Kuryelik yapılır mı?

1.3 Multijet

Picopat
Yer
Mersin/Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Amele
Selam 19 Yaşındayım, lise mezunuyum üniversite düşünmüyorum, ocakta askerlik Muayenem var yani 2026 da askere gideceğim, sorum askerden sonrası için, askerden dönünce 20 veya 20,5 bir ihtimal 21 olacağım, ehliyetim yok ve motor tecrubemde yok, planım şu şekilde, askerden gelince bir motor almak ve taksidini odeyinceye kadar sıklıkla o motoru kullanmak ve herhangi bir işte çalışmak, 1 yıl içerisinde motorun taksidini ödeyip motora alışıp daha sonra kuryeliği başlamayı düşünüyorum, sabit bır işte çalışmayı sevmiyorum, gezerek çalışmak daha çok hoşuma gidiyor, sosyal hayatım 21.00'dan sonra girdiğim oyunlar, aile ile aram çok yok (ayrı eve çıkmayı planlıyorum kuryelikle beraber), şu anda günde 13 saatimj bir iş için mahvediyorum, birilerinin altında ezilerek 3 kuruşa calismaktan gerçekten bıktım, 12 yaşından beri çalışıyorum, motorları severim ama hiç motorum olmadı ailem karşı olduğu için, benim gibi sosyal hayatı, aile ilişkileri sıfır olan ve küçük yaşlardan itibaren çok ağır işlerde çalışmış birine bu mesleği önerir misiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Selam 19 yaşındayım, lise mezunuyum üniversite düşünmüyorum, ocakta askerlik muayenem var yani 2026 da askere gideceğim, sorum askerden sonrası için, askerden dönünce 20 veya 20,5 bir ihtimal 21 olacağım, ehliyetim yok ve motor tecrubemde yok, planım şu şekilde, askerden gelince bir motor almak ve taksidini odeyinceye kadar sıklıkla o motoru kullanmak ve herhangi bir işte çalışmak, 1 yıl içerisinde motorun taksidini ödeyip motora alışıp daha sonra kuryeliği başlamayı düşünüyorum, sabit bır işte çalışmayı sevmiyorum, gezerek çalışmak daha çok hoşuma gidiyor, sosyal hayatım 21.00'dan sonra girdiğim oyunlar, aile ile aram çok yok (ayrı eve çıkmayı planlıyorum kuryelikle beraber), şu anda günde 13 saatimj bir iş için mahvediyorum, birilerinin altında ezilerek 3 kuruşa calismaktan gerçekten bıktım, 12 yaşından beri çalışıyorum, motorları severim ama hiç motorum olmadı ailem karşı olduğu için, benim gibi sosyal hayatı, aile ilişkileri sıfır olan ve küçük yaşlardan itibaren çok ağır işlerde çalışmış birine bu mesleği önerir misiniz?

Kuryelik cidden guzel bir meslek ben 1 ay boyunca çalıştım çalıştığım yerde motoru çalıştığım yer veriyordu sadece ehliyet istiyordu yani 1 ayda 35 k aldım.

Kuryelik cidden guzel bir meslek ben 1 ay boyunca çalıştım çalıştığım yerde motoru çalıştığım yer veriyordu sadece ehliyet istiyordu yani 1 ayda 35 k aldım.
Ben patron kurye usulü yapmayı düşünüyorum, kendi motorum ve kendi sirketimle, hem yaparken motovlog çeker, alsamlarida oyun yayınları yaparım rahatça, aile ile bırak yayını oyun oynamak bile işkence.

Hocam kısa vadede iyi para kazanabilirsiniz, ama uzun vadede kendinize yazık edersiniz. Kuryeliğin zaten geleceği yok bunu görmek zor değil, yani bu işi kaç sene götürebilirsiniz ki? Zaten aile evinden de ayrılırsanız birikim yapmanız epey zorlaşır malum Türkiye şartları. Biraz kendinize yatırım yapmanız gerekiyor bence, ileride elle tutulur bir mesleğinizin olması sizi çok rahatlatır. Bunu okulla da yapabilirsiniz bir yandan kuryelik yaparken farklı şekillerde de, ama aklınızın bence hep bir köşesinde olsun.

Hocam kısa vadede iyi para kazanabilirsiniz, ama uzun vadede kendinize yazık edersiniz. Kuryeliğin zaten geleceği yok bunu görmek zor değil, yani bu işi kaç sene götürebilirsiniz ki? Zaten aile evinden de ayrılırsanız birikim yapmanız epey zorlaşır malum Türkiye şartları. Biraz kendinize yatırım yapmanız gerekiyor bence, ileride elle tutulur bir mesleğinizin olması sizi çok rahatlatır. Bunu okulla da yapabilirsiniz bir yandan kuryelik yaparken farklı şekillerde de, ama aklınızın bence hep bir köşesinde olsun.

Hocam kuryeliğin geleceği nasıl yok sadece kurye sayısı artıyor.

Hocam selamlar,

Biraz kendi tecrübemden bahsetmek istiyorum. Ben de sizin gibi bu işe merak saran ve uzun süre araştırma yapan biriydim. Pandeminin sona erdiği 2022’den bu yana sürekli araştırdım. O sırada başka bir işte çalışıyordum ama kuryelik hep aklımdaydı. En sonunda şahıs şirketi açtım, evrak işlerini hallettim, muhasebeciyle anlaştım ve Trendyol GO'ya başvurdum. Ancak yaklaşık 1 ay beklememe rağmen hiçbir geri dönüş alamadım.

Ben de fazla beklemeden harekete geçmek istedim. Yemeksepeti o dönemde hemen alım yaptığı için başvurdum ve direkt başladım. İlk günler heyecanlıydım, paket atmak keyifli geliyordu. Daha önce Migros’ta kasiyerlik yapmıştım, tempolu çalışmaya biraz alışkındım ama kuryelik gerçekten bambaşka bir seviye. Fiziksel olarak çok daha zorlayıcı.

Bu işte durmak yok hocam. Sürekli yoldasın, sürekli tetikte olman gerekiyor. Hem kendi hatan hem de başkasının hatası seni kazaya sürükleyebiliyor. Nitekim ben işe başladıktan ilk hafta içinde bir arabaya arkadan çarptım.

İstanbul’da çalışıyordum. E-5 trafiği, rezidanslar, AVM’ler derken iş bir süre sonra insanı ciddi şekilde yoruyor. Daha 2. günümde AVM’lerden bıkmıştım. Restoranı bul, güvenliklerle uğraş, sitelerde yürüyüp katlara çık derken zaman geçiyor ama bir yandan da aşırı yoruluyorsun.
İlk haftamda su içmeyi bile unutuyordum.
Bu arada uzun saatler motosiklet üzerinde kaldığın için bel ve sırt ağrıları da kaçınılmaz oluyor, bunu da söylemeden geçmeyeyim.

💸 Kazanç kısmına gelirsek:

“Günde en az 10 saat çalışırım” diye başladım. Ama ilk 10 saatte sadece 20 paket atabildim. Bu da ciddi moral bozukluğu yaşattı. Kazanç olarak da 1600–2000 TL civarı geçmişti elime.

Bunun temel nedeni: Yemeksepeti seni sadece tek ilçede çalıştırıyor. İlçe dışına çıkamıyorsun. Bu da daha az sipariş anlamına geliyor. Üstelik sürekli 6–8 km mesafeli siparişler denk geliyor, bu da zaman ve yakıt açısından sıkıntı yaratıyor.

📌 Sonuç olarak:

Zorda değilsen yapmanı önermem.
Ama diyorsan ki “yapmak zorundayım, başka seçeneğim yok” o zaman sadece Trendyol GO veya Paket Taksi gibi daha sistemli firmalara yönelmeni tavsiye ederim. Diğer firmalar hem daha yorucu hem de karşılığı az.

⚠️ dipnot

Evet, “ayda 100K – 150K kazanılıyor” diyenler var. Doğru olabilir ama bunun için her gün 14–15 saat sahada olman gerek. Bu da hem fiziksel hem ruhsal olarak çok yıpratıcı. Uzun vadede sürdürülebilir değil.

Bu işi şu anda yapmıyorum. Bırakma sebebim bel ağrısı değil, ancak o da işin zorluklarından biri. Asıl nedenim, hem ailevi bazı sorumluluklar hem de sahada karşılaşılan risk ve tehlikeler nedeniyle artık bu işi yapmak istememem.
Daha sakin, düzenli ve oturaklı bir işe geçme kararı aldım. Bu işi düşünenlere elimden geldiğince fikir vermek istedim.

Maksimum 3 yıl falan yapmayı düşünüyorum, aklımda çok daha farklı planlar var sonrasında, okul okumayı hiç ama hiç istemiyorum.

Hocam selamlar,

Biraz kendi tecrübemden bahsetmek istiyorum. Ben de sizin gibi bu işe merak saran ve uzun süre araştırma yapan biriydim. Pandeminin sona erdiği 2022’den bu yana sürekli araştırdım. O sırada başka bir işte çalışıyordum ama kuryelik hep aklımdaydı. En sonunda şahıs şirketi açtım, evrak işlerini hallettim, muhasebeciyle anlaştım ve Trendyol GO'ya başvurdum. Ancak yaklaşık 1 ay beklememe rağmen hiçbir geri dönüş alamadım.

Ben de fazla beklemeden harekete geçmek istedim. Yemeksepeti o dönemde hemen alım yaptığı için başvurdum ve direkt başladım. İlk günler heyecanlıydım, paket atmak keyifli geliyordu. Daha önce Migros’ta kasiyerlik yapmıştım, tempolu çalışmaya biraz alışkındım ama kuryelik gerçekten bambaşka bir seviye. Fiziksel olarak çok daha zorlayıcı.

Bu işte durmak yok hocam. Sürekli yoldasın, sürekli tetikte olman gerekiyor. Hem kendi hatan hem de başkasının hatası seni kazaya sürükleyebiliyor. Nitekim ben işe başladıktan ilk hafta içinde bir arabaya arkadan çarptım.

İstanbul’da çalışıyordum. E-5 trafiği, rezidanslar, AVM’ler derken iş bir süre sonra insanı ciddi şekilde yoruyor. Daha 2. günümde AVM’lerden bıkmıştım. Restoranı bul, güvenliklerle uğraş, sitelerde yürüyüp katlara çık derken zaman geçiyor ama bir yandan da aşırı yoruluyorsun.
İlk haftamda su içmeyi bile unutuyordum.
Bu arada uzun saatler motosiklet üzerinde kaldığın için bel ve sırt ağrıları da kaçınılmaz oluyor, bunu da söylemeden geçmeyeyim.

💸 Kazanç kısmına gelirsek:

“Günde en az 10 saat çalışırım” diye başladım. Ama ilk 10 saatte sadece 20 paket atabildim. Bu da ciddi moral bozukluğu yaşattı. Kazanç olarak da 1600–2000 TL civarı geçmişti elime.

Bunun temel nedeni: Yemeksepeti seni sadece tek ilçede çalıştırıyor. İlçe dışına çıkamıyorsun. Bu da daha az sipariş anlamına geliyor. Üstelik sürekli 6–8 km mesafeli siparişler denk geliyor, bu da zaman ve yakıt açısından sıkıntı yaratıyor.

📌 Sonuç olarak:

Zorda değilsen yapmanı önermem.
Ama diyorsan ki “yapmak zorundayım, başka seçeneğim yok” o zaman sadece Trendyol GO veya Paket Taksi gibi daha sistemli firmalara yönelmeni tavsiye ederim. Diğer firmalar hem daha yorucu hem de karşılığı az.

⚠️ dipnot

Evet, “ayda 100K – 150K kazanılıyor” diyenler var. Doğru olabilir ama bunun için her gün 14–15 saat sahada olman gerek. Bu da hem fiziksel hem ruhsal olarak çok yıpratıcı. Uzun vadede sürdürülebilir değil.

Bu işi şu anda yapmıyorum. Bırakma sebebim bel ağrısı değil, ancak o da işin zorluklarından biri. Asıl nedenim, hem ailevi bazı sorumluluklar hem de sahada karşılaşılan risk ve tehlikeler nedeniyle artık bu işi yapmak istememem.
Daha sakin, düzenli ve oturaklı bir işe geçme kararı aldım. Bu işi düşünenlere elimden geldiğince fikir vermek istedim.
Dediğim gibi, ömrümün sonuna kadar yapmayacağım hocam, birkaç sene çalışıp birikim yapıp kendi işimi kurmayı planlıyorum, eğer birikim yapamazsam ayrı evede cikmam, gerekirse ailemle yaşarım ama gerçektende 3 kuruşa 5 iş mantığından sıkıldım, pqtronların kölesi olmak desem yeridir, kendi işimi kuracak kadar para biriktirmeyi düşünüyorum, aksi taktirde çok daha başka planlarkm var, yani kısaca kuryeliği bı deneyeceğim olmazsa b planı oda olmazsa c planı, her ihtimali düşündüm neredeyse😅

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı