Şimdi şunu soracağım bunun kültür ile ne alakası var bana bunu kısa bir şekilde açıklar mısın?
Zahmet edip daha önce ki yazılarımı okursan anlayabilirsin. Tekrar mı edeyim sana yazdıklarımı, en ince ayrıntısına kadar mı anlatayım senin anlaman için ne demek istediğim şeyleri ? Bunlara neden gerek duyarsınız ki. Çok basit şeyler anlatmak istediğim şeyleri anlamak. Yeter ki kurtarın kendinizi içinde bulunduğunuz bataklığın anlayışından. Herhangi bir kültürü kısa bir şekilde anlatamazsın. Çünkü kabaca bir kültür şöyledir, böyledir, diye kısadan kestirirsen, karşınızda ki kişi bunun nedenini sorar. Bu gayet normal bir mantığın düşüneceği bir tepki olur. Ben de az çok en uç şeyleri ilgilendiren kültürün hangi akıla hizmet ettiğini anlatmaya çalıştım. En azından hangi akıla hizmet ettiğinizin farkına varın. Belki o zaman bu sizi rahatsız edip, başka kültürleride merak etmenizi sağlar, ufkunuzu açar, genişler, ve onu kısa bir şekilde açıklayamazsınız. Gidin çok merak ediyorsanız kültür ile ne alakası olduğunu, kültür etkisini araştırın. Benim yazdıklarımı da boşverin. Genel olarak kültürleri araştırın, geçmişi içinde bulunduğun zamanı, sonra mantığınızı elinize alın en azından, bakın neler göreceksiniz sizin bile kültürünüzden daha üstün olan, daha iyi olan, daha anlayışlı olan kültürlerinde olduğunu. Gelişmek böyle ilerler.
Seni aşağılamadan zaten kendini aşağılamışsın zaten mesajın zaten gereksiz ben senin gibi gevelemeler yapmıyorum direk sana konuyu açıklıyorum yaptığın bambaşka seviye anlatılamayacak şekilde.
Direk de oldum, direkt yerine

Pardon ama ben kendi onuruna saygısızlık yapacak kadar aşağı düzeyde birisi değilim. Böbürlenmiyorum sizler gibi. Kusurlarım elbet vardır herkes gibi, ama bunun farkında olmak bile bir ayrıcalık yaratır bana. İyisi ile kötüsü, doğru ve yanlışı ile, çoğu şeyin bilincindeyim kendiminde. Bir başkasına çamur atma gereksinimde olmaz durduk yere, ama birilerini büyük sorunlar varken, her şeyi bu duruma getiren o sorunlar varken, kalkıp daha az hak edene soruşturma açma zihniyetleri görünce kendimi tutamıyorum doğal olarak. Bir insanda kusur bulmak çok zor değildir, ne de olsa kişiden kişiye değişecek derecede kusur eksikliği her insan evladında vardır. Bu sorunun temelini irdelemek, ne bileyim, bu ortak hemfikir olduğumuzu düşündüğüm ayrımcılık konusunda ki temele hizmet eden kişileri aramızda konuşmak daha doğru, daha mertçe, daha insancıl olabilirdi. Ama bunu tersine çevirmeye çalışan ben değilim burada. Bu kadarını da anlamakta zorluk çekiyorsan, senin için yapabileceğim hiçbir şey yok demektir.