Laptop için termal macun nasıl sürülür?

Markaların performansları değişiyor. Gaming laptopun varsa kaliteli bir ürün kullanmalısın. Düz bir laptopa sahipsen 100-200 TL'lik macunlarda işini görür.

Hocam bende normal ofis laptop var sadece Valorant CS ETS gibi oyunları oynuyorum 70'i geçmiyor sizcee değiştiriyiimi temizliğini kendim yaptım 1 yıl oldu alalı.

Bilgisayarciya gittim termal macun istedim termal macunlarin çeşidini bilmedigimi islemcime göre değişeceğini ve bu işi kendisinin benim yerime yapabilecegini söyledi. 1000TL fiyat verdi. Ya kardeşim ne gerek var. Açtım laptopun kapağını temizledim içini YouTube'dan rehber videolar izledim kolonyagi ile macunu sildim. Herkes aşırı riskli olduğunu söylüyor. Bu doğru mu?
Hala macunu surmedim bu arada temin etmem gerekiyor onerdiginiz macun varsa söyleyebilir misiniz?

Dostlar macunu sürdüm bilgisayarim ofis bilgisayarı olduğu için biraz daha düşük kaliteli bir macun tercih ettim. Şimdide termal macun hakkında kuşkuları olan forum kullanıcıları için nasıl surulecegini (laptop için) ve nelere dikkat etmelerini anlatmak istiyorum.

Öncelikle laptopun arka kapağını vidaları sökerek açıyoruz. Eğer ilk kez aciyorsak kredi kartı vb. kartlar ile kapağın arasına sıkıştırarak yavaşça açıyoruz. Kapağı açtıktan sonra batarya kablosunu çıkarıyoruz. Eğer çıkarmazsak kısa devre yapma ihtimali çok yüksek. Bunu yaptıktan sonra istediklerimizi yapabiliriz. Soğutucunun vidalarını sökerek işlemciye geliyoruz. Eski macunumuzu bir mendili veya peceteyi kolonyagi ile nemlendirerek siliyoruz. Bu konuda titiz olmak gerek çünkü işlemci çok hassas. Bu aşamadan sonra o çıkardığımız bronz çubugun (soğutucu) üstündeki macunlarida yine aynı şekilde çıkarıyoruz. Bu işlemden sonra macunu süreceğimiz yerde toz veya eski macun kalıntısı olmamasına dikkat ediyoruz ve eğer emin degilsek yumuşak uçlu bir fırça ile yavaş hareketlerle tozları siliyoruz. Bronz çubuğuda fırçayla temizledikten sonra macunu sürmeye başlayabiliriz. Macunu nohut tanesi kadar sıktıktan sonra herhangi bir kart veya macunun yanında gelen spatula benzeri araçla macunu yayıyoruz. Bunun püf noktası macun eğer az olursa yine ısınır eğer çok olursa tasma sıkıntısı vb. şeyler yaşanabilir. Macunumuzu yaydiktan sonra bronz cubugu yerine yerleştiriyoruz yani tam macunu sürdüğümüz yerim ustune. Ha bu arada fanları temizlemek de iyi olur. Bundan sonra vidaları carpraz bir şekilde sikmanizi öneririm daha iyi yayılır. Örneğin sol üst sonra sağ alt ve öyle diğerlerini de sıkın. Ve macunla olan tüm asamalarımız bitiyor. Şimdi bataryanın kablosunu geri takıyoruz ve herşeyin tastamam yerinde olduğuna emin olduktan sonra arka kapağı kapatıyoruz. Vidaları sıktıktan sonra laptopumuzu açıyoruz ve iş bitiyor.

(DİKKAT bundan sonraki bir kaç aşamayı yapmanızı tavsiye ederim)

Evet bundan sonraki aşama bilgisayarı açtıktan sonra bilgisayarı bir stress testine sokmak. Benim bilgisayarımdan örnek vermek gerekirse normal internette gezerken bile islemci 70 75 derecelerdeydi... Her neyse olayimiza dönelim. Bilgisayara HWmonitor uygulamasını indiriyoruz. Buradan normal bir şekilde sisteminizin tüm damarlarini görüntüleyebilirsiniz. Bu işlemden sonra bilgisayarımıza stress testi yapacak olan uygulamayı yani Prime95 yüklüyoruz. Buradan ilk başta only for stress test var ona basıyoruz. Sonra sadece işlemci için bakacagimiz için Small FFTs kutucugunu isaretliyoruz ve OK tuşuna basıyoruz bundan sonra işlemciye %100'e kadar yük verecektir uygulama. Ve biz işlemci sicakligini bu esnada HWmonitorden kontrol edeceğiz. Testi durdurmak için üst kısımdaki sekmelerden stop tuşuna basabilirsiniz. Ben termal macundan istediğim verimi aldım dostlar. Umarım bu yazıyı okuyan tüm forum kullanıcıları bu yazıdan yararlanmıştır. Teşekkür ederim

Technopat Haberler

Geri
Yukarı