Lazer göz Ameliyatı (Lasek yöntemi)

rainman23

Hectopat
Katılım
25 Ekim 2020
Mesajlar
1.224
Çözümler
1
Merhaba,
1 ay önce Lasek yöntemiyle göz ameliyatı yaptırdım Ankara'da özel bir hastanede. Sizlere süreci anlatmak istiyorum düşünen arkadaşlara yardımcı olur belki diyerekten. 25 yaşındayım. 10 yaşımdan beri gözlük, son 3 yıldır gözlük+kontakt lens kullanmaktayım.
Öncelikle göz numaralarım sol 1,75 astigmat ve 1,00 miyop, sağ 1,00 astigmat ve 1,50 miyoptu. Doktor iki yöntem önerdi. Lasek ve Lasik diye.

Lasik yöntemde bildiğim kadarıyla gözün içerisine bir lens yerleştiriliyor ve kalıcı olarak o lens orada kalıyor. İyileşme süreci hızlı hatta birkaç gün sürüyor diye duydum ve konforu daha yüksek (yanma, batma, göz yaşarması vs). Bunun yanında fiyatı da daha yüksek olan ve daha yeni bir yöntem. Ancak göz doktorlarının fark edebileceği bir iz kalıyormuş gözde ve gözün operasyonlu olduğu anlaşılıyormuş. Bu durum TSK Subaylık için başvuruda sorun olabiliyormuş ancak Emniyet Müdürlüğü sorun etmiyormuş dedi doktor bana.
Lasek yöntemi bana uygulanan yöntem. Gözün üst tabakası kazınıp, lazerle göz çiziliyor. Bu yöntem daha ucuz, daha uzun süren iyileşme sürecine sahip ancak gözde hiçbir iz kalmıyor doktorun dediğine göre. Ameliyat 10-15 dakika arası sürdü ve şöyle oldu: (bazı kişileri rahatsız edebileceğinden sürprizbozanda yazdım)

Hemşire ameliyattan önce damla damlatıyor. Ameliyat yerine yatıyorsunuz ve lazer cihazı yüzünüze gelecek şekilde konumlanıyor ve cihazda bulunan kırmızı noktaya bakmanız isteniyor. Tek gözünüzü açık tutacak bir cihaz yerleştiriliyor ve damlalar damlatılıyor. Bu damlalar cidden çok güçlü uyuşturucular ve gözünüze değen hiçbirşey hissetmediğiniz gibi, gözünüzü kapatma ihtiyacı da hissetmiyorsunuz. Doktor gözünüzün üzerini küçük bir aletle kazıyor. Ardından bir damla daha damlatıyor ve görüşünüz bulanıklaşıyor. Bunu güneşe bakınca bir süreden sonra görüşünüzün bulanıklaşması gibi düşünebilirsiniz. İşte bu sırada lazer çalışıyor ve gözünüzü birkaç saniye kıpırdatmamanız gerekiyor. Lzerin sesini ve yanık kokusunu duyuyorsunuz :). Ardından göze küçük bir aletle hızlıca su tutulup, doktor sponge denen bir fırçayla gözünüzün üzerini sağa sola fırça darbeleriyle temizliyor ve koruyucu lens takıyor. Sonra bu işlemler diğer göze de uygulanıyor.

Ameliyat tamamlanınca ayağa kalkıp çıkıyorsunuz. İşlem sadece bu kadar :) . Doktor sizden 1 hafta boyunca evin içerisinde dahil sürekli güneş gözlüğü takmanız gerektiğini söylüyor. Bilgisayar ekranına bakabilirsiniz ama gözünüzde gözlük olması gerek dedi. Ben yinede ilk 1 hafta neredeyse hiç bakmadım ve sesli kitap, video dinledim gözlerimi kapatıp. Ayrıca 3 ay boyunca haca nasıl olursa olsun dışarıda da takmak gerekiu-yor güneş gözlüğünü. Gelelim ameliyat sonrasına;
Ertesi güne kontrol muayenesi konuluyor. Bunun olması iyi oluyor çünkü benim sağ gözde doğru düzgün ağrı, batma olmazken sol göz inanılmaz kötüydü. Sürekli batıyor, yırtılıyor gibi ağrı oluyordu ve o kadar çok sulanıyordu ki, bir yerden sonra burnum akmaya başladı ve nezle gibi oldum. İlk gün sadece sağ gözü yarım açıp birkaç saniye açık tutup kapatarak idare ettim. 4 damla ve ağrı kesici verildi. İlk gün çok sık damlatıyorsunuz. Ertesi gün muayeneye gittiğimde doktor soldaki lens düşmüş dedi. Bütün ağrılar ondanmış. Yerine lens takınca göze rahatlama geldi. Ondan sonra 2-3 gün ufak batmalar oldu iki gözde ama ilk günün yanında hiç kalır.
Takılan koruyucu lensler 1 hafta sonra doktora gidince, doktor tarafından çıkarılıyor. Bende sol lens düştüğünden onu 2 gün bekletip öyle çıkardı doktor. Sonrasında 2 hafta sonraya kontrol randevusu verdi. Bugün o muayeneye gittim. Şuan göz numaramın düştüğünü farkedebiliyorum ancak sol göz geriden geldiğinden genel bir hafif bulanıklık durumu var. Doktor zamanla geçecek dedi. Numaralarım sol gözün astigmat ve miyop 0,25 e, sağ gözde de birisi 0,25 diğeri 0,75 e düşmüş (hangisi bilemiyorum). Dahası okuma testi yapınca harflerin kenarlarını çok net görmesem de hepsini okuyabildim (bende şaşırdım). ay sonraya tekrar kontrol muayenesi verdi. Sanırım o zamana iyice düzelir.

Sonuç olarak ameliyat korkulacak bir durum değil. Keşke daha önce yaptırsaymışım dedim. Ancak imkanınız varsa diğer yöntem olan Lasik'i tercih edin. Çünkü bunda yaklaşık 1 hafta ekrana bakamıyorsunuz pek. Özellikle çalışıyorsanız daha uygun olur. Bu arada şu sıralar virüsten dolayı talep fazla yok herhalde ki fiyatlarda düşüş vardı. Hala 2 damla kullanmaya devam ediyorum günde 3 ve 5 er kere olmak üzere. Bunlardan birisi gözü nemlendirmeye ve kuruluğa karşı bir damla, diğeri de iyileşmeye yardımcı ve iltihabı önleyici. Ek olarak doktor miyop ve astigmatın artmayacağını yaşımda olduğumdan normal koşulda ya göz numarasının ilerlemesinin duracağını ya da çok küçük artacağını söyledi. Ancak hipermetrop için bu tedavi olmuyormuş ve ileride yaşa bağlı hipermetrop gelişecekmiş.

Eğer bir sorunuz olursa yardımcı olmaya çalışırım.
Teşekkür ederim vaktinizi ayırıp okuduğunuz için.
Saygılarımla,
 
Merhaba,
1 ay önce lasek yöntemiyle göz ameliyatı yaptırdım Ankara'da özel bir hastanede. Sizlere süreci anlatmak istiyorum düşünen arkadaşlara yardımcı olur belki diyerekten. 25 yaşındayım. 10 yaşımdan beri gözlük, son 3 yıldır gözlük+kontakt lens kullanmaktayım.
Öncelikle göz numaralarım sol 1,75 astigmat ve 1,00 miyop, sağ 1,00 astigmat ve 1,50 miyoptu. Doktor iki yöntem önerdi. Lasek ve lasik diye.

Lasik yöntemde bildiğim kadarıyla gözün içerisine bir lens yerleştiriliyor ve kalıcı olarak o lens orada kalıyor. İyileşme süreci hızlı hatta birkaç gün sürüyor diye duydum ve konforu daha yüksek (yanma, batma, göz yaşarması vs). Bunun yanında fiyatı da daha yüksek olan ve daha yeni bir yöntem. Ancak göz doktorlarının fark edebileceği bir iz kalıyormuş gözde ve gözün operasyonlu olduğu anlaşılıyormuş. Bu durum tsk subaylık için başvuruda sorun olabiliyormuş ancak emniyet müdürlüğü sorun etmiyormuş dedi doktor bana.
Lasek yöntemi bana uygulanan yöntem. Gözün üst tabakası kazınıp, lazerle göz çiziliyor. Bu yöntem daha ucuz, daha uzun süren iyileşme sürecine sahip ancak gözde hiçbir iz kalmıyor doktorun dediğine göre. Ameliyat 10-15 dakika arası sürdü ve şöyle oldu: (Bazı kişileri rahatsız edebileceğinden sürprizbozanda yazdım)

hemşire ameliyattan önce damla damlatıyor. Ameliyat yerine yatıyorsunuz ve lazer cihazı yüzünüze gelecek şekilde konumlanıyor ve cihazda bulunan kırmızı noktaya bakmanız isteniyor. Tek gözünüzü açık tutacak bir cihaz yerleştiriliyor ve damlalar damlatılıyor. Bu damlalar cidden çok güçlü uyuşturucular ve gözünüze değen hiçbir şey hissetmediğiniz gibi, gözünüzü kapatma ihtiyacı da hissetmiyorsunuz. Doktor gözünüzün üzerini küçük bir aletle kazıyor. Ardından bir damla daha damlatıyor ve görüşünüz bulanıklaşıyor. Bunu güneşe bakınca bir süreden sonra görüşünüzün bulanıklaşması gibi düşünebilirsiniz. İşte bu sırada lazer çalışıyor ve gözünüzü birkaç saniye kıpırdatmamanız gerekiyor. Lzerin sesini ve yanık kokusunu duyuyorsunuz :). Ardından göze küçük bir aletle hızlıca su tutulup, doktor sponge denen bir fırçayla gözünüzün üzerini sağa sola fırça darbeleriyle temizliyor ve koruyucu lens takıyor. Sonra bu işlemler diğer göze de uygulanıyor.

Ameliyat tamamlanınca ayağa kalkıp çıkıyorsunuz. İşlem sadece bu kadar :) . Doktor sizden 1 hafta boyunca evin içerisinde dahil sürekli güneş gözlüğü takmanız gerektiğini söylüyor. Bilgisayar ekranına bakabilirsiniz ama gözünüzde gözlük olması gerek dedi. Ben yine de ilk 1 hafta neredeyse hiç bakmadım ve sesli kitap, video dinledim gözlerimi kapatıp. Ayrıca 3 ay boyunca haca nasıl olursa olsun dışarıda da takmak gerekiu-yor güneş gözlüğünü. Gelelim ameliyat sonrasına;
Ertesi güne kontrol muayenesi konuluyor. Bunun olması iyi oluyor çünkü benim sağ gözde doğru düzgün ağrı, batma olmazken sol göz inanılmaz kötüydü. Sürekli batıyor, yırtılıyor gibi ağrı oluyordu ve o kadar çok sulanıyordu ki, bir yerden sonra burnum akmaya başladı ve nezle gibi oldum. İlk gün sadece sağ gözü yarım açıp birkaç saniye açık tutup kapatarak idare ettim. 4 damla ve ağrı kesici verildi. İlk gün çok sık damlatıyorsunuz. Ertesi gün muayeneye gittiğimde doktor soldaki lens düşmüş dedi. Bütün ağrılar ondanmış. Yerine lens takınca göze rahatlama geldi. Ondan sonra 2-3 gün ufak batmalar oldu iki gözde ama ilk günün yanında hiç kalır.
Takılan koruyucu lensler 1 hafta sonra doktora gidince, doktor tarafından çıkarılıyor. Bende sol lens düştüğünden onu 2 gün bekletip öyle çıkardı doktor. Sonrasında 2 hafta sonraya kontrol randevusu verdi. Bugün o muayeneye gittim. Şu an göz numaramın düştüğünü farkedebiliyorum ancak sol göz geriden geldiğinden genel bir hafif bulanıklık durumu var. Doktor zamanla geçecek dedi. Numaralarım sol gözün astigmat ve miyop 0,25 e, sağ gözde de birisi 0,25 diğeri 0,75 e düşmüş (hangisi bilemiyorum). Dahası okuma testi yapınca harflerin kenarlarını çok net görmesem de hepsini okuyabildim (bende şaşırdım). Ay sonraya tekrar kontrol muayenesi verdi. Sanırım o zamana iyice düzelir.

Sonuç olarak ameliyat korkulacak bir durum değil. Keşke daha önce yaptırsaymışım dedim. Ancak imkanınız varsa diğer yöntem olan Lasik'i tercih edin. Çünkü bunda yaklaşık 1 hafta ekrana bakamıyorsunuz pek. Özellikle çalışıyorsanız daha uygun olur. Bu arada şu sıralar virüsten dolayı talep fazla yok herhalde ki fiyatlarda düşüş vardı. Hala 2 damla kullanmaya devam ediyorum günde 3 ve 5'er kere olmak üzere. Bunlardan birisi gözü nemlendirmeye ve kuruluğa karşı bir damla, diğeri de iyileşmeye yardımcı ve iltihabı önleyici. Ek olarak doktor miyop ve astigmatın artmayacağını yaşımda olduğumdan normal koşulda ya göz numarasının ilerlemesinin duracağını ya da çok küçük artacağını söyledi. Ancak hipermetrop için bu tedavi olmuyormuş ve ileride yaşa bağlı hipermetrop gelişecekmiş.

Eğer bir sorunuz olursa yardımcı olmaya çalışırım.
Teşekkür ederim vaktinizi ayırıp okuduğunuz için.
Saygılarımla,

Hocam gözlerimden yaş geldi ameliyat anını okurken.
 
Gözlükten kurtulma operasyonlarının hepsi korneanızı incelterek yapılıyor. Olası bir aksilikte ileride kornea nakline kadar gidebilecek riskleri mevcuttur.
Sonra o şikayet ettiğiniz 1-2 numara gözlükleri bile hasretle anarsınız...

2004 yılında bir arkadaşım olmuştu 5-6 yıl sonra tekrar gözlük kullanmak zorunda kaldı.
İyice araştırmadan bu işlere girmeyin.
 
Gözlükten kurtulma operasyonlarının hepsi korneanızı incelterek yapılıyor. Olası bir aksilikte ileride kornea nakline kadar gidebilecek riskleri mevcuttur.
Sonra o şikayet ettiğiniz 1-2 numara gözlükleri bile hasretle anarsınız...

2004 yılında bir arkadaşım olmuştu 5-6 yıl sonra tekrar gözlük kullanmak zorunda kaldı.
İyice araştırmadan bu işlere girmeyin.
10 yıl önce olup hiçbir sorun yaşamayan arkadaşım var hocam. Ayrıca katarakt ameliyatı da yapılabiliyor bundan sonra.
 
İnşallah siz de sorun yaşamazsınız ama bahsettiğim riskler önem arz ediyor.
Detaylı araştırmak da fayda var.
Tanıdığım çokça göz doktoru var halen gözlük kullanan.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı