LED farlar muayeneden geçerken sıkıntı yaratır mı?

layfinn

Decapat
Katılım
20 Ocak 2022
Mesajlar
473
Çözümler
1
Aracımdaki far aydınlatmasından memnun değilim. Sis farının zaten biri arıza verdi. Kısa hüzmelilerde de özellikle gece yolculuklarında çok zorluk çekiyorum çünkü hem aydınlatması yetersiz hem de sonradan değiştiği için far yükseklik ayarı yapılamıyor. Dolayısıyla uzunlar sisler ve kısalar olmak üzere tüm ampulleri değiştirmek ve LED haline getirmek istiyorum. Fakat aracın muayenesi yaklaşıyor. Aracımın bir önceki muayenedeki tek kusuru "far yükseklik ayarı bozuk" olarak tespit edilmişti. LED farlar da bu şekilde bir kusur olarak sayılıyor mu, muayenede sıkıntı çıkarır mı?

Not: Kısa hüzmeliler 12V H7.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Muayenede sıkıntı kısmını bilmem ama trafikte karşıdakine ve öndekine hayatlarını tehlikeye atacak kadar sıkıntı yaratıyor.
Farlarınızı temizletin ve ayar yaptırın.
 
LED far muayneden geçiyor diye biliyorum. Arkadaşım sis ve uzun kısalar LED olarak muayneden geçti. Ben güvenemedim normal ampulleri normal sarı ampul ile değiştirdim sisler LED olarak girdim LED hakkında bir şey yazmadılar.
 
Muayenede sıkıntı kısmını bilmem ama trafikte karşıdakine ve öndekine hayatlarını tehlikeye atacak kadar sıkıntı yaratıyor.
Farlarınızı temizletin ve ayar yaptırın.
Evet şimdi bir ustamla konuştuk bununla alakalı. Led yerine beyaza yakın güçlü halojenlerden tavsiye etti. Fakat onların da fiyatı epey yüksek gördüğüm kadarıyla. Farlarım daha yeni temizlendi ve cilalandı onda sıkıntı yok. Fakat biraz yukarı ayara aldırıp tekrar deneyeceğim, olmadı o halojenlere bakarım.
Geçeceğini zannetmiyorum, yoktan yere sorun çıkarıp muayeneden geçmeyen araç çok.
Maalesef. İlginç şekilde geçmeyecek araçları geçirip geçmesi gereken araçları bırakabiliyorlar.
LED far muayneden geçiyor diye biliyorum. Arkadaşım sis ve uzun kısalar LED olarak muayneden geçti. Ben güvenemedim normal ampulleri normal sarı ampul ile değiştirdim sisler LED olarak girdim LED hakkında bir şey yazmadılar.
Ben de geçmesi gerekir diye düşünüyorum, neticede güncel otomobillerde gündüz ledleri ya da xenon standart donanım olarak geliyor. Fakat sağları solları belli de olmuyor.
Ben de aracımda gündüz farları yeteri kadar belirgin olmadığı için gerekli gördüğüm durumlarda sisleri gündüz farı gibi kullanıyorum fakat göz alsın da istemiyorum. Kısa farlarda tek amacım gece önümü görmek, bunu yaparken de karşı şeridi rahatsız etmemek. Uzunları da muhtemelen LED ile değiştiririm çünkü gündüz attığım selektörleri pek umursayan olmuyor standart ampullerle 😀
Siz ne önerirsiniz kısa ve sisler için?
 
Son düzenleme:
Öyle valla, takip edemiyoruz artık. Peki siz ne diyorsunuz yukarıda belirttiğim durum için?
Sana kalmış, muayeneden sonra led ışıklara geçiş yapabilirsin çakallık yapmak istersen. 😂

Ben trafikte beyaz ışığı sevmiyorum, gözümü alıyor ve yolu görmemi zorlaştırıyor.
Zorunda değilsen geçiş yapma.
 
25 Mayıs 2023 de led farlarla muayeneden geçmiş biri olarak. Led farların muayeneden geçtiğini söyleyerek konuya giriş yapayım.
Aracın far içerisindeki bileşenlere göre bu göz alma işi değişiklik gösterebiliyor. Benim aracımda kısa farlarda ampulü geçirdiğimiz zaman uç kısmını kapatan (ki sanırım buna far şapkası deniyor) bir parça var bu sayede kısa farlarım en yüksek kademede olmasına rağmen şimdiye kadar arkasında gittiğim veya karşı şeritten gelen hiçbir sürücüden uyarı almadım. Zaten düz bir duvara farlarım vurduğu zaman (mercekli farlardaki kadar keskin olmasada) bir kesme çizgisi oluşuyor ayrıca sol taraf biraz daha aşağıda sağ taraf biraz daha yukarıda (olması gerektiği gibi).
Dolayısıyla far şapkası olan bir farda daha önce orijinalliği bozulmadıysa, farları yerine oturttuğun zaman saçma sapan yerlere bakmıyorsa takılmasında bir sıkıntı yok, göz alacağını zannetmiyorum.

Gelelim benim sana tavsiyeme yağmurlu havalarda, karlı havalarda ve sisli havalarda görüşü unut çünkü beyaz renk yapısı itibariyle sarı renk kadar önünü aydınlatmıyor. Tavsiyem benim gibi sis farlarını orijinal sarı olarak bırak, görüşünün düştüğü yerlerde rahatça yakabilesin( ve halojen sarı sisler sürekli açık olsa bile göz almaz)
 
@MrRich Hocam sanıyorum ki denemeden karar vermenin pek bir yolu yok. Sisler konusunda haklısınız, led ile değiştirmek yerine yeni halojen ampullerle değiştirmek daha mantıklı. Uzunlardan zaten inanılmaz rahatsızım. Sadece ışık gücü olarak değil, ışığın dağılımı olarak da çevresel şekilde değil tek bir noktaya tüm ışığı odaklıyor. Halbuki selektör atmak haricinde gece virajlı yolda eğer karşıdan gelen ve kendi şeridimde kimse yoksa yolu aydınlatmak için kullanıyorum. Güncel haliyle pek bir işe yaradığını söyleyemem. O yüzden uzunları ve kısaları led ile değiştirip sonuca bakmaya, sisleri de orijinalleri ile yenilemeye karar verdim sanırım. Teşekkürler.
 

Geri
Yukarı