Çözüldü Kullanılabilir RAM miktarı eksik görünüyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Atılay

Megapat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Merhabalar, dün son Windows güncellemesini yapıp anakartımın son BIOS sürümünü yükledim ancak güncellemeden sonra BIOS ekranında iki belleğimin de görünmesine rağmen fiziksel bellek miktarı 8 GB olarak gözükmeye başladı. Bilgisayarı açtığımda da görev yöneticisinde 16 GB bellek olarak görünüyor ancak kullanılabilir ve donanıma ayrılmış miktarlar 8'er GB şeklinde gözüküyor.

Sistem özelliklerimse şu şekilde;
  • Işlemci Ryzen 5 1500X.
  • Anakart MSI B350 PC Mate.
  • Ekran kartı MSI RX580 GAMING X+
  • RAM Kingston HyperX Predator 8x2 3000MHz CL15.
  • Corsair Force LS 240 GB SSD.
  • Seagate Barracuda 1 TB HDD.
  • Cooler Master MasterWatt Lite 600W 80+
Yaşadığım sorunun görsellerini de ekledim.

AIDA Raporu

Dosya Ekleri

• IMG_20201112_015342.jpg
    IMG_20201112_015342.jpg
    240 KB · Görüntüleme: 105
  • IMG_20201112_020229.jpg
    IMG_20201112_020229.jpg
    211,1 KB · Görüntüleme: 104
  • Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    16,3 KB · Görüntüleme: 106
  • Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    8,8 KB · Görüntüleme: 99
  • Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    11,4 KB · Görüntüleme: 86
  • Screenshot_4.png
    Screenshot_4.png
    11,1 KB · Görüntüleme: 97
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Ram'leri tek tek dener misiniz?
Hemen deniyorum.
Bellekleri az önce teker teker ve farklı slotlarda denedim, belleklerden bir tanesi tüm slotlarda sorunsuz çalışırken diğerini A2 ve B2 slotlarından birine taktığımda sistem açılmadı.
Hemen deniyorum.
Bellekleri az önce teker teker ve farklı slotlarda denedim, belleklerden bir tanesi tüm slotlarda sorunsuz çalışırken diğerini A2 ve B2 slotlarından birine taktığımda sistem açılmadı.
@exTypen
RAM'leri teker teker denediğimde bir sorunla karşılaşmıyorum, ikisi de görünüyor ancak ikisini birden taktığımda 16 GB yerine 8 GB olarak gözüküyor. Format attım, BIOS resetledim fakat hala bir sonuç alamadım.
@Recep Baltaş @Ali Güngör
Yaklaşık 4 gündür bu sorunla uğraşırken çözüme yabancı forumlar aracılığıyla aşağıdakileri yaparak ulaşabildim;
  • Öncelikle BIOS pilini çıkarttım, 5-10 saniye bekledikten sonra tekrar taktım.
  • RAM'leri çıkarttım, pinleri temiz bir silgiyle çok hafif şekilde temizledim ve anakartın RAM slotlarını bir sulu boya fırçası ile hafifçe temizledim.
  • İşlemciyi çıkartıp termal macunu yeniledim ve işlemci soğutucuyu takarken çok sıkmamaya özen gösterdim. (soğutucunun vidalarının çok sıkılması bu duruma yol açabiliyormuş)
Umarım benimle aynı sorunu yaşayan arkadaşlara yardımı dokunur.
Ram'leri tek tek dener misiniz?
Hemen deniyorum.
Hemen deniyorum.
@exTypen
RAM'leri teker teker denediğimde bir sorunla karşılaşmıyorum, ikisi de görünüyor ancak ikisini birden taktığımda 16 GB yerine 8 GB olarak gözüküyor. Format attım, BIOS resetledim fakat hala bir sonuç alamadım.
@Recep Baltaş @Ali Güngör
Yaklaşık 4 gündür bu sorunla uğraşırken çözüme yabancı forumlar aracılığıyla aşağıdakileri yaparak ulaşabildim;
  • Öncelikle BIOS pilini çıkarttım, 5-10 saniye bekledikten sonra tekrar taktım.
  • RAM'leri çıkarttım, pinleri temiz bir silgiyle çok hafif şekilde temizledim ve anakartın RAM slotlarını bir sulu boya fırçası ile hafifçe temizledim.
  • İşlemciyi çıkartıp termal macunu yeniledim ve işlemci soğutucuyu takarken çok sıkmamaya özen gösterdim. (soğutucunun vidalarının çok sıkılması bu duruma yol açabiliyormuş)
Umarım benimle aynı sorunu yaşayan arkadaşlara yardımı dokunur.

Son düzenleme:
Çözüm
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı