Kız kardeşimin sigara içtiğini öğrendim

ASSASSIN0147

Kilopat
Makaleler
1
Kız kardeşimin sigara içtiğini öğrendim. 15 yaşında özel okulda okuyor, lise 2. sınıf. Ne yapacağım bilmiyorum, abim ablam yok, daha önce demişti ki benim herhangi bir sırrımı söylersen kötü olur dedi. Dolaylı yoldan benimde sırlarımı herkese yayabilir, daha kötü şeyler olabilir. Annemiz ve babamız yıllar önce boşandı, annem arada içiyordu, nasıl öğrendim derseniz odasında gördüm, bazen kokular geliyordu, anlayamıyordum. Şimdi ne yapmalıyım? Babama söylemeli miyim? Kendi aramızda mı halledelim? Şok oldum resmen hala şoku atlatamadım. Önerileriniz nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
İşte keşke herkes sizin gibi düşünse. Böyle bir düşünce yerine ''İraden yok boş yapma, iradesizsin istersen bırakırsın, ben içsem bırakırdım iradem güçlü benim'' diyenleri görünce insan sinir oluyor.

Ne güzel işte, bir kere deneyimlemişsiniz sigarayı ve ne kadar iğrenç, ne kadar çekilmez bir tadının olduğunu biliyorsunuz. Yani birde o ilk içişinizde iğrendiğiniz tad size güzel gelmeye başlıyor bir yerden sonra siz düşünün gerisini...

İnternette sigara bırakma polikliniği ile ilgili bir video bakarken görmüştüm 5-6 kişi, yıllar önce bırakmışlar ama gene başlamışlar.

Gösteriş için içenlerde var, sigarayı gerçekten sevenlerde var. Gösteriş için içenler bu Peaky Blinders gibi dizilerden özeniyorlar veya ünlü oyunculardan özeniyorlar, severek içenlerde mentolü için seviyorlar, o yorgunluğun üstüne ilaç gibi geldiği için seviyorlar, kahveyle mükemmel gittiği için seviyorlar. Yani sigara içiyorsun ve çalışırken sigara molası isteyeceksin kesinlikle, içmeyen adam mola felan istemez haliyle önüne geçiyor. Ben staj yaparken herkes sırayla sigara molasına çıkıyordu restoranda yoğunluk yokken mesela, 1 kişinin gitmesi bile çok zorluyordu bizi o anda.

Bırakılamayacak bir şey değil tabii doğru yöntemler uygulandığında kesinlikle bırakılabilir.

Evet bir kezden sonra devam etmiyor olmakla kendimi övmüyorum. Sadece ucuz kurtulduğum için seviniyorum. Belki de bunun genetik ve bünyeyle de bir ilgisi vardır bilemiyorum.

Ayrıca herkesin bazı şeylere bağımlılığı olabilir. Sağlığımıza ve hayatımıza zarar verme noktasına geldiyse artık bu hastalık boyutuna giriyor.

Şu uzmanı izlediğimde anlatımı ve söyledikleriyle etkilenmiştim. Tavsiye ederim. Diğer videolarına da bakabilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kesinlikle söylemelisin, şimdi biraz sorunlar yaşarsınız ama sonuçta kardeşsiniz atlatırsınız aranızdaki gerginliği böylece sigaradan kurtulmuş olur ama bi müdahale etmezsen sigaraya devam eder ve yazık olur, sen de seni tehtit etmesine de izin verme.

Şu videoyu izlediğimde çok etkinlenmiştim, sigaranın ne kadar boş bir şey olduğunu gerçekten gözler önüne seriyor:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Emre bey zaten bu filmde ki adamın dediklerini bizlere aktarıyor Allen Carr yöntemi dediği şey. Bu filmdeki adam ile Emre bey ikiside yıllarca sigara içmiş insanlar. En iyi bu insanlar anlar sigara içenlerin halinden diye düşünüyorum.

Şu sigaradan kurtulduğumda ilk önce Technopat'ta bir konu açacağım, sizide etiketleyeceğim gaza getirdiniz beni

Haklısın. Allen Carr zaten çok bilindik birisi. İçmeyen olarak ben bile biliyorum

Emre Bey'de su gibi anlatıyor valla adam ne anlatsa dinlerim Kendisi de 15 sene 1 1.5 paket içtiğini söylüyor.

İlk lise zamanlarımda benim çevremde içmeyen arkadaşım yoktu. Birkaçının marifet olduğunu sanmasından (herkes içiyor ben neden içmeyeyim kafası) başladığını biliyordum. İnsanlar, özellikle sigaraya asla başlamam diyen insanlar, sözünün arkasında durmamış biri olacağından korktuğundan bahanelere sığınırlar. Sigaraya başlamak için bir kıvılcım beklerler. Bir yakınının ölümü, ailevi sıkıntılar, maddi sıkıntılar vs.

İstemedikten sonra başlamıyorsun sigaraya. Bir dönem mentollü Marlboro Touch'a sarmışlığım var, fiyatı kadar tadı da iyiydi. Sonuna geldiğinde kendine zarar verdiğini anlatan bir zift tadı bırakıyor tabii ağzında.

Tavsiyem bir şekilde kardeşinle aranı düzeltip ona durumu doğru bir şekilde, tartışmaya sürüklemeden anlatman. Her zaman için nihai kararı kendisinin verebileceğini hissettir. Bir baskıya maruz kalmadığının farkında olsun. İnanın yanlış bir şeyi tecrübe etmeden doğru yola girebilecek genç sayısı çok az.

konuşmuyor benle çok hırçın çok agresif odasından çıkmıyor hafta sonları geziyor böyle devam ederse sonu ne olur inan bana düşünmek istemiyorum

Herkes gerçekten bir kereden birşey olmayacağını sanıyor, dediğiniz gibi aile ölümü gibi bir kıvılcım bekliyorlar. İçmeyi zaten istiyorlar ama ona bir bahane gerek, benimkisi ailevi kavgalar olmuştu ama şimdi kavga mavga kalmadı. Yaptığım aptallığımla kaldım ortada öyle. O mentollü sigaralar işte gençleri çok çekiyor kendilerine, mentollü sigaralar kalktığı için sigarayı bırakan arkadaşlarım oldu çevremde, normal sigarayı içemiyorlar kesinlilkle o taddan iğreniyorlar, ama bize o tad bal gibi geliyor bal...

Aynen dediğiniz gibi, denemeden o yanlışa düşmeden anlayamıyor gençler bende tecrübe ettim anca öyle anladım. ''Benim iradem güçlü ben içmem'' diyordum ama bırakamıyorum. Eğer haftasonu ise sabah 1 tane içerim, öğlen bir tane içerim, akşam 2 tane içerim 4 sigara ile tamamlarım günü genelde. Okula gideceğim zamanlar sabah 2 okul çıkışı 2 akşam 2 ile 6 sigarayla genelde günü tamamlıyorum. Yani az sigara içmeme rağmen bile o 6 sigara olmasa o günü ben bitiremiyorum yani. O akşam yemeğinin üzerine ben o sigarayı içmeliyim, o okula giderken arkadaşımla laflarken o sigarayı yakmalıyım alışmışım yani bildiğiniz ya lanet gelsin. Stajdayken hele deli gibi içiyordum, Taksim'de beni görecek tanıdık yok, öğretmen felan yok ohh ne rahat... Öğle molasına çıkmışım bitkin düşmüşüm iki adım atacak halim kalmamış, kuru fasulye pilavımı yemişim, üstüne baklavamı gömmüşüm. Çayımı alıp kapıya çıkınca yakıyorum bir sigara, ne yorgunluk kalıyor ne bir şey ilaç gibi geliyor resmen, şarjım %100 oluyor gibi.
konuşmuyor benle çok hırçın çok agresif odasından çıkmıyor hafta sonları geziyor böyle devam ederse sonu ne olur inan bana düşünmek istemiyorum
Arkadaş ortamı dediğimiz şey bu işte. Onlara uyup öyle davranıyor. Dediğim gibi bu dönemde ana baba sözü dinlememek, hırçın olmak, akşam dışarı çıkmak popüler. Banada diyorlar gece dışarı çıkamıyorsun, annen baban hiçbir yere gitmene geç vakitlerde izin vermiyor diye ama takmıyorum.

Son düzenleme:
17 yaşımda başladım sigaraya zaman içinde çok fazla içtim. Maddi boyutlarının büyüklüğü sebebi ile son 7-8 yıl açık tütün içtim. Paket içerken günde 1.5, 2 paket, açık tütün alırkende ayda yaklaşık 250 gram tütün tüketiyordum. Ara ara bırakma denemelerim omuştu ama en fazla bir hafta dayanabiliyordum. Çünkü en ufak bir durumda; çay içerken, kahve içerken, özellikle yemekten sonra aşırı istek duyuyordum ve irademin zayıflığı ya da hazır olmamam bilemiyorum, bir sigara yakıyordum sonrası geliyordu. 22 yıl bu şekilde geçti ve şu an 40 yaşımdayım. Şu andaki denememde 5 ayı devirdim ve içmeyi düşünmüyorum, isteme anları oluyor fakat süresi aşırı derecede azaldığı için bir anlıkmış gibi geliyor ama biliyorum ki bir tane içersem arkasi gelecek ve tekrar başa döneceğim ama bu yaşımda olmama rağmen 3. gün sonunda yataktan yorgun olmadan kalktığımı, bir hafta sonunda çıkmakta zorlandığım nefes nefese kaldığım bir merdiveni soluksuz çıkabildiğimi, 10 gün sonunda elmanın tadının aslında ne kadar lezzetli olduğunu, diğer zamanlarda da sigara içmek için çektiğim bir sürü garip durumu(buz gibi havada kapı önünde titreyerek sigara içmeye çalışmak vs.) düşündükçe o tek sigarayı yakmayacağımı sanıyorum. Sanıyorum diyorum, çünkü sigara ya da herhangi bir zevk verici ile bağımlılık derecesinde ilişkiniz olursa zihni ve bedensel etkilerinden tamamen kurtulunması pek söz konusu gibi gelmiyor. Herhangi başka bir dış etkenden ötürü ruhsal bir boşluk veya irade zayıflığı hasıl olduğunda o bağımlılık sığınakmış gibi geliyor. Sonuçta diyebilirim ki 17 yaşımdaki ben ile konuşabilseydim diyeceğim; "gel bakalım, derdin nedir senin? Neyin boşluğunu sigara ile doldurmaya çalışıyorsun? Özgür ve sağlıklı bir birey olabilecekken neden özgürlüğünü, üstelik para ile satın aldığın bir şey ile değiştiriyorsun."

Daha neler olacak bekleyin. Sabah uyanınca ''5 dakika daha'' diyen bir insanken bıraktığım dönem çakı gibi oldum çok kolay uyanmaya başladım. Yemeklerden aldığım lezzet 2'ye katlandı, iştahım açıldı kendime geldim, merdivenleri rahat rahat çıkmaya başladım, nefes alırken ciğerlerimin şişmediğini hissederdim bıraktığım dönem ciğerlerimi ağzına kadar doldurduğumu hissetmeye başladım kendime geldim bir. Silkelendim diyelim yani. Böyle devam edin helal olsun. Zararın neresinden dönerseniz kârdır derler, sakın ''Benim yaşım 40 olmuş artık, içsem ne içmesem ne'' felan düşünmeyin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…