Kitap okumak eziklik midir?

Ne adrenalininden bahsediyorlar? Kitap okumak elinize geçebilecek en güzel hazinedir, diksiyonu geliştirir, imla kurallarına uymayı sağlar, kültür ve vizyonunuza farklı bakış açıları ve geliştirmeler katar. Demem o ki, sallamayın onları, kitap okumak bizim gibi neredeyse geride kalacak olan milletlere göre bir şey değil. Şuradan çevirseniz kitap okuyan kişi sayısı ya az ya da yok. Bu bir hazinedir adrenalinle alakası yok, kötü bir şey değildir.
 
Belli bir zenginliğe ulaşan özellikle Amerika veya Avrupa'lı gençler hiç kitap okumuyor (gördüğüm kadarıyla) ve bazı konuşmalarda kitap okuyanlarla dalga geçiyorlar. (Kitap okumak hiç adrenalinli değil gibi) sizce kitap okumak bir kültür göstergesi midir? Yoksa onların diyişiyle bize dayatılan bir eziklik mi?

Not: Videoyu bulursam buraya koyacağım.
Evet kitap okumak bir ezikliktir, sen kitap okuma.
 
İnsanların hobisine, hatta bununda ötesinde bir sanat dalına eziklik demek bence saçma bir bakış açısı. Film izlemek eziklik midir? Veya tiyatroya gitmek? Kitap bunlardan pek de farklı değil. Kendine has bir havası, evreni olan bir sanat. Kitap okurken karakterler, mekanlar, yaşanan durumlar okuyucunun zihninde canlandırılmaya bırakılır. Kitap okuyan kişiye özeldir. Aynı kitap her okuyanda aynı duyguları yaşatmaz.
Bunları düşünerek bir sanat dalını eziklemek saçmadır bence. Fakat ilgilenmemek doğaldır. Kitap okumak kimisine sıkıcı, kimisine zaman kaybı olarak gelebilir.
Bu okuyanın veya okumayanın ezik olduğu anlamına gelmez.
 
Belli bir zenginliğe ulaşan özellikle Amerika veya Avrupa'lı gençler hiç kitap okumuyor (gördüğüm kadarıyla) ve bazı konuşmalarda kitap okuyanlarla dalga geçiyorlar. (Kitap okumak hiç adrenalinli değil gibi) sizce kitap okumak bir kültür göstergesi midir? Yoksa onların diyişiyle bize dayatılan bir eziklik mi?

Not: Videoyu bulursam buraya koyacağım.
Hiç adrenalinli değil çünkü Amerikalı gençler sosyal medya, video oyunları, p*rno, fastfood-junkfood gibi mutluluk hormonunu tavan yaptıran aktiviteleri-yemekleri 7/24 tükettikleri için dikkat süreleri bir japon balığının ki kadar olmuş ki hiçbir şeyden zevk alamıyorlar veya kitap gibi uzun dikkat ve uğraş isteyen aktiviteleri yapamıyorlar. Bu yüzden böyle cahilce bir savunma üretmişler ancak bu başlı başına bir eziklik göstergesi.
Bazı insanlar farkında değil ancak internet sandıkları kadar bilgi içeren bir yer değil. Verebilecek en basit örneklerden biri tarihi kaynaklar. İnternette çoğu kitabın özetini bile bulamazsın. Bulmaya çalışırsan vaktinin yarısı seni sitede tutmak için koyulmuş clickbaitler, gereksiz uzatmalar, reklamlarla geçirirsin. Google Scholar gibi akademik yerlerin bile gayet kısıtlı olduğu açık. Kitaplar insanların bilgi birikimini yüz yıllardır gelecek nesillere aktarmak için kullandıkları bir araçtır ve bunu okumanın eziklikle uzaktan yakından alakası yoktur. Ezikliktir demek ahmaklıktır.
 
Evet kitap okumak bir ezikliktir, sen kitap okuma.

Hocam ben böyle bir şey mi dedim?
Nerenizden okudunuz, nerenizden anladınız?
Bakış açıma karşı bir görüş olduğu için açtım zaten konuyu siz ne düşünüyorsunuz diye.
Siz lütfen kitap okuyun okuduğunuzu anlama sıkıntısı çekiyorsunuz sanırım.
 
Uzun süredir kitap okumuyorum fakat net bir şekilde söyleyebilirim kitap okumak diksiyon açışından çok önemlidir konuşma şekline kadar tesir eder alışkanlık hâline getirilirse ortaya muazzam sonuçlar çıkabilir kıssadan hisse: Kitap okumak ogrenmeye acik insan işidir.
 
Kitap okumak eziklik değildir ben şahsen okuyamıyorum sıkılıyorum kim ne için okuyor orasıda var. Bilgi edinmek, dil bilgisini geliştirmek, diksiyon geliştirmek vesaire bir çok şey için kitap okuyorlar. kimisi hobi olarak okuyor. Avrupa ülkelerinde oradaki gençlerin ne dediğine bakma onların kafa yapısı farklı, mizah anlayışları farklı. sen genelinde doğru olan bir şeyi yapıyorsun bu gibi deyimleri çok takmaya gerek yok.
 
Dövüş sporları ile ilgileniyorum, adrenalini yüksek bir seviyede spor ama beni kitap okumaktan alıkoyamaz. Amerikalılar herşeye kolay ulaştıkları ve dikkat dağıtıcı zararlı dopamini fazla aldıklarından zor geliyor tabi, sosyal medya yazık etti insanları.
 
Bence bunu diyenler eziktir. Avrupa ve Amerika'da kültür kalmadı, gelenek kalmadı. Size doğrusunu söyleyeyim 30 yıla kalmadan Avrupa ve Amerika'da büyük buhranlar veya çöküşler olacak.

1715970783069.png

Ayrıca gençlerinin çoğu böyle olan ülkedeki gençleri dinlememenizi öneririm.
 

Geri
Yukarı