Kullanışlı Linux uygulamalarınız nelerdir?

Ya bu terminal komutlarını yazmayı öğrensem, ben böyle dünya kadar komut geliştiririm ki. Baksana alt tarafı, dizinleri for döngüsü ile tarıyor ve cd çalıştırıyor eşlenen ile :D.
Aşırı basite indirgiyorsun. Fuzzy finding sıradan for ve if else'den fazlası. Sık kullanılan directoryleri, diğer directorylerden daha önce açıyor. Ayrıca aynı isme sahip directoryler arasında da dolaşabiliyor.

Örneğin;
Downloads/Folder1, Documents/Folder1 ve Documents/Folder2 olsun. Sen z fold dediğinde, bu üç klasör arasından önce en sık girdiğine gönderiyor. Bu klasörlerden birinin içerisindeysen ve tekrar z fold, en sık kullandığından, en az kullandığına doğru aralarında dolaşıyor. Eğer parent folderdan ayırt etmek istersen bu klasörleri, z doc fold dediğinde, Documents/Folder1 ve Documents/Folder2 arasından en sık girdiğine cd yapacak. Basit bir for döngüsünden ibaret değil kısaca.

Birazcık kötü bir terminal emülatörü. Konsole daha güzel yani.
Top down bir terminal emülatörü. Aşağıda açık kalmıyor. Single window ve multi tab kullanıyor. Bunun artısı basit bir kısayolla zaten aktif olan terminal pencerene erişiyorsun. Hızlı terminal kullanımı için kısaca.

Aşırı basite indirgiyorsun. Fuzzy finding sıradan for ve if else'den fazlası. Sık kullanılan directoryleri, diğer directorylerden daha önce açıyor. Ayrıca aynı isme sahip directoryler arasında da dolaşabiliyor.

Örneğin;
Downloads/Folder1, Documents/Folder1 ve Documents/Folder2 olsun. Sen z fold dediğinde, bu üç klasör arasından önce en sık girdiğine gönderiyor. Bu klasörlerden birinin içerisindeysen ve tekrar z fold, en sık kullandığından, en az kullandığına doğru aralarında dolaşıyor. Eğer parent folderdan ayırt etmek istersen bu klasörleri, z doc fold dediğinde, Documents/Folder1 ve Documents/Folder2 arasından en sık girdiğine cd yapacak. Basit bir for döngüsünden ibaret değil kısaca.
Hocam yapılmayacak şey değil gibi bence. Bilmiyorum bana o kadar zor gelmedi. Temelini atsan, geliştirirsin gerisini.

Ben nasıl program çıkartacağımı bilmiyorum, yoksa güzel güzel böyle komut programları yazarım.

Tamam dizinleri getiren komutu ben geliştirmedim de yapamam da ama onun sağladığı imkanları kullanırız. Örneğin en çok kullanılanları seve dosyasın kaydeder, çekeriz öyle.

Yapılmayacak şey değil zaten. Yapmış birileri. Ama olay hop bi tane döngü yazıyosun if kullanıyosun directory eşleşiyorsa giriyorsun değil yani.
Hocam o değil de ama o işte aslında. Sadece daha da geliştireceksin o kadar. Örnek en çok kullanılanı save dosyasına alırsın zaten. Sonuçta dictionary, diziler, json yapıları var. Olmadı z folder1 next argümanını girersin, (tabii çoklu parametre), diğer klasörü tarar falan. Yapılır yani.

Hatta bir de dökümantasyon yazarsın, süper olur. Ben deneyim ya. Güzel şeyler çıkartırım belki.

BoxBuddy distrobox kullanmayı oldukça kolaylaştırıyor.
Bir de dün artık çaresizlikten Flameshot kurdum. Bir süredir KDE Plasma kullanmadığım için Spectacle'ın yokluğunu hissettim.
Ve Gnome Boxes özellikle flathub'dan kurduğum için mi bilmiyorum ama çok pratik oluyor.
Hocam Gnome Boxes uygulamasini, dagitimlarin kendi paket yoneticileri ile yuklemenmesi daha iyi olmaz mi? Cunku izolasyon yapiyor ya flatpak, ondan ekstra bir ortam olusturuyor ve depolama alanini fazla fazla tuketiyor.

Hocam GNOME boxes uygulamasini, dagitimlarin kendi paket yoneticileri ile yuklemenmesi daha iyi olmaz mi? Cunku izolasyon yapiyor ya flatpak, ondan ekstra bir ortam olusturuyor ve depolama alanini fazla fazla tuketiyor.

USB yönlendirme flatpak ile kullanınca çalışmıyor o zaman evet dağıtımın paket yöneticisi daha mantıklı olabilir. Kullanıma bağlı.
Ama depolama kısmına gelince benim gibi zaten Flathub kullanan kişiler için bir farkı olacağını sanmıyorum.

USB yönlendirme flatpak ile kullanınca çalışmıyor o zaman evet dağıtımın paket yöneticisi daha mantıklı olabilir. Kullanıma bağlı.
Ama depolama kısmına gelince benim gibi zaten Flathub kullanan kişiler için bir farkı olacağını sanmıyorum.
Neredeyse her program için 300MB - 400MB hatta 1 GB bile ekstra bağımlılık indirebiliyor yani. Kurulması da indirme yüzünden bekletiyor.

yazılmamışlardan:

Double Commander - Total Commander klonu, çok fonksiyonlu bir dosya yöneticisi.

mc - Midnight Commander: terminal için NC (Norton Commander) dosya yöneticisi klonu.

Obsidian - Yazı yazmak ve not almak için. Çoğu not alma uygulaması, kendi formatını kullanıyor ve notlarınız "esir alınmış" oluyor. Obsidian ise notları .md olarak açık formatta tutuyor. Ayrıca, notlar arasında da Wiki şeklinde linklemek de mümkün, kendi kişisel Wiki'nizi yaratabiliyorsunuz. (Flathub)

LocalSend - Network'de dosya paylaşımı için, Apple ekosistemindeki Airdrop gibi. (Flathub)

KeePassXC - password manager.

timeshift - sistem yedekleme için.

rdfind - duplicate dosyaları bulmak için, (komut satırı).

Krita; Krita gerçekten çok kullanışlı, süper çizim yapma aracıdır. Üstüne tanımam. Yıllardır kullandığım, çok memnun kaldığım bir yazılım. Kullanıyorum hala.
Çünkü kurulumu bile yok, direkt kullanabilme şansınız var yani. O zahmetsiz bir araç.

KdenLive; Çok bir video editörü. Biraz arayüzü kötü ama kullanım açısında çok pratik ve kolay. Hiç zorlanmadan cut, efekt atabilrsiniz. Bunu da çok kullandım ve kullanıyorum hala.

ssh; Bu komut ile sunucunuza bağlanıp, ayar çekebilirsiniz. ssh root@ipAdresiniz yazıp, kolayca sunucunuza bağlanabilirsiniz. Bu kadar basit olmasından ötürü, çok kullanışlıdır.

Fluent Reader; YouTuber'ları, Technopat'ı, başka forum sitelerini, haber sitelerini, blogları ve aklınıza. gelebilecek birçok şeyi, tek bir yerden takip etmenize yaran bir RSS yazılımı. Modern tasarımı olması da çok iyidir.

VSCode; Bence bundan iyi bir kod editörü yok dünyada.

Menu Editor (MenuLibre); Uygulamaları, uygulama kategorilerinin kısayollarını düzenlemeye ve kısayol oluşturmaya olanak sağlayan, arayüzü güzel bir yazılımdır.

Genymotion; Kullanımı yine basit, ücretsiz bir Android Emülatör. Tek eksiği Xbox kontrolcüsü bağlanmıyor yani. Denedim çok uğraştım, yapamadım. Genelde bayağı hızlı açıldığından ve bir sürü cihazın temel ekran yapılandırması olduğundan, oyun ve yazılım geliştirme de çok iyi diyebiliriz. Çünkü aynı temel Android'den bir sürü cihaz oluşturmanıza olanak sağlıyor.

Kron4ek Wine Sürümleri; Ben bunu şöyle tanımlarım, orijinal Steam Proton'u mesela direkt Lutris'de kullanabilirsiniz. Ya da başka özelleşmiş diğer Wine sürümleri de vardır. En güncel Wine sürümlerini bile Lutris'in runnler'ına ekleyebilrsiniz ve sisteminize Wine yüklemeye de gerek olmaz.

XDM; Bir indirme yöneticisi.
JDM; Başka bir indirme yöneticisi ve indirme yöneticileri arasında en gelişmiş olanıdır.

Evince; Sadece bir okuyucu ama böyle sade, böyle güzelini göremedim daha.
Okular; Yeni keşfettiğim PDF görüntüleme ve düzeneleme aracı. Evince'de gelişmiş. İkisi de sistemde durması iyi olur zaten, yer kaplamıyorlar bile.

Draw IO: Gelişmiş diyagram ve akış şeması oluşturma aracıdır. Diyelim çalışma planı yapacaksınız, algoritma adımlarınız şekillendirecekseniz ya da proje yapacaksını, Draw IO bunları görselleştirme de çok yardımı olur.

Geary; Geary çok güzel bir email istemcisidir. Çok sade ve çok kullanışlı, sistem bildirimlerinde yeni postalarını gösterir. Üzmez sizi.

Slimbook Battery Optimizer; Tıpkı Windows'taki gibi görev çubuğunda güç planı seçmeye yarayan bir güç planı uygulayan program. Laptoplar için güzel ve pil ömrünü uzatabiliyor günlük kullanımda.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı