Laptop şarjda kullanılmalı mı?

Bak bir laptopu bataryasız kullanmak hem voltaj dalgalanması hem de elektrik kesintisinde anakarta zarar verebilir bu zaten masaüstü bilgisayarlarda da var ayrıca laptoptan bataryayı sökmek aksine ömrünü kısaltır.
Yıllardır laptop anakartı tamir ediyorum, masaüstü anakartı tamir ediyorum bu batarya mevzusunda haksızsınız. İlk elektrik adaptörde başlar, yüksek akım koruması burada mevcuttur. Yine anakart üzerinde de mevcut ama eski nesillerde yok maalesef. (Belli parçaları korumak için yapılmış özel dönüştürücüler mevcut) Laptop adaptöründen 19V sokete kadar gelir ve anakart üzerinde çeşitli parçalara bu değerler dağıtılır. Pil bu gelen elektrik ile şarj edilir. 19V doğrudan pile verilmez veya pil üzerinden elektrik aktarımı olmaz. 19V tüm anakartın üzerindeki parçaları besler ve ek olarak aynı zamanda bataryayı besler. Güç kesintisi yaşandığında batarya anakarta gerekli olan gücü sağlamaya devam eder. Onunda kaç saat çalışacağı parçaların kaç Volt alacağına bağlı. Bazı yeni nesil cihazlarda bazı parçalar çok düşük güç ile çalışma sağlamakta ama USB gibi portlar sabittir.

Masaüstü bilgisayarda ise PSU ile sağlanır bu koruma. Üzerinde akım koruması için gerekli olan dönüştürücüler yer alır. Aynı şekilde buradaki Volt değerleri anakart üzerine veya kasa içerisindeki SSD, HDD, CDROM gibi bir çok sürücü için paylaştırılır. Yine aynı şekilde eğer PSU korumasının üzerinde bir akım olursa zarar verme olasılığı çok yüksektir.

Laptop cihazlarında adaptördeki akım koruması belli bir seviyeye kadardır eğer üzerinde gelirse önce adaptörü sonra anakarta hasar verir ki bu cihaza pil bağlı olmasına rağmen gerçekleşir. Pil takılı olsun veya olmasın önemli değil. Laptop 19V alırken daha hem pili dolduruyor hem laptop cihazını besliyor ve tam şarja ulaştıktan sonra zaten batarya devre dışı kalıyor ve laptop gücü direkt olarak elektrik kaynağından almaya başlıyor. Eğer adaptöre gelen dönüştürücünün üzerinde ise o zaman geçmiş olsun. Cihaz üzerindeki pil takılı olsun olmasın hiçbir önemi yok.

Bunu anlatmanız için anakart yapısını ve çalışma mantığını anlamanız gerekli. Yazacaklarım bu kadar iyi forumlar.
 
Bakın burada sizde demişsiniz voltaj dalgalanması sonucu önce adaptöre sonra anakarta zarar gelir demişsiniz bende zaten bunu dedim bataryasız laptop voltaj dalgalanmasında hasar alır.

Ayrıca bataryasız cihazlarda ani elektrik kesintilerinde HDD gibi parçalarda hasar alır. Çünkü onu koruyacak bir PSU yoktur batarya burada PSU görevi alır.
 
Son düzenleme:
Bir şey daha sormak istiyorum. Bu laptopu satın aldıgım tarih 27 Ocak olmasına ragmen pil garanti başlangıç tarihi 16 Kasım olarak gözüküyor. Laptopum sıfır İtopya'dan almıştım. Bu bir sorun mu yoksa normal bir şey mi?

Lenovo'da garanti durumuda ithalatcı firmanın getirttiği tarihten başlıyor, normaldir. Garanti durumunu düzeltebiliyorsun ama.
 
2 senede ömrünü tamamladı derken? Artık laptopu kullanamıyor musunuz?



%80 dediğiniz şeyi nasıl açabilirim?
batarya ömrü biterse full prizde olmak zorunda kalır.
şarj sınırlandırma için eğer cihazınızın bakım/kontrol uygulaması gibi birşey varsa oradan yüzde 80'e sınırlandırabilirsin.
Eğer yoksa BIOS ayarlarından istediğin yüzdede sınırlandırma yapabilirsin. BIOS tan sınırlandırmak için video izle, yoksa bilmediğin için pc ayarlarını bozabilirsin.
 

Geri
Yukarı