Kontrol kalemi ile topraklamayı öğrenmek

Orkun12

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar, XX forumlara bakıyorum biri diyor kontrol kalemi ile topraklamayi kontrol ederken isik yaniyorsa topraklamada sorun var demektir diyor. Bir diğer kişi ışık yanarsa sağlamdir diyor hangisi doğru?

Kontrol kalemi ile topraklama ölçülemez. Avometre alman gerekiyor. Ucuz 55 lira bandında olan ürünler işini görür. YouTube'de videosu var, alırsan yaz yardımcı olurum yine. Kontrol kalemi ışığı yanarsa kaçak olduğunu anlarsın. Sıfırlama işlemi yapılmış olabilir, sağlıklı ve gerçek topraklama basit ve net olarak sadece cihaz ile ölçülebilir.
Technomax Dijital Avometre Multimetre Ölçü Aleti Akım Volt Amper Ölçer Avometre Akım Elektronik Ölçü Aleti Fiyatı, Yorumları - TRENDYOL

Merhaba. Bir kontrol kalemi sadece kabaca elektrikteki faz ucu elektriğinin veya elektrostatik elektriğin kasada o anda var olup olmadığını bize belirtebilir. Ancak bir faz kaçağının ciddiyetini veya var olan statik elektrik kaçağıyla topraklama noktasının topraklanmadaki bu sağlığını veya bu sıkıntının ciddiyetini çok net bize belirtemez. Topraklama noktasının sağlığı MEGER tescilli cihaz markası gibi topraklama test ölçüm cihazlarıyla elektrikçilerle topraktan prob uçlarıyla testi yapılarak belirlenebilir. Statik elektrik yerine elektrikteki faz kaçağı kasada olursa zaten otomatlar ve kaçak akım rölesi düşer, statik elektrikten ayrımı bu açıdan çok net olur. Elektrostatik elektrik kaçağı kasada varsa sigorta ve kaçak akım rölesini atamaz, ancak çok uzun vadede PC bileşenlerine mutlaka iç zararları verebilir. Kolay gelsin.

Elektrikçi geldi sigorta panosunda toprak kapblosunda kontrol kalemi tuttu ve ışık yandı topraklama var dedi. Prize tuttu gene ayni oldu topraklama var dedi. Benim sorunum bilgisayar ile alakali input lag diye geçiyor topraklamadan şüpheleniyorum o yuzden elektrikçi çağırdım bende internetten baktım çoğu kisi kontrol kalemi yanarsa topraklamada sıkıntı olduğunu iddia ediyor.

Evet, internette kontrol kalemi kontrolüyle ilgili olarak yazılan bu bilgiler kesinlikle doğrudur, şimdiye kadarki yaptığım kişisel yorumlarımda ben de bu şekliyle belirttim ve yazdım. Topraklama kablosunda kontrol kaleminin ışığının hafifçe yanması demek; bu hatta makina, cihaz, vb. topraklanmalarından toprak hattındaki topraklama levhası, kazığı, kopma durumu olmayan bina iç topraklama iletkeni iç iletkenliği, vb. ile gereğince topraklanamaması, iletilememesi veya bu topraklanmanın bu topraklanma noktasında çok sağlıklı olamaması demektir. Örneğin topraklama yapılan bu noktadaki toprak çok kuruysa bu toprakla ilgili takviyeli iletkenliği artıracak bazı önlemlerin (özel katkıların toprağa katılarak)) alınması da söz konusudur. Eğer bu topraklanma çok sağlıklı olsaydı kontrol kalemi ucu toprak hattı iletkenine, masaüstü PC kasasına, vb. tutulduğunda kesinlikle yanamazdı, bundan kesin emin olmak gerekir. Eve kontrol amaçlı gelen elektrikçinizin yetkili bir elektrikçi olup olmadığından emin misiniz? Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Evet, internette kontrol kalemi kontrolüyle ilgili olarak yazılan bu bilgiler kesinlikle doğrudur, şimdiye kadarki yaptığım kişisel yorumlarımda ben de bu şekliyle belirttim ve yazdım. Topraklama kablosunda kontrol kaleminin ışığının hafifçe yanması demek; bu hatta makine, cihaz, vb. topraklanmalarından toprak hattındaki topraklama levhası, kazığı, kopma durumu olmayan bina iç topraklama iletkeni iç iletkenliği, vb. ile gereğince topraklanamaması, iletilememesi veya bu topraklanmanın bu topraklanma noktasında çok sağlıklı olamaması demektir. Örneğin topraklama yapılan bu noktadaki toprak çok kuruysa bu toprakla ilgili takviyeli iletkenliği artıracak bazı önlemlerin (özel katkıların toprağa katılarak)) alınması da söz konusudur. Eğer bu topraklanma çok sağlıklı olsaydı kontrol kalemi ucu toprak hattı iletkenine, masaüstü PC kasasına, vb. tutulduğunda kesinlikle yanamazdı, bundan kesin emin olmak gerekir. Eve kontrol amaçlı gelen elektrikçinizin yetkili bir elektrikçi olup olmadığından emin misiniz? Kolay gelsin.

Vaktini ayırıp yazdığın için teşekkür ederim. Benim sorunum bilgisayar ile alakalı input lag diye geçiyor Türkçe olarak giris gecikmesi bilgisayarımın faresi geç tepki veriyor sorun kesinlikle elektrik emi/rfi kaynaklı. Bununda en guzel yöntemi topraklama çözüm yöntemi topraklama yani öyle deyim. Bu sorun bende 3/4 aydır var daha öncesinde böyle bir problemim yok. Elektrikci arkadaş bir cihazla ölçtü ve topraklama var fakat işlevsiz görevini yerine getirmiyor dedi. Ayni dükkandan günler sonra birini çağırdım oda kontrol kalemi ile baktı "bak ışık yanıyor topraklama var" dedi :))) bende dedim sizin dükkandan birisi cihazla ölçtu ve olmadığını sorunlu olduğunu soyledi dedim yeni elemandir o dedi :D internetten baktım ve topraklama da elektrik olmamasi ışık yanmamasi gerektiğini öğrendim bir de buraya yazayım dedim.
Yani topraklamaya ne olmuş olabilir? yerin dibine çakılan demir bağlantıları kopmuş olabilirmi? veya bi yerde kopma felanmi var cunku 3 ay once boyle bir sorun yoktu maruz görün bu konular hakkında hic bir fikrim yok

"Monitörün iç elektronik aksamının hızına bağlı yaşanan gecikmedir. Düşük ya da yüksek, her monitörde bir Input Lag değeri vardır." (1. linkten alıntıdır)

Hocam, "İnput lag" PC donanımının kendisi ile yani donanımla direk ilgili olup PC topraklaması konusuyla uzaktan yakından ilgisi yoktur. Ancak masaüstü PC'nin topraklanması çok zayıf veya olmadığında masaüstü PC'lerde uzun zamanda PC bileşenlerine zararların gelebilmesi riski ise risk olarak her zaman vardır. Topraklamanın binalardaki çok sağlıklı olup olmadığı kontrol kalemiyle değil MEGER denilen tescilli markalı topraklama ve test ölçüm cihazlarıyla yapılır. Eskiden bir bond çanta içinde epeyce büyük ebatta olan cihazlar günümüzde değişik markalarda bir avometrenin ebatında küçültülmüştür. En az 3 ayrı noktadan ölçüm elektrotları toprağa gömülüp topraktaki omaj ölçümü yapılarak bu topraklama ölçümündeki topraklanma omaj değeri ölçülür. Bir kontrol kalemiyle bu ölçüm yapılamaz, sadece elektrikteki faz ucu veya statik elektrik olup olmadığı kontrol kalemleriyle ölçülebilir. Kolay gelsin.

Yanılıyorsun sorunun bilgisayar ile yakından uzaktan alakasi yok sorun tam olarak EMİ/RFİ. hatta sana şöyle söyleyeyim bilgisayarımı arkadaşıma götürdüğüm zaman sorun tamamıyla ortadan kalkıyor 😀
Emi/rfi klipslerim var parazit sinyal önleyici bir nebzede sorunu hafifletiyor ama tamamıyla ortadan kaldırmıyor. Rfinin en büyük düşmanı topraklama ve benim topraklamam sorunlu. İlgin alakan için teşekkürler hoşça kal.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı