Kötü şeyleri bilmeseydik kötülük olmazdı

Tabii ki. :) İyinin veya kötünün ne olduğunu öğretmemize gerek yok. Zaten bir insan nasıl yetiştirilirse ona göre yaşar. Örneğin davranışın iyi olmadığını bilmeden de yaşayabilir.
Yani birine "şunu yap, bu iyi bir şey" demek yerine sadece "şunu yap" mı denilmesini söylüyorsunuz?

Tabii ki ben bunu desteklemiyorum, örnek olarak verdim.
Teoride bana da biraz da olsa mantıklı geldi fakat uygulamada böyle bir şeyin hiç şansı yok. Toplumda itaat etmeyecek olanlar istenilen davranışı yapmadığında bile insanlara öğretmediğimiz iyi-kötü karşılaştırması ortaya çıkıyor. Başka bir davranış yapmaktan da söz etmiyorum. Direkt istenilen şeyin yerine getirilmemesinden söz ediyorum.

Bence mantıklı. Bazen kötülük yapan bir kişiyi medya haber yapınca çok geçmeden daha fazla kişinin aynı kötülüğü yaptığını görebiliyoruz. Demek ki önceden bu kötülük diğerlerinin aklına gelmemişken medya sayesinde onlar da yapma hevesine giriyor.

Şöyle bir örnek vereyim. Örneğin ciddi bir toplantıdasınız. O anda hata yapmamak için üzerinizdeki stresin ve heyecanın da etkisiyle aklınıza tuhaf düşünceler gelmeye başlıyor. Bu düşünceler, sizin konuşmanızı etkiliyor. Bunlar hem iyi hem kötü düşünceler olabilir. Bunu yaşayan bilir.

Peki bir de şu açıdan değerlendirelim. Eğer insanlar iyi yetiştirilseydi yani kötü şeyleri bilmeseydi bu durumda aklına kötü düşünceler gelir miydi? Tabii ki gelmezdi, çünkü onu bilmiyor. Böyle bir tartışma başlatıyorum.

Kötülük insanın doğasında olan bir duygudur, insanlara kötülük denilen bir "kelime" öğretilmese bile zamanla o anlam taşıyan bir düşünce ortaya çıkardı.

Kötülük insanın doğasında olan bir duygudur, insanlara kötülük denilen bir "kelime" öğretilmese bile zamanla o anlam taşıyan bir düşünce ortaya çıkardı.
Bu katılınabilecek bir görüş değil. Bunun sebebi hatalı bir cümle olması. Mantıken bir insan öğrendiklerinden kötülük çıkarabilir. Bu doğrultuda bir insan iyi şeyler öğrenirse kötülüğü bilmez.

Kötülüğü öğrenmese bile yine yapardı, sadece ne yaptığının farkında olmasa bile psikolojik olarak durumdan duruma değişen bir duyguya girerdi zaten çoğu insanin çoğu durumda kötülük yapmasının sebebi bilişsel uyumsuzluk

Bilişsel uyumsuzluk kısaca davranışları ile inançları arasında ki tutarsızlığa tahammül edememek bu sebepten ötürü bir insan ne kadar iyi olsa bile kötülük yapar.

Evrimsel süreçle gelen rekabet ve diğer şeyleri yok saymak demek oluyor bu, bu duruma kafa yormak bu süreci yok sayar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı