Laptoplara karşı ön yargıyı yıkmak!

visu

Kilopat
Makaleler
2
Merhaba, uzun süredir aklımı kurcalayan insanların laptoplara karşı neden bu kadar ön yargılı davrandıklarını ve bu ön yargıyı nasıl yıkacağımı hususunda bir konu hazırlamaya karar verdim.

Öncelikle; insanların laptoplara ve performanslarına karşı ön yargıyla yaklaşmalarının nedeni laptopları hala eskideki gibi "Mobil" ekran kartı kullandıklarını sanmaları,fiyatlarının uçuk olması ve ısınması.

İlk önce şunu söylemek isterim ki laptop ekran kartlarının (GTX 10 serisi ve üstü) artık masaüstüne göre performans farkı inanılmaz şekilde azaldı. Şimdi sizlerle biraz performans testi paylaşacağım.

Battlefield V - Performans karşılaştırması

370969

Fortnite - Performans karşılaştırması

370970

PUBG - Performans karşılaştırması

370971

Watch Dogs 2 - Performans karşılaştırması

370972

görmüş olduğunuz gibi FPS açısından performans farkları çok az, fakat görüyoruz ki ayarları düşürdükçe FPS farkı artıyor. Bunun nedeni henüz laptoplarda kullanılan işlemcilerin o kadar iyi olmaması (masaüstüne göre). Bunun yanında grafik ayarlarını Ultra'ya, hatta 4K'ya yükselttiğimizde FPS açısından performansın neredeyse aynı olduğunu görüyoruz. Bu da demek oluyor ki laptop ekran kartları masaüstü seviyesine çoktan erişmiş durumda.

Isınma konusuna gelecek olursak evet, ısınıyor 😀 fakat sandığınız kadar yüksek değil. Herhangi bir kullanım zorluğu oluşturacak etmenler oluşturmuyor.

Ayrıca laptop tercih etmenin avantajları da var.
  • Taşıma kolaylığı
  • Laptop'u kucağınıza alıp dizi izleyebilirsiniz 😄
  • Arkadaşlarınızı eve çağırıp güzel bir LAN gaming günü geçirebilirsiniz 😄
  • Firma desteği
  • Belirli markalarda belirli periyodlarla ücretsiz bakım hizmeti
Laptoplara ön yargıyla yaklaşanların bir nedeni de "Malzeme Kalitesi", buna söylenecek tek söz kaliteli bir marka laptop alınması gerektiği.

Ayrıca yeni nesil laptoplarda rahatlıkla RAM, SSD, HDD ve hatta İşlemci, Ekran kartı değişimi bile yapılabiliyor.

Örneğin bir forumda veya bir postta birisi soru soruyor "Gaming laptop mu yoksa masaüstü mü tercih etmeliyim? Gönderisine:

• Moruk laptop ne ya 10 FPS oynarsın artık :D
  • Ne laptopu ya çöp laptop çöp performans çöp
Gibi yorumlar gördüğümde onlar adına üzülüyorum.

Fakat "Bilinçi" olarak eleştirileri çok mantıklı buluyorum.

Örneğin aynı gönderinin altına "Eğer sık seyahat etmiyorsan o fiyata daha güçlü bir masaüstü toplayabilirsin" gibi yorumları seviyor, hatta destekliyorum. Fakat aynı segment karşılaştırmalarını gülünç buluyorum.

İşin özü, sizin o eleştirdiğiniz laptoplar fi tarihine dayananlar 🙃

Yazımı okuduğunuz için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kim ne derse desin oyun oynayan kişi laptop kullanmamalı. 5.000 TL'ye alınan laptop yerine aynı fiyata masaüstü sistem kursanız 2 katı performans alırsınız. Ekran kartını kıyaslıyorsun iyi hoş ama O ekran kartını kullanan laptop 7.000 TL ise masaüstü 5000 TL bu şekilde düşünebilirsin. Ayrıca upgrade edemiyorsun bir eksisi de bu.

Kırıldı şu anda. Bana kalırsa oyun için laptop almanın tek şartı sürekli lokasyon değiştirmektir. Taşınabilir olmaları çok güzel.

Kim ne derse desin oyun oynayan kişi laptop kullanmamalı. 5.000 TL'ye alınan laptop yerine aynı fiyata masaüstü sistem kursanız 2 katı performans alırsınız. Ekran kartını kıyaslıyorsun iyi hoş ama O ekran kartını kullanan laptop 7.000 TL ise masaüstü 5000 TL bu şekilde düşünebilirsin. Ayrıca upgrade edemiyorsun bir eksisi de bu.

İşte tam olarak desteklediğim eleştiriler bu şekilde 😀 elinize sağlık :D

Laptopların tek iyi yönü kullanım ve taşıma kolaylığı başka hiç iyiliği yok. Performansı asla bir masaüstüne ulaşamaz boşuna 4K falan ayarlarda açmak demeyin.
Masaüstü bilgisayarlar her zaman performanslı çalışıyor. İyi bir laptopun alamadığı FPS değerini orta düzey bir masaüstünde aldığımı bilirim.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı