Lahmacun vs iskender

Evet arkadaşlar, başlıktaki gibi. Lahmacun mu sizce, iskender mi? Umm, ismime bakarsanız; lahmacunseverler ancak çok arada kaldım. Bana sorarsanız cevap veremem. Lahmacunu da aşırı severim, iskenderi de aşırı severim. Peki, sizce?

Daha az önce yedim lahmacun bu ne hız 😃 tabii ki de lahmacun.
 
Omrumun 10 senesi Antep'te gecti. Citir olmayan lahmacuna para verip yemem acikcasi. Pidedir o artik. Ama zevk meselesi.
Lahmacunun orjinalini ve neden çıtır satıldığını anlatmak istedim. Doğma büyüme Gaziantep'liyim bu arada. Burada çok aciliyeti yoksa lahmacun yaptırılır, hazır satın alınmaz. Kasabın başına dikilirsin. Koyun eti yağsız kısım kesilmişse ekstra yağ atılır (kuyruk yağı mümkünse) çünkü yağsız et hamura sıvanamaz ve pişerken topaklaşır, kesapta hazır sebzeler olur sebze kasalarında, onlar da doğranır vs. Sonra fırına sen veya kasap çırağı yollar.
Fırıncı da o işi biraz biliyorsa ince hamur açar ama ateş sakinken pişirir. Eti vs. tam ayarında pişerken hamur da kurumaz, esnek olur. Fırıncı kıtır yollarsa orada iyi laf yer fırıncı, direkt fırına gelip suratına derler.
Çıtır sevilir, orası ayrı ama işin orjinali o değil.
 
İkisinin yeri ayrı. Bir Bursalı olarak İskender diyorum. Gelin Bursa'da yiyin bu lezzeti anlarsınız ne demek istediğimi.
 
İskenderin olduğu masada lahmacun düğmelerini ilikleyip boynu bükük oturur anca.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı