Laptop için Linux dağıtımı önerisi

GNU/Linux dağıtımı seçimi biraz amacınıza, biraz bilginize, biraz da keyfinize kalmıştır. Eğer yeni başlıyorsanız ve hiçbir şey bilmiyorsanız Ubuntu GNU/Linux kullanabilirsiniz. Kullanıcı dostudur ve en yaygın kullanılan dağıtımdır.

Görselliğe önem veriyorsanız elementary GNU/Linux OS dağıtımını kullanabilirsiniz. Görünümü macOS´a benziyor.

Windows´ta ki gibi bir yerleşim tarzına alıştıysanız Kubuntu GNU/Linux ya da GNU/Linux Mint dağıtımlarını kullanabilirsiniz. Windows´takine benzer şekilde sol altta başlat menüleri vardır ve pencere butonları da sağ üsttedir.

Linux´un yaratıcısı Linus Torvalds ile aynı dağıtımı kullanmak istiyorsanız Fedora GNU/Linux´u kullanabilirsiniz.

%100 özgür yazılımlar kullanılarak tasarlanmış bir GNU/Linux dağıtımları arıyorsanız Trisquel ve gNewSense GNU/Linux gibi dağıtımlar var. Hiçbir şekilde kapalı kaynak kodlu paketleri kullanmadıkları için en şeffaf dağıtımlar bunlardır. Gizlilik ve güvenlik gibi konular da hassas davranıyorsanız, bu dağıtımlar bunun için tasarlanmışlardır.

Hacking, penetrasyon testleri, sistem güvenliği vs. gibi konularla ilgiliyseniz Kali GNU/Linux dağıtımı mevcut.

Kullandığınız dağıtımı özelleştirmeye meraklıysanız Arch GNU/Linux dağıtımını kullanabilirsiniz. Daha çok GNU/Linux´u bilen ve biraz daha ileri seviye kullanıcılarına hitap eden bir dağıtımdır.

Kaynak kod temelli bir dağıtım arıyorsanız Gentoo GNU/Linux var. Bu dağıtımı kullanabilmek için ne yaptığınızı biliyor olmanız lazım. Paket yöneticisi bile olmadığı için kullanacağınız programları kaynak kodundan kendiniz derlemelisiniz ve öyle yüklemelisiniz. Bunun dez avantajı çok zaman alıyor olması. Ancak zamanla öğrenirseniz tam bir GNU/Linux uzmanı olursunuz. Diğer dağıtımlar size çocuk oyuncağı gibi gelir. Ayrıca paketleri kaynak koddan yüklemek, sisteminiz için optimize edilmesini sağlar. Bu sayede gerek hız, gerek kararlılık açısından binary (ikili) paketlere göre çok daha fazla verim alırsınız.

Elbette bu saydıklarım dışında kullanılan çok daha fazla sayıda dağıtım var. TÜBİTAK tarafından geliştirilen Pardus GNU/Linux dağıtımı var. Onu da kullanabilirsiniz. Kısacası sizin tercihinize kalmış.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı