Rehber Laptop alırken dikkat edilmesi gerekenler

Yeni RTX 4000 serisi ve RX 7000 serisi laptop'ların bir kısmı ülkemize girdi peki bu laptop'ların hepsi iyi ve performanslı mı yoksa 3000 serisinde ki muadillerinden daha kötü performans verenleri de var mı? gibi sorular bu ara çeşitli forumlarda vb. platformlarda sorulmaya başlandı hem bu soruları bertaraf etmek hemde laptop alırken nelere dikkat edilmesini ve nelere göre karşılaştırmalarının yapılmasını ayırt edemeyenler için böyle bir konu açıyorum.

1.png

2.png

Kasa,Malzeme ve Soğutma Kalitesi:​

Kasa,malzeme ve soğutma kalitesi iyi bir laptop almadığınız zaman genellikle laptop'ınız ya en ufak sarsıntı'da kırılır hasar görür ya da fazla ısınma problemleri ile uğraşırsınız bu tür sorunların önüne geçmek için kasa ve malzeme kalitesi iyi bir laptop almanız hatta alabiliyorsanız "Military Class" vb. ibare bulunan laptop'lar almanız önemli , soğutma tarafı için ise termal tasarımı iyi olan ve eğer oyun,yazılım vb. ağır işler ile meşgulseniz mutlaka iki fanı olan laptop'ları tercih etmeniz sıcaklık problemleri ile uğraşmamanız için önemlidir.
3.png

Ekran ve Panel Kalitesi:​

Aldığınız laptop'ı eğer film ve belgesel izlemek , photoshop , tasarım vb. işler için alacaksanız ekranın paneli ve Renk Gamutu (NTSC) ve Renk doğruluğu önemlidir. Baktığınız modellerin NTSC ve SRGB gibi değerlerin yüksek olması sizin o laptop'ı aldığınız zaman daha canlı renkler ile kullanma olanağı verir. Böylece soluk ve sarımtırak renkler eşliğinde laptop'ınızı kullanmamış olursunuz. Oyun kısmına girdiğimiz zaman NTSC ve Renk Doğruluğu faktörlerine yine dikkat ederken , dikkat etmemiz gereken yeni bir unsur daha ekleniyor Hz. Yüksek Hz'li yani tazeleme hızı olan laptop'lar almanız hem sizin oyunu daha hızlı hem de daha canlı görmenizi sağlar özellikle çok oyunculu, rekabetçi FPS oyunlarında size kolaylık sağlar örnek vermek gerekirse CS GO ve Valorant benzeri oyunlar dememiz yanlış olmaz. Eğer photoshop , tasarım film izlemek gibi işler için en az 60 Hz ,Oyun için ise en az 144 Hz bir laptop almanız gerekli.

4.jpg

İşlemci:​

İşlemci hem ekran kartlı hemde ekran kartsız laptop'lar için hemde ekran kartlı laptop'lar için büyük önem arz eden bir parça. Ekran kartsız laptop'larda grafik birimi olarak işlemcinin dahili grafik birimi kullanılır. Bu yüzden eğer paylaşımlı ekran kartlı bir laptop alıyorsanız onboard grafik birimi önem arz ediyor AMD tarafında Vega veyahut 600m , 700m serisi , İntel tarafın İris Xe graphics dahili grafik birimli laptop'lar almanız önemli. Salt işlemci performansına baktığımız zaman işlemci rekabetçi oyunlar için önemli bir etken nedeni ise rekabetçi oyunlar ekran kartından ziyade işlemci bazlı oyunlar olması nedeni ile FPS'niz işlemciye göre değiştiği söylenebilir.
tabii render vb. işler içinde önemli bir faktör işlemci. Peki neye göre işlemci seçimi yapmalıyız? işlemci seçerken güncellik önemli bir etken çünkü her nesilde işlemcinin gücü kat kat artıyor. alırken İntel tarafında 12-13. Nesil işlemcilere , AMD tarafında ise 6000-7000 serisi işlemcilere bakmanız önemli. Tabii bunun yanı sıra işlemcinin performansı ve modeli de önemli İ7 ve R7 işlemciler , İ5 ve R5 işlemcilere göre daha başarılı olduğu aşikar tabii işlemcinin nesli ve modeline de bakmanız önem arz ediyor her İ7 her İ5'ten , Her R7 Her R5'ten daha iyi olacak diye bir kaide yok örnek vermek gerekirse İ7 10750H işlemci , İ5 12500H işlemcinin kat kat gerisinde buna bakarak sadece İ7 veya İ5 diye işlemci almak yerine hangi işlemci nesli ve hangi işlemci modeli olduğuna ve performans testlerine dikkat etmeniz önemli.

5.png

Ekran Kartı:​

Ekran kartlı laptop seçerken ekran kartının modeli , serisi ve özelliklerine göre almanız çok önemli. Nedeni ise bir ekran kartı kas gücü olarak geri olsa da farklı özellikleri ve yazılımsal desteği ile diğer ekran kartlarından daha başarılı olabilir bu RTX 4000 serisinde sık karşılaştığımız durumlardan biri. Örnek vermemiz gerekirse RTX 3060 kas gücü ve teknik özellik bakımından RTX 4050'den daha iyi bir konumda lakin RTX 4050 DLSS 3 ve FrameGeneration özellikleri ile Kas gücü ve teknik özellik olarak ileride olan 3060'ı geride bırakıyor. Buna vb. özelliklerine dikkat etmeniz bu yüzden önemli. Güncel ekran kartı seçmek ise destek vb. konularda önemli, örnek olarak RTX 3060 varken RTX 2060 veya RTX 3050 varken GTX 1650 almanız güncellik açısından pek mantıklı değil ve sizi bu tür seçimler birçok konuda geri kalmanıza neden olabiliyor. Peki ekran kartlı laptop seçerken başka nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Ekran kartlı laptop seçerken ekran kartlı laptop'ın TDP (Watt) değerlerinin yüksek olması , Mux Switch (Mux Anahtarı)'nı desteklemesi , Ekran kartının VRAM'inin (Video Belleğinin) Yüksek olması gibi faktörlere göre seçmeniz önem arz ediyor. TDP değeri düşük olan laptop hem kendi serisinden hemde muadillerine göre düşük performans gösterbilmekte bu yüzden Max-Q(Azami verilmlilik) ve Max-Q'ya yakın kartlar almak yerine Max-P(Maximum Performans) ve Max-P'ye yakın kartlar almanız önemli. Mux Anahtarı meselesinde ise Mux Switch teknolojisi dahili grafik birimini devre dışı bırakarak sadece harici grafik birimini kullamanıza olanak sağlıyor bu sayede oyun performansınız da iyi bir seviyede artış yakalayabiliyorsunuz. Ekran kartının VRAM'inin yüksek olması noktasına baktığımız zaman güncel bir işlemci ve Ekran kartına sahip olsanızda VRAM'iniz yetersiz olduğu zaman hem oyunlarda yüksek ayarlara çıkmakta zorlanıyor veya çıkamıyorsunuz. Hemde kas gücünüzün yetmesine rağmen oyundan düşük kare hızları alabiliyorsunuz. Buna örnek vermek gerekirse 3060 Laptop ile RX6600 Laptop'ı karşılaştırabiliriz , 6600 Laptop 3060'a göre 2GB daha fazla VRAM'e sahip olmasından dolayı bazı oyunları 3060 High ayarlarda oynatabilirken RX6600 ise Ultra ayarlarda oynatabiliyor. Bu karşılaştırmada baktığımız zaman uzun ömürlü ve oyunları yüksek ayarlarda oynatabilecek bir laptop istiyorsanız VRAM'i yüksek bir laptop almanızda yarar var.
6.jpg


7.jpg

RAM ve Depolama:​

Ram kısmında baktığımız zaman en az 8GB DDR4 3200 Mhz tabii güncellik açısından 8 GB DDR5 4800-5400 Mhz bir Ram'de olabilir. Depolama kısmında ise en az 500 GB'lık Pcle 2.0 Nvme M.2 bir SSD'nin bulunması önem arz ediyor. Tabii artık günümüzde gerek yeni çıkan Windows 11 gerekse uygulamaların fazla bellek kullanımı var olması ile önerim ileriye dönük olarak 16 GB DDR4 3200 Mhz veyahut 16 GB DDR5 4800 Mhz ram almanız yönündedir , depolama olarak ise önerim Pcle 3.0 Nvme M.2 bir SSD kullanmanızdır tabii bu önerim günlük kullanıcılar , photoshop vb. düzenleme işleri ile uğraşanlar multimedya ve ofis işlemleri ile uğraşanlar için önerimdir. Oyuncuların ise en az 16 GB DDR 4 3200 Mhz veya 16 GB DDR5 4800 Mhz Ram ve 500 GB Pcle 3.0 Nvme M.2 bulunan bir laptop almaları yönündendir. Önerim ise en az 32 GB DDR4 3200 Mhz ve 32 GB DDR5 4800 Mhz Ram ve 1 TB Pcle 3.0 - Pcle 4.0 Nvme M.2 SSD bulunan bir laptop almanız yönündedir. Önerimin bu kadar yüksek yönde olması nedeni ise oyunlar artık 16 GB Ram bandını aşmaya başlaması ve yüksek bütçeli oyunların en az 75-100 GB alan kaplaması nedeniyledir.

Yazım bu kadardı klavyemden geldiğince kısa ve öz yazmaya çalıştım. Eğer yazı fazla uzun oldu ise kusura bakmayın. Umarım yazım teknik özellik karşılaştırmasında size yardımcı olmuştur.
 
Son düzenleme:
Yeni oyunlar artık en az 1070 Ti 8 GB VRAM istiyor sadece 1080 P için Vram gittikçe kanayan yaraya dönüşmeye başladı Nvidia bir türlü kartlarını düzgün bir VRAM ile çıkaramadı. AMD ise Nvidia'ya karşı VRAM'i bir avantaj olarak kullanıyor.

Özellikle konsoldan uyarlanan oyunlar çok absürt Vram isteyebiliyor ama bunun nedeni oyun geliştiricilerinin işgüzarlığı. Konsollarda ram paylaşıldığı için oyun motorunun Vram yüksek kullanması performansı arttırıyor ama bu oyunu bilgisayara uyarlarken değiştirmeleri gerekirken yapmıyorlar. Misal Last of us öyle saçma sapan Vram kullanımı var ki orta seviyeyi geçtim üst seviye kartları bile zorluyor. Resident Evil 4 yine aynı şekilde konsol oyunu. Şahsen 6600M ile 3-5 oyunda daha yüksek performans verecek diye yüzlerce oyunda daha düşük performans almak mantıklı gelmiyor.
 
Özellikle konsoldan uyarlanan oyunlar çok absürt Vram isteyebiliyor ama bunun nedeni oyun geliştiricilerinin işgüzarlığı. Konsollarda ram paylaşıldığı için oyun motorunun Vram yüksek kullanması performansı arttırıyor ama bu oyunu bilgisayara uyarlarken değiştirmeleri gerekirken yapmıyorlar. Misal Last of us öyle saçma sapan Vram kullanımı var ki orta seviyeyi geçtim üst seviye kartları bile zorluyor. Resident Evil 4 yine aynı şekilde konsol oyunu. Şahsen 6600M ile 3-5 oyunda daha yüksek performans verecek diye yüzlerce oyunda daha düşük performans almak mantıklı gelmiyor.
Hocam farazi bir örnek verdim amacım 6600 , 3060'tan daha iyi demek değil. 1650 almak yerine 1660 almak gibi düşünebilirsiniz.
 
Hocam farazi bir örnek verdim amacım 6600 , 3060'tan daha iyi demek değil. 1650 almak yerine 1660 almak gibi düşünebilirsiniz.
Aynen, bende farazi olarak konuşuyorum zaten ama o ayrımı yapmak zor gerçekten. Misal 4060 Ti 16 GB çıkınca 4070 vs 4060 Ti tartışmaları hiç bitmeyecek ki Nvidia vs AMD karşılaştırınca iyice ortalık karışıyor.
 
Özellikle konsoldan uyarlanan oyunlar çok absürt VRAM isteyebiliyor ama bunun nedeni oyun geliştiricilerinin işgüzarlığı. Konsollarda RAM paylaşıldığı için oyun motorunun VRAM yüksek kullanması performansı arttırıyor ama bu oyunu bilgisayara uyarlarken değiştirmeleri gerekirken yapmıyorlar. Misal Last of Us öyle saçma sapan VRAM kullanımı var ki orta seviyeyi geçtim üst seviye kartları bile zorluyor. Resident Evil 4 yine aynı şekilde konsol oyunu. Şahsen 6600M ile 3-5 oyunda daha yüksek performans verecek diye yüzlerce oyunda daha düşük performans almak mantıklı gelmiyor.

3-5 oyun değil bu, bütün yeni oyunlar böyle olacak artık. RE4 remake konsol uyarlaması diyorsunuz ama 20 yıl öncesinin mesela.
 
3-5 oyun değil bu, bütün yeni oyunlar böyle olacak artık. RE4 remake konsol uyarlaması diyorsunuz ama 20 yıl öncesinin mesela.

Öncelikle orjinal oyunun remake ile zerre alakası yok, yani ''20 yıllık oyun'' değil o. RE4 remake Capcom RE motoru kullanıyor, bu konsollar için geliştirilmiş modern bir oyun motorudur. Yani RE4 remake'e konsol oyunu dememin orjinal oyunla zerre alakası yok, oyun motoru konsol motoru olduğu için konsol oyunudur. Konsol motorları Vram çok kullanır zira 16 GB ramin hepsi Vram olarak kullanılabilir. Diğer Vram sorunu olan oyunlardan biri Last of us yine PS5'in Tempest motorunu kullanmakta.

Sonra örnek olarak yeni çıkan AAA Hogwarts legacy bir bilgisayar oyun motoru olan Unreal 4 kullanıyor ve 2k ultra ayarlarda bile sadece 5 GB Vram kullanmakta. Uzun lafın kısası ''her oyun böyle olacak artık'' tamamen yanlış bir ifade, sadece konsoldan uyarlanan oyunlar böyle olacak denebilir ki düzgün optimize etseler yine bu kadar kötü olmaz. Last of us ilk çıktığında oynanmayacak durumdaydı bugdan geçilmiyordu ama nasıl oluyorsa bir optimizasyon problemi değil de ''Vram problemi'' olarak görülüyor..
 
Öncelikle orijinal oyunun remake ile zerre alakası yok, yani "20 yıllık oyun" değil o. RE4 remake Capcom RE motoru kullanıyor, bu konsollar için geliştirilmiş modern bir oyun motorudur. Yani RE4 Remake'e konsol oyunu dememin orijinal oyunla zerre alakası yok, oyun motoru konsol motoru olduğu için konsol oyunudur. Konsol motorları VRAM çok kullanır zira 16 GB RAM'in hepsi VRAM olarak kullanılabilir. Diğer VRAM sorunu olan oyunlardan biri Last of Us yine PS5'in Tempest motorunu kullanmakta.

Sonra örnek olarak yeni çıkan AAA Hogwarts Legacy bir bilgisayar oyun motoru olan Unreal 4 kullanıyor ve 2K Ultra ayarlarda bile sadece 5 GB VRAM kullanmakta. Uzun lafın kısası "her oyun böyle olacak artık" tamamen yanlış bir ifade, sadece konsoldan uyarlanan oyunlar böyle olacak denebilir ki düzgün optimize etseler yine bu kadar kötü olmaz. Last of Us ilk çıktığında oynanmayacak durumdaydı bugdan geçilmiyordu ama nasıl oluyorsa bir optimizasyon problemi değil de "VRAM problemi" olarak görülüyor.

Unreal Engine hangi oyunda 2K Ultra'da 5 GB yiyor? GTA 5 kullanıyor o kadar, Last of Us VRAM sorunlu değildi, optimizasyon sorunluydu bunlar farklı şeyler, 8 GB VRAM bile 1080P'de hafif sıkıntı artık, 6 GB ile maksimum 2 yıl falan.
 
Bütçeniz ne kadar hocam 3050 Ti almanızı çok önermem. Birde iş için mi , Yoksa oyun için mi , Kullanacaksınız?
Hocam bütçe 25k civarı, kur daha fazla artmadan almak niyetindeyim. Mühenfislik öğrencisi olmamdan ötürü alana yonelik yazılımlar kullanacağım. Onun haricinde oyun oynamayı severim. Bilgisayar tasarımına çok öne veriyorum, bu sebepten ötürü almak istiyorum. Son olarak nefrn 3050TI önermiyorsunuz hocam?
 
Unreal Engine hangi oyunda 2K Ultra'da 5 GB yiyor? GTA 5 kullanıyor o kadar, Last of Us VRAM sorunlu değildi, optimizasyon sorunluydu bunlar farklı şeyler, 8 GB VRAM bile 1080P'de hafif sıkıntı artık, 6 GB ile maksimum 2 yıl falan.

Buyur videosunu atayım:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

2k ultra 5.5 GB ayrılan Vram, 5 GB kullanım. Galiba ayrılan Vram ile aslında kullanılan Vrami karıştırıyor olabilirsin. Ayrılana değil aslında kullanılana bakmak lazım. Yine oyun motorunun sistem kaynaklarını düzgün kullanamaması ve Vrame aşırı yüklenip bütün sistemi darboğaz yapması bir optimizasyon sorunudur. Sonra 1080p ultrada 8 GB tam olarak hangi oyunda hafif sıkıntılı merak ettim açıkçası? RE4 ve Last of us herhalde..

İlerde Vram kullanımın artacağına katılırım ama bu 2 yılda mı olacak 3-4 yılda mı olacak kimse söyleyemez ki bir kaç tane konsol oyununun absürt Vram kullanması bu oyunların sorunlu olduğu hariç hiçbir şeyi kanıtlamıyor. Unreal engine 5 motoruyla öyle yüksek Vram isteyen bir oyun gelirse hak veririm ama yakın zamanda gelmeyecek ve Steam GPU listesine bakılırsa nedeni anlaşılır:

İmkan varsa, bütçe yetiyorsa tabi ki Vram yüksek bir kart alınmalı ama öyle 6 GB battı gitti, 8 GB su almaya başladı gibi bir durum yok ortada..
 
Hocam bütçe 25k civarı, kur daha fazla artmadan almak niyetindeyim. Mühenfislik öğrencisi olmamdan ötürü alana yonelik yazılımlar kullanacağım. Onun haricinde oyun oynamayı severim. Bilgisayar tasarımına çok öne veriyorum, bu sebepten ötürü almak istiyorum. Son olarak nefrn 3050TI önermiyorsunuz hocam?
Kas gücü her şeye yetmeyebiliyor bende 3050 TI kullanıyorum, 4 GB VRAM'i var ve yeni Oyunlarda darboğaz yaşatabiliyor.
Yeni nesil 4050 Ekran kartı ve yeni nesil İ5 13500H işlemcisi var. Victus'ta kaliteli bir seri Ram'i az gelirse sonrasında 1 slot daha ram alırsınız.
 
Buyur videosunu atayım:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

2K Ultra 5.5 GB ayrılan VRAM, 5 GB kullanım. Galiba ayrılan VRAM ile aslında kullanılan VRAM'i karıştırıyor olabilirsin. Ayrılana değil aslında kullanılana bakmak lazım. Yine oyun motorunun sistem kaynaklarını düzgün kullanamaması ve VRAM'e aşırı yüklenip bütün sistemi darboğaz yapması bir optimizasyon sorunudur. Sonra 1080p ultrada 8 GB tam olarak hangi oyunda hafif sıkıntılı merak ettim açıkçası? RE4 ve Last of Us herhalde.

İleride VRAM kullanımın artacağına katılırım ama bu 2 yılda mı olacak 3-4 yılda mı olacak kimse söyleyemez ki birkaç tane konsol oyununun absürt VRAM kullanması bu oyunların sorunlu olduğu hariç hiçbir şeyi kanıtlamıyor. Unreal Engine 5 motoruyla öyle yüksek VRAM isteyen bir oyun gelirse hak veririm ama yakın zamanda gelmeyecek ve Steam GPU listesine bakılırsa nedeni anlaşılır:

İmkan varsa, bütçe yetiyorsa tabii ki VRAM yüksek bir kart alınmalı ama öyle 6 GB battı gitti, 8 GB su almaya başladı gibi bir durum yok ortada.

Steam GPU listesi ile alakası yok, mesela 1060 6 GB vram/performans açısından gayet düzgün 1060'tan 2 kat güçlü karta 6 GB VRAM koyarsan tabii sorun olur. RE4'te sorunlu bir oyun değil.

Üstüne bu video var, bugün 1080p RT'de patladıysa yarın 1080P'de patlar.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı