Kötü bilgisayar ile bilgisayar mühendisliği okunur mu?

Belki en rahat deneyim olmayabilir ama bir noktaya kadar seni götüreceğini düşünüyorum. Kendi müfredatımdan örnek verirsem ilk sene sadece C dili ile temelleri gördük ki gayet hafif şeylerdi. Matematik, türkçe, tarih gibi dersler vardı hep. İkinci sene python gördük, onun ide'leri biraz ağır gelebilir. Onun haricinde zorlanacağını düşündüğüm tek dersimiz mobil programlamaydı ki android studio güçlü bilgisayarları bile yorabilir. Mobil programlama dersi her üniversitede yok bu arada sanırım. Ben şu anda 3. sınıfım, devamı için birşey diyemem ama bana kalırsa seni bölümün yarısına kadar götürür derim. Daha iyi bir bilgisayara geçene kadar ( yaklaşık 3 yıl i3 4.nesil 8gb ram 500gb hdd kullandım ) elinden geleni yapacaktır.
 
IDE'lerden kullanacaklarını indir derim eğer kaldırıyorsa ilk 2 sene sıkıntı yaşamazsın. RAM yetersiz kalabilir ama arka planda hiçbir şey açık tutmazsan belki işe yarar. Bende aynı bölümdeyim bu arada.
 
Okunur yahu neden okunmasın. Rame takviye yaparsın en fazla. Tasarım dediğin zaten arayüz tasarım aşırı kaynak istemez. Temiz Windows 10 kurarsın fanını macununu iyi ayarlarsın yeni PC alana kadar her türlü işini görür. Yeni PC alsan elbette işlerin daha akıcı daha güzel olur. Ama şu anda kesinlikle şart değil. Sadece zorlayacak biraz. Ama her türlü ide ile de çalışacaktır.
 
Çok rahat okursun. Bilgisayar mühendisliklerinde kodlamalık bir şey yok. Açıyorlar slaytı okuyorlar sınavda test oluyor bilgisayara bile gerek yok. Ha kendini geliştiremezsin o sıkıntı olur. Kendin kendimi geliştireyim duzenli kodlama yapayım diyorsan güzel bir bilgisayar al.
 
Okunur. Okunmaz diyen böyle bir pc ile hiç kodlama yapmamıştır fakat ram ini yükseltmen iyi olur. Boş ram slotun varsa bir 4gb daha arttır. Paran olduğu zaman da güzel bir sistem dizersin kendine.
 
Windows 10 açar 4. nesil işlemci. Ekran kartı tasarım yapmayacaksan çok önemli değil. Ram 8 gb olsun daha kolay olur, bilgisayar daha ferah çalışır ama zorunluluk değil. SSD takmanı da öneririm çok pahalı olmayan 500gb bir sata ssd takınca bilgisayarı baya hızlandırıyor. Eski bilgisayarlarda sanki jet motoru gibi oluyor.
 
Bilgisayar mühendisiyim, rahat rahat okunur ama ssd takviyesi yaparsanız daha rahat edersiniz. Bölümde yazdığınız çoğu kod çok hafif olacak, kullanacağın IDE leri kaldırmaz demişler ama, iş yerinde vscode(her kodlama dilini yazabileceğiniz güçlü bir araç) kullanıyoruz rahat rahat kullanırsın. (dip not: Android studio da sorun yaşayabilirsiniz biraz ağırdır kendisi)
 
Ben 1993 ile 1996 arası Bilkent proğramlama bölümüne gitmiştim. Bizim zamanımızda C ve C++ dışında, biraz Cobol, biraz Fortran falan. 4 MB hafıza Borland için gerekirdi. Tabi şimdi bu diller çok değişti, yeniler Photon falan, bunların bazıları Windows 7 ile çalışmıyor artık. Okul sonuna kadar 4 yada 5 yıl desek, Windows 10 son kullanım 2025. Yani Windows 11 kullanmak zorundasınız, dolayısı ile TPM destekleyen bir cihaz almanızda fayda var. Şu çıkan Downfall açığı 11. jenerasyon ile 6. jenerasyon arası bütün işlemcilerde %30 hatta %50 kayıp yaşatacak, Mart 2023 mikrokodu yüklendikten sonra. Demek istediğim, size en azından 12. jenerasyona sahip bir bilgisayar lazım. Ama eliniz sıkışık ise, müsait olana kadar, dersler ilerleyene kadar, elinizdeki ile idare edebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Şahsen sana çok sorun çıkarmaz o laptop. Bende de o laptopa benzer 2 laptop vardı ve beni çok rahat kodlamada falan filan götürüyorlardı. Düşük güçlü laptoplarda RAM'in hepsinin harcanmasını önlemek için Chrome her zaman Effiency Mod da çalışır. Yani 2 sekme açıyorsan eğer ilk açtığın sekme bir nevi uyku moduna girer ve bilgisayarın rahatlar. Ama hardiskin HDD olması dezavantaj en azından SSD upgrade yapmanı öneriyorum. Nedeni ise işine ne kadar odaklansanda yavaşlıklar donmalar senin düşünceni başka yere yönelmesine sebep olacaktır. Eğer tek SSD upgrade yapacaksan sana 128 GB yeterde artar. Daha yükseğine gerçek yok. Eski 2 bilgisayarıma aynı upgarede-i yapmıştım ve rahat rahat çalışıyorlar. RAM ise eğer laptopu değiştirmeyeceksense ileride upgrade yapılması lazım. Konfor meselesine gelirsek o laptopa alışmışsan veya tam işine odaklandığın takdirde o fanın sesini sen duymayacaksın. Bunu ben yaşamış olduğumdan söylüyorum saatlerle laptopumu 100% fanda kullandığım olmuştur ve ilk başta anormal bir şey gibi gözüksede sonradan alışıyorsun. O laptopta aynı anda hem kodunu yazarsın hem uzaktan dersin varsa o dersi dinlersin hem de Chrome-da gmailine bakarsın veya video izlersin. Amma 200 - 300 TL falan SSD'ye harcaman lazım.
 

Geri
Yukarı