve evi satılığa koydum.

Kiracıyı çıkardıktan sonra evi satmanın önünde bir engel yokmuş, bunu da avukat dedi. Kiralamanın önünde yasal engel var ama o eve geçmek istemeyebilirsiniz ve satma kararı alabilirsiniz sorun yok dedi.

İçinde kiracı varken de evi satabilirsiniz ancak çıkarmak için dava açmanız gerekiyor. Kira sözleşmenizi bir yıllık yaptıysanız şuan çıkaramazsınız ancak dediğiniz gibi sözleşme süresi haziranda sona eriyorsa ihtar çekmeniz lazım süreyi kaçırırsanız on yıllık uzama süresine girer.
Merhaba. Konu güncel, ben de denk gelince söylemek istedim. Kiracı bir kez sözleşmeyle eve yerleşince ilk yıl dolmasa bile ihtar çekip çıkaramıyorsunuz.

Kendisi çıkmadığı müddetçe hiçbir kiracı, istisna olmadığı müddetçe bir yıl dolmadan ihtar alsa bile evden çıkmayabilir ve ardından sözleşme kendiliğinden yenilenir ve yine oturmaya devam eder. Sözleşmenin süresi bitti, ihtar çekiyorum çık demek artık geçerli bir sebep değil.

Ben böyle biliyordum. Siz bundan emin misiniz, gerçekten merak ettiğimden sordum.

2 yıllık bir kiracım var. Yatırım amaçlı evi almıştım.
5-6 ay içerisinde evleneceğim için evi satıp, farklı ilde ev almayı planlıyorum.

Kiracı şu an ₺9.500 veriyor, 5 yıllık yan komşu ₺15.000 veriyor.
Semtte muadil evlerin kirası ₺13.500 - ₺20.000 arasında.
Kasım ayında evlilik durumumu ve evi satmayı planladığımı söylememe rağmen evden çıkma gibi niyeti yok; ev yok diyor.
Sürüyle ev var diyorum, yok diyor. 3 ay geçti bile şubat ayındayız ve benim evi satıp yeni ev almam, üstüne düğün süreçleri vs zamanım çok kısıtlı.

Haziran sonunda sözleşme bitiyor ama bu sözleşmenin bir geçerliliği var mı?
Evleneceğim, evi satmam lazım diyerek evden çıkarma yapamıyor muyum?

İyi niyetli olup, az az zam yapıp güler yüzlü olmanın cezası bu olmamalı, sistem kiracıyı koruyor ben yıllarca kredi/borç ödediğim evi kiracıya hediye mi ediyorum bu ne saçma iştir.
Kiracıyı çıkarma işini unut şahsen, çok bâriz hatası olacak ki dava falan açtığında kazanasın. Kazanacağın bir dava bile olsa süreç çok uzayabiliyor, ikna etmekten başka yol yok gibi.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı