Çözüldü Laptop ekranının altında çizgiler çıkıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Hadixcanim

Hectopat
Katılım
5 Haziran 2019
Mesajlar
208
Çözümler
2
Cihazım birkaç saat boyunca bile ekranı kapalı şekilde bıraksam, çizgiler görünmeye başlıyor. Ancak kısa bir süre ekranı açık kullandıktan sonra çizgiler yavaş yavaş kayboluyor. Bu durum normal gibi görünse de ileride bu çizgilerin bir sorun yaratabilme ihtimali beni endişelendiriyor.

Bu sorun bir haftadır devam ediyor. Sorunun kaynağı hakkında fikri olan var mı? Bu sorun ileride daha büyük sorunlara sebep olabilir mi veya zamanla kötüleşebilir mi?

Vize haftam yaklaşıyor ve sınavların ödev veya Online odaklı olacağı duyuruldu. Bu durum benim için bir sıkıntı oluşturabilir, bu yüzden şimdiden hazırlıklı olmak istiyorum. Ancak, öğrenci olduğum için hazırlık yapmak benim için masraf olacak. Bu nedenle, önümüzdeki birkaç ay boyunca bu durumun bana sorun çıkartıp çıkartmayacağı hakkında bilgi sahibi olmak beni rahatlatacaktır. Bu konuda deneyim sahibi olan kişilerin özellikle bilgi paylaşmaları içimi rahatlatır.

Bilgilendirmeler:
  1. Cihazım bir laptop.
  2. Sorunun güç kablosundan kaynaklanmadığını düşünüyorum, çünkü pilde de aynı sorun devam ediyor.
  3. Sorunun yazılımsal olmadığını düşünüyorum, çünkü BIOS ekranında da mevcut.
  4. Sorun, 144 Hz'den 60 Hz'ye geçtiğimde hemen çözülüyor. Tekrar 144 Hz'e geçtiğimde sorun tekrar ortaya çıkıyor, ancak biraz bekleyince sorun yavaş yavaş düzeliyor.
  5. Sorun sadece 144 Hz'de olmuyor. Cihazı 60 Hz'de uzun süre kullandığımda sorun 60 Hz'de devam ediyor ve 144 Hz'e alarak hemen çözebiliyorum.
  6. Birkaç piksel her zaman orada kalıyor, ancak yavaş yavaş azalıyor. Genellikle sağ alt köşede görünürler. Örneğin 21:9 görüntü boyutunda bir film izlerken beyaz renklerde oldukları için göze çarpıyorlar. Ancak renkli sahnelerde örneğin bir oyun veya 16:9 bir film gibi sahnelerde tamamen yok oluyorlar veya renklere uyum sağladıkları için göze batmıyorlar.
  7. Sorunun yazılımsal olmadığını düşünüyorum, ancak sürücüleri sıfırlayıp tekrar yükledim ve sorun çözülmedi.
  8. Ekrana dokunmak arkadan bastırmak gibi fiziksel eylemler de 1 piksellik dahi çözüm olmadı.
 

Dosya Ekleri

  • 1679891990280.png
    1679891990280.png
    833,2 KB · Görüntüleme: 152
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Çözüme ulaştım. Sorun, yüksek Hz değerinden dolayı gerçekleşiyormuş. Neden yüksek Hz değerinden kaynaklandığını bilmiyorum ve sorunun donanımsal mı yoksa yazılımsal mı olduğunu da kestiremiyorum.

Çözüm olarak, cihazı düşük Hz değerinde kullanmam gerekiyor ancak cihazım 60Hz ve 144Hz'i destekliyor. 60Hz'de kullanmak istemiyorum, bu yüzden 144Hz'in biraz daha altındaki bir Hz değerine ayarlamak için araştırmaya başladım.

Cihaza özel çözünürlük eklemek için gerekli yazılımı buldum: CRU.
İndirme bağlantısı

Uygulamak için şu adımları takip edebilirsiniz:

  1. CRU programını indirme bağlantısından indirin ve bir klasöre çıkartın.
  2. Çıkarttığınız klasörden CRU.exe dosyasını çalıştırın.
  3. "Detailed Resolution" bölümünde "Add..." butonuna tıklayın.
  4. İstenilen Hz değerini girin, (Ben 136Hz ile başarılı sonuç aldım.) ardından "Ok" diyerek pencereyi kapatın.
  5. (İsteğe bağlı) 144 Hz özelliğini devre dışı bırakabilirsiniz. Bunu yapmanızı tavsiye ederim. Cihazınızda 144 Hz yokmuş gibi davranacaktır. Oyunlarda otomatik olarak en yüksek Hz değerini seçip değiştirememe gibi sorunları önleyebilirsiniz.
  6. (İsteğe bağlı) Devre dışı bırakmak için "Detailed Resolutions" kısmından 1920x1080 @ 144Hz seçeneğini seçip "Delete" butonuna tıklayın.
  7. Daha sonra tekrar "Ok" diyerek uygulamayı kapatın.
  8. Bilgisayarı yeniden başlatın ve ayarlardan yeni ayarlanan Hz değerini seçin.
Denediğim Hz değerleri:
  • 143Hz: Başarısız
  • 136Hz: Şu anlık başarılı duruyor, ancak uzun süreli kullanım testi yapmadım.
  • 120Hz: Başarılı duruyor ve uzun süreli kullanımda da sorun çıkarmayacağını tahmin ediyorum.
  • 60Hz: Başarılı
Sorun donanımsal ise zamanla düşük Hz değerlerini de etkileyebilir, bu nedenle garantiye yollamak en iyi çözüm olacaktır. Eğer 136Hz'de de sorun çıkarsa, biraz daha düşük bir Hz değeri girmek yine geçici bir çözüm olabilir.

Sorunun kaynağı panel mi, anakart mı yoksa ekran kartlarından mı emin değilim ancak tahminimce sorun panel kaynaklı.
Büyük ihtimalle ekran kartı çipi yerinden oynamış ya da onun gibi bir şey olmuş laptoplarda ekranda o tür çizgilerde genelde ekran kartı problemi çıkıyor bir servise veya tanıdığınız bir bilgisayarcıya gitmenizi tavsiye ederim eğer sorunun ekran kartından olduğu anlaşılırsa ve yapacak kişi ince uğraş yapmayı bilmiyorsa son çare olan ekran kartı çipine ısıl işlem uygulanabilir ama bence denemek için son yöntem olmalı.
 
Ekran kartında sorun olduğunu düşünüyorum. Üstteki arkadaşın dediği gibi bir uzman elinin değmesi lazım ve eğer hem ekran kartını hem işlemciyi tek fan soğutuyorsa fazla ısınmadan da o hale gelebilir.
 
Cihazımda çift fan bulunuyor ve şu anda testler yapıyorum. Undervolt işlemi yaptıktan sonra bu sorun ortaya çıktığını düşünüyorum. Ancak, undervolt işlemini kapattıktan sonra zamanla çizgiler kayboldu ve artık çıkmıyorlar. Daha fazla test yaptıktan sonra size bilgi vereceğim. Eğer sorun undervolt işleminden kaynaklanıyorsa, tahminimce iGPU'ya verdiğim düşük voltaj değeri olabilir, throltestop üzerinden.

Throltestop üzerinden verdiğim düşük voltaj, ekran kartımı bozmuş olabilir mi?

Yakın zamanda bir arkadaş da aynı cihazla ilgili bir konu açmış.

Konu linki
 
Son düzenleme:
Cihazımda çift fan bulunuyor ve şu anda testler yapıyorum. Undervolt işlemi yaptıktan sonra bu sorun ortaya çıktığını düşünüyorum. Ancak, undervolt işlemini kapattıktan sonra zamanla çizgiler kayboldu ve artık çıkmıyorlar. Daha fazla test yaptıktan sonra size bilgi vereceğim. Eğer sorun undervolt işleminden kaynaklanıyorsa, tahminimce IGPU'ya verdiğim düşük voltaj değeri olabilir, throltestop üzerinden.

Throltestop üzerinden verdiğim düşük voltaj, ekran kartımı bozmuş olabilir mi?

Yakın zamanda bir arkadaş da aynı cihazla ilgili bir konu açmış.

Konu linki

O konuda bilginiz var mı peki yani hangi parçanın ne kadar voltaj değeri kullanması gerektiği hakkında eğer bilmediğiniz halde kurcalamışsanız büyük ihtimalle ondandır çünkü sağlam bir laptop.
 
O konuda bilginiz var mı peki yani hangi parçanın ne kadar voltaj değeri kullanması gerektiği hakkında eğer bilmediğiniz halde kurcalamışsanız büyük ihtimalle ondandır çünkü sağlam bir laptop.

Bende de aynı sorun var fakat ben hiçbir şeyi kurcalamadım hiç yoktu bir iki hafta önce kendi kendine olmaya başladı.
 
Olabilir fakat aynı zaman diliminde çıkması biraz ilginç. Cihazı yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum ve bu hafta başladı.

Kulağa saçma gelebilir ama ben bazı üretici firmaların belli bir zamandan sonra cihazları bozulması için kasıtlı yaptığını düşünüyorum bu bir teori özellikle dediğiniz gibi ortalama her cihazın garantisi 1 veya 2 yıl 2.yılın sonunda aynı anda herkesten şikayet gelmesi bilemiyorum :D
 
Kulağa saçma gelebilir ama ben bazı üretici firmaların belli bir zamandan sonra cihazları bozulması için kasıtlı yaptığını düşünüyorum bu bir teori özellikle dediğiniz gibi ortalama her cihazın garantisi 1 veya 2 yıl 2.yılın sonunda aynı anda herkesten şikayet gelmesi bilemiyorum :D

Neyse ki garantisi devam ediyor :D
 

Geri
Yukarı