Kitaplar neden filmlerden detaylı?

İnsanları iyi bir kitabı okuması için 15-20 saat kadar vakit harcamaya ikna edebilirsin ama 15-20 saatlik bir filmi izlemeye ikna edemezsin. Yapımcılar 1.5 ile 2.5 saat arasında bir şeyleri anlatmaya çalışırlar, Yüzüklerin Efendisi filmleri gibi 3 saat ve üstü film sayısı da genele bakarsak çok az. İstisna sayılacak kadar iyi olmasına rağmen potansiyel izleyicilerden her film için 15-20 saat süre vermesini istesen nasıl bir karşılık alırsın sence? Büyük kısmı izlemeyecektir.

İşin bir de maddi durumu var, filmler büyük bütçeler isteyen bir duruma geldiler. Süre ne kadar uzarsa bütçe de artar, izleyecek olan kitle de o kadar azalır. Bu denklemde filmlerin neden her şeye kitaplardaki kadar detaylı yaklaşamadığını anlatabilmişimdir umarım.
 
Fimler genel olarak 2-3 saat sürüyor, bu kitaplar çok uzun. Kitabın hepsini filme uyarlamak mümkün değil, bir yerlerden feragat etmek gerekiyor.

Film çok uzun olursa izleyici sıkılır, tek seferde bitiremez filmi. Filmleri seri sayısı olarak uzatmak yapımcıların işlerine gelmiyor herhalde, bütçe nedeniyle de olabilir. Pek bütçe nedeniyle olacağını sanmıyorum bu filmler için çok para gidiyor ama elde ettikleri hasılat ile giderlerini karşılıyorlar. Çok uzun bir film serisi olursa bazı kimseler izlemeyebilir.
 
Çünkü filimlerin çoğu kitaplardan uyarlanır kitaplar roman tarzında karakterin saç telinin rengini anlatması 5 10 satır sürerken filmin sadece sana göstermesi yeterlidir eğer filmi dikkatli ve sağlıklı izler isen bu detayları kapabilirsin :D.
 
@Perçiner O işin öyle yürüdüğünü sanmıyorum. Bir ürünün genele hitap etmesi için en aptalın bile anlayacağı şekilde tasarlamak gerekiyor. Bunun "birazcık" üstüne çıkarsan Dövüş Kulübü, Başlangıç, Pulp Fiction, Interstellar gibi filmlerde olduğu gibi aradan vakit geçse bile hâlâ büyük bir oranın yakalayamadığı ayrıntılar bırakırsın. Gene istisnai olarak az sayıdaki iyi filmlerde buna tolerans gösterilir ama her film o düzeyde olmayacağı için filmlerin genel kitle açısından izlenebilirliği kalmaz. Çoğu kişinin sandığının aksine Homo Sapiens türünün ortalama zekası pek yüksek değil ve yönetmen/senaristler bunun farkında. Sadece birkaç çılgın yönetmen kendi izleyici kitlesini oluşturmayı başarabildi ama istisnalar kaideyi bozmaz diye bir söz var. :)

Mesela Yüzüklerin Efendisi kitaplarını okumamış, okusa bile sıradan izleyici/okuyucu kitlesinden olan yüzde kaçlık oran filmde Legolas'ın kar üstündeki yürüyüşünü fark etmiştir?
 
Mesela Yüzüklerin Efendisi kitaplarını okumamış, okusa bile sıradan izleyici/okuyucu kitlesinden olan yüzde kaçlık oran filmde Legolas'ın kar üstündeki yürüyüşünü fark etmiştir?
Kitaplarını okumadım, dediğin gibi Legolas karda diğerlerine göre rahat yürüyordu, sebebi neydi filmde belirtildiğini hatırlamıyorum, ona has bir özellik miydi yoksa? Sen bunu demeden önce ben de hiç neden Legolas'ın karda diğerlerine göre rahat yürüdüğüne hiç dikkat etmemiştim açıkçası.
 
@BERWAR Elf yeteneklerinden biri, hepsi için geçerli mi bilinmiyor ama Legolas gibi Silvan Elfleri (Lorien'dekiler dahil) çok hafif hareket edebiliyorlar. Kar üstünde, halat yardımıyla su üstünde (çüş) yolda yürürmüş gibi hareket edebiliyorlar.
 
Yüzüklerin Efendisi'nin kitabını okuyordum. Filmine başladım. Normalde Sıçrayan Midilli Hanı'na gitmeden önce Meriadoc çiftlikte karşılarına felan çıkardı. Filmde yok. Neden kitaplar daha detaylı oluyor? Arkadaşımın söylediğine göre Harry Potter'da da böyleymiş.
Kitabı okuma süren filmlerden daha uzun oluyor. Doğal olarak da kitap daha ayrıntılı. Harry Potter'da bir bölümünde kitapta en az 100 sayfa kaplayan bir yan olayı filme hiç koymamışlardı. Kitap kadar ayrıntı içeren tek filmi de son filmidir ki bunun sebebi iki part halinde olması :D
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı